EU:n ajama lainsäädäntö asettaa tiettyjä vaatimuksia laitteiden korjattavuudelle. Valmistajien pitää mm. taata tietty saatavuus varaosille sekä antaa muillekin kuin valttutetuille huolloille viralliset korjausoppaat vapaaseen käyttöön. Vaatimus koskee siis myös kuluttajia, eli tavallisen kuluttajan pitää saada käyttöönsä viralliset huolto-ohjeet elektronisten laitteiden fyysistä korjaamista varten.
Hyviä ehdotuksia, eittämättä.
Mutta iso kompastuskivi on siinä, että uusi direktiiviehdotus vaatii myös akkujen helppoa vaihdettavuutta. Täsmällisemmin lakiehdotus vaatii, että tavallisilla, yleisesti saatavilla olevilla työkaluilla pitää pystyä vaihtamaan akku mistä tahansa akkua käyttävästä kuluttajatuotteesta. Lisäksi laite tai irroitettava akku ei saa vaurioitua operaatiossa.
Läppäreissä ja monissa muissa isommissa laitteissa vaatimus on kohtuullisen yksinkertainen toteuttaa. Mutta kännyköissä tilanne on täysin toinen.
Kun kännyköistä alkoivat katoamaan itse vaihdettavat akut, syynä ei ollut niinkään valmistajien ahneus, vaan kuluttajien hinku saada laitteistaan aina vain ohuempia - kuitenkaan tinkimättä akkukestosta.
Viimeisen viiden vuoden aikana myös kännyköiden sisällä oleva "vapaa tila" on pienentynyt oleellisesti, kun kamerasensoreiden määrä ja koko ovat kasvaneet vauhdilla. Myös huippunopeiden järjestelmäpiirien vaatimat jäähdytysratkaisut vievät osan puhelimen sisällä olevasta tilasta - jättäen aina vain vähemmän tilaa akuille.
Kompromissiksi valmistajat päätyivät nykyiseen tilanteeseen, jossa puhelimista ei saa vaihdettua omin konstein akkua lainkaan. Sen sijaan akku on usein pilkottu pienen pieniin akkuyksiköihin, joita on ripoteltu puhelimen sisälle, sinne, missä suinkin on vähänkään "ylimääräistä" tilaa. Usein akku saattaa olla myös muiden puhelimen komponenttien alla tai takana.
Jos lakiehdotus menee läpi, palataan todennäköisesti viiden vuoden takaiseen tilanteeseen, jossa puhelin on joko ohut ja siro tai sitten siinä on hyvä akku - molempia ei samaan pakettiin voi saada. Mutta samalla myös puhelinten - ja muun elektroniikan - elinikää toivottavasti pidennetään merkittävästi.
Kommentit (6)
surkea juttujen laatu jatkuu.
ei kyllä vaikuta puhelinten kokoon millään lailla.
"...syynä ei ollut niinkään valmistajien ahneus, vaan kuluttajien hinku saada laitteistaan aina vain ohuempia..."
Laitteiden ohuuskilpailu ei perustu niinkään kuluttajien hinkuun, vaan lähinnä laitevalmistajien keskinäiseen nokitteluun. Kuluttajien tyytyväisyys esim. kännyköiden paksuudessa on saavutettu jo aikaa sitten ja siitä on menty jo reippaasti ohi.
Jos asiasta tehtäsiin tutkimus nyt, olisivat kuluttajat todennäköisesti tyytyväisempiä vähän paksummasta, mutta niin mekaanisesti kuin akkukestoltaankin kestävämmästä laitteesta, joka vastaisi myös valmistajan kannalta direktiivin vaatimuksiin helpommin.
EU on aina mielestään hyvällä asialla. Lopputuloksena kuluttajahinnat nousevat ja käytettävyys heikkenee (vrt GDPR ja loputtomat cookie consentit).
Tästä on kyllä ihan konkreettista palautetta toiseen suuntaan, parikin hyvää ystävääni suunnittelee kännyköiden sisuskaluja työkseen.
Kuulokeliittimen poiston ja vaihdettavien akkujen poiston tärkein syy on ollut nimenomaan se, että luurin sisuskalut voidaan suunnitella vapaammin ja täyttää tarkemmin. Jo pelkästään mekanismi, jolla vanhantyylisen irrotettavan akun saa pois/paikoilleen vie "turhaa" tilaa käynnkästä (liittimet, akun "kehdon" ympärille rakennettava muovikehikko, akkukotelon eriyttäminen muusta puhelimesta, ..).
Nykyaikaisissa kännyköissä ei ole kuutiomillimetriäkään hukkatilaa sisällä - joten vaikka 2mm x 2cm x 2mm kokoisen alueen saaminen muuhun käyttöön mahdollistaa esim. isomman akun.
Lisäksi erikseen esiin nostettavana puolena tietysti vesi- ja pölytiiviys - sitä on melkein mahdoton saavuttaa, jos kännykässä olisi vanhanmallinen, ihan sormilla vaihdettava akku.
Sitä en sano, etteikä näppärästi itse vaihdettava akku olisi hyvä juttu - ehdottomasti olisi.
Toinen vaihtoehto olisi tietty se, että valmistajat pakotetaan tarjoamaan akunvaihto jollain kiinteällä hinnalla, esim. 20 eurolla vaikka 7 vuoden ajan puhelimen ostohetkestä eteenpäin.
En itse missään nimessä halua tätä. Kännyn akku kyllä kestää sen mitä kännykkä on käyttökelpoinen. Lisäksi mun ykkösvaatimus on vedenkestävyys ja sen saavuttaminen on vaikeaa, jos rakenne on sellainen, että akku on helppo vaihtaa. Kun pyöräilen paljon, niin kännyn rakenteen pitää olla sellainen, että apua pystyy soittamaan. Se tarkoittaa, että vesisade ei saa viedä kännykkää pois pelistä.
Kameroissahan on näppärä akun vaihto, kansi auki ja akku lupsahtaa ulos. Mutta onhan powerpankit keksitty, niillä voi ladata kännykkää jos ei muuten saa ladattua.