Androidiin saapui puhelinvarkauksia estäviä toimintoja

1
Petteri Pyyny

Kännykkäsi varastamisesta tulee lähiviikkoina huomattavasti vaikeampaa
Googlen jo aiemmin tänä vuonna julkistamat varkauksia ehkäisevät uudistukset Androidille ovat ilmeisesti valmistuneet, sillä ainakin osa amerikkalaisista Android-käyttäjistä on jo saanut puhelimiinsa täysin uusia toimintoja.

Uudistuksen myötä Androidille saapuu kolme uutta turvallisuustyökalua, joiden uskotaan ehkäisevän kännyköiden varastamista merkittävästi.

Jo nykyisellään puhelimet ovat niin vahvasti salattuja, että niitä ei ilmeisesti ole mitään järkeä edes yrittää varastaa lukittuna. Toki tätäkin tapahtuu, mutta ilmeisesti tärkein syy kännykkävarkauksille on se, että rikolliset luottavat ihmisten hölmöyteen - eli siihen, että osa ihmisistä ei lukitse puhelintaan lainkaan.

Mutta suoraan omistajan kädestä, kesken puhelimen käytön, tapahtuvat varkaudet ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina, juurikin edellämainitusta syystä.



Yksi uusista toiminnoista varautuukin juuri tähän: Theft Detection Lock eli varkauden tunnistamisen lukitus havaitsee, jos puhelin napataan käyttäjän kädestä. Tunnistus pohjautuu puhelimen omiin liikesensoreihin sekä siihen, mitä puhelimella tehtiin juuri hetkeä ennen kuin puhelin alkoi liikkumaan kovaa vauhtia johonkin suuntaan. Uusi toiminto napsauttaa puhelimen näytön lukkoon heti tällaisen tunnistettuaan. Eli puhelin muuttuu varkaalle käytännössä hyödyttömäksi.

Toinen toiminti puolestaan on Offline Device Lock, joka lukitsee puhelimen näytön, jos sen verkkoyhteydet katkaistaan, eli SIM-kortti poistetaan tai valikoiden avulla katkaistaan WiFi-yhteydetkin. Rikolliset yleensä pyrkivät katkaisemaan varastamansa puhelimen verkkoyhteydet välittömästi, jotta puhelinta ei voitaisi jäljittää tai etälukita.

Kolmantena uudistuksena Android mahdollistaa nyt puhelimen etälukitsemisen pelkän puhelinnumeron ja identiteetin vahvistuksen perusteella, eli vaikkapa tilanteissa, joissa Google-tilin salasanaa ei muista (ja se on ainoastaan varastetussa puhelimessa, salasanaohjelman syövereissä).

Käytännössä turvallisuusuudistusten jälkeen varastettua puhelinta ei voi käyttää enää oikein muuhun kuin varaosiksi. Suomeen uusien toimintojen pitäisi saapua muutaman viikon sisällä, mikäli arviot julkaisun jakelusta pitävät paikkaansa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G04s – hinta laskenut -40%

Motorola Moto G04s
89 € Prisma Verkkokauppa
95 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Moto G73 – hinta laskenut -31%

Motorola Moto G73
180 € Hobby Hall
205 € CDON
219 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 259 €

Honor X7a – hinta laskenut -30%

Honor X7a
69 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Honor 90 – hinta laskenut -29%

Honor 90
199 € DNA
239 € Power
279 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.