Arvostelussa Xiaomi Mi 11 Ultra
5Sisällys
Xiaomi lähti keväällä haastamaan muun muassa Samsungia parhaan kamerapuhelimen tittelistä Mi 11 Ultralla.
Tämä näkyy puhelimessa erittäin iso kameraosiona, joka sisältää kolme laadukasta kameraa. Kuvia ja videoita saa otettua 50 megapikselin pääkameralla, 48 megapikselin ultralaajakulmalla sekä 48 megapikselin telekameralla.
Myös muiltakin osin puhelin on erittäin laadukass. Edessä on huippunäyttö ja sisällä on Snapdragon 888 -piiri. Lisäksi akkua voi ladata erittäin nopeasti langallisesti sekä langattomasti.
Yhdessä asiassa Mi 11 Ultra jää kuitenkin jälkeen Samsungia: saatavuus. Suomessa Xiaomin puhelinta myytiin 1299 eurolla vain 40 kappaleen verran toukokuussa ja se oli siinä.
Tekniset tiedot
Rakenne:
- Keraami, IP67-luokitus
Näyttö:
- 6.81" AMOLED, 20:9, WQHD+ 3200 x 1440, 515 ppi, 120 Hz, 480Hz kosketusnäytetaajuus, AdaptiveSync (30Hz/ 60Hz/ 90Hz/ 120Hz), HDR10+, Corning Gorilla Glass Victus
Kakkosnäyttö:
- 1,1" AMOLED, 126 x 294, 450 nits
Mitat:
- 164.3 x 74.6 x 8.38mm
Paino:
- 234 grammaa
Suoritin:
- Qualcomm Snapdragon 888, Adreno 660
RAM:
- 12 gigatavua, LPDDR5
Tallennustila:
- 256 gigatavua, UFS 3.1
Käyttöjärjestelmä:
- Android 11 + MIUI 12
Pääkamera:
- 50 MP, Samsung GN2, 1/1.12″, 1.4μm, 2.8μm 4-in-1 Super Pixel f/1.95, 8P lens
Ultralaajakulma:
- 48 MP Sony IMX586, 128°, 1/2.0", 0.8μm, 1.6μm 4-in-1 Super Pixel f/2.2, PDAF, 7P lens
Telekamera:
- 48 MP Sony IMX586, 5x optinen zoom, 10x hybrid zoom, 120x digitaalinen zoom 1/2.0", 0.8μm, 1.6μm 4-in-1 Super Pixel, f/4.1
Etukamera:
- 20 MP, f/2.2, 0.8μm, 1.6μm 4-in-1 Super Pixel, 78˚ FOV, FF
Akku:
- 5000 mAh, 67W langallinen lataus, 67W langaton lataus, 10W käänteinen langaton lataus, 67W laturi pakkauksessa
Liitännät ja yhteydet:
- 5G, USB-C, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E / Wi-Fi 6, infrapunalähetin, NFC
Muuta:
- Stereokaiuttimet, näytönalainen sormenjälkilukija
Värit:
- Ceramic White, Ceramic Black
Hinta:
- 1299 euroa
Kestävä, mutta painava
Xiaomi tarjoaa käytännössä parasta mahdollista tekniikkaa etupuolella. Iso näyttö on tarkka ja sulava. Ilo silmille. Lisäksi käyttöjärjestelmä on optimoitu hyvin laitteelle, joten tältä osin ei ole myöskään moitittavaa.
Näytön alle on laitettu sormenjälkilukija, joka toimii kohtalaisesti, sillä toisinaan se ei tunnista sormea heti. Mielenkiintoisena ominaisuuten sormenjälkilukija kykenee mittaamaan sykkeen.
Yksi puhelimen erikoisuuksista on takana oleva pieni kakkosnäyttö, mutta en itse tälle juurikaan käyttöä keksinyt. Paras tapa hyödyntää tätä näyttöä on omakuvia ottaessa, jolloin kuvia saa otettua laadukkailla takakameroilla.
Rakenteeltaan Mi 11 Ultra eroaa muista keraamilla, joka parantaa kestävyyttä. Tämä tuli huomattua myös käytännössä, kun puhelin putosi kovalle kivetykselle puolesta metristä ja selvisi siitä ilman naarmuja.
Iso 6,81-tuumainen näyttö on päällystetty Corning Gorilla Glass Victus -lasilla. Lisäksi puhelin on veden- ja pölynkestävä IP68-luokituksen mukaisesti. Rakenteeltaan kaikki on siis kunnossa.
Mi 11 Ultra on tosin massiivinen puhelin. Se painaa peräti 234 grammaa. Mukavaa käyttöä ajatellen laite on ainakin itselle liian suuri.
Suuri koko johtuu siitä, että sisällä on laitettu vakuuttavaa tekniikkaa muun muassa kameroiden muodossa.
Huipputason kamerat
Mi 11 Ultrassa katseet kiinnittyvät massiiviseen kameraosiin, joka on selvästi koholla muusta rungosta.
Taakse on laitettu kolme laadukasta kameraa, sillä 50 megapikselin pääkameran lisäksi löytyvät 48 megapikselin ultralaajakulma sekä 48 megapikselin 5x optiseen zoomiin kykenevä telekamera.
On lähes sanomattakin selvää, että kuvat ovat laadukkaita hyvässä ja myös heikommassa valaistuksessa.
Eniten kuvia tuli otettua telekameralla, jota voi käyttää monipuolisesti. Esimerkiksi kasvia voi kuvata läheltä tai tallentaa ylitse lentävän lentokoneen.
Myös videokuvauksessa kamerat loistavat, sillä kuva on tasaista ja tarkkuudeksi voi valita jokaisella 8K 24fps -vaihtoehdon.
Kamerajärjestelmä ei kuitenkaan ole täydellinen. Esimerkiksi kuvan ottaminen telekameralla kestää sekunnin pari, joten nopeasti kuvattavien kohteiden kuvaus on yleisesti hankalaa.
Ohjelmistoon on tuotu muistakin Mi 11 -sarjalaista tuttuja ominaisuuksia, kuten hidastusvideo, superkuu ja elokuvatehosteet.
Näistä esimerkiksi hidastusvideo on käytössä vain pääkameralla. Toki kuvaus tällä onnistuu kiitettävän hyvällä laadulla.
Videota kuvatessa voi siis jokaisella kuvata 8K 24fps -videota, mutta kuvattaessa voi vaihtaa kameroiden välillä vain 4K 30fps -tasolla tai Full HD -laadulla.
Takana oleva pikkunäyttö on kätevä selfieitä ottaessa, mutta sitä voi käyttää vain perinteisessä Kuva-vaihtoehdossa. Esimerkiksi muotokuvia ottaessa näyttöä ei voi siis käyttää.
Kaksi negatiivista asiaa
Mi 11 Ultran sisällä olevaa Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä pidetään huippupiirinä suorituskykyn ansiosta, mutta se on kuitenkin kaukana täydellisestä.
Piiri nimittäin lämpenee todella paljon.
Ja se tuntuu Mi 11 Ultrassa. Välillä laite käy niin lämpimänä, että se täytyy toisinaan laskea pois kädestä. Suorituskyky pysyy huipputasolla rasituksen allakin useimmiten hyvänä, mutta joissain kohdissa peruskäytössä voi nähdä selvää nykimistä.
AnTuTu-testisovellus antoi Ultralle parhaimmillaan 778431 pistettä eli suurin piirtein yhtä paljon kuin samaa piiriä käyttävä Mi 11 saa. Mi 11 arvostelun voi lukea täältä.
Samainen testisovellus myös kertoo, että Snapdragon 888:n lämpötilat oleskelevat noin 36 asteessa, kun puhelimella ei tee mitään. Vastaavasti Snapdragon 870 -piiri pysyy Motorola edge 20 prossa vain noin 21 asteessa.
Toinen ongelma, joka todennäköisesti johtuu piiristä, on aikalailla heikko akunkesto. Ei toivettakaan, että pärjäisin luottavaisin mielin puhelimella aamusta iltaan ilman latausta.
Toisaalta akunkestoa tasataan nopealla langallisella latauksella ja langattomalla latauksella. Langaton lataus onnistuu hurjalla 67W teholla ja tätä tuli myös testattua Xiaomin 80W langattomalla laturilla.
Esimerkiksi 20 prosenttia muuttuu noin 50 prosenttiin vain 10 minuutin latauksella.
Yhteenveto
Mi 11 Ultra on mielenkiintoinen puhelin, mutta ei kuitenkaan täydellinen sellainen. Ensinnäkin se maksaa paljon ja sitä ei edes voi ostaa.
Lisäksi huonoihin ominaisuuksiin lukeutuvat koko laitteen merkittävä lämpeneminen ja heikonpuoleinen akunkesto.
Puhelimessa vakuuttaa etenkin näyttö, rakenne ja tietenkin kattavat ja monipuoliset kuvausominaisuudet, joita ei muissa puhelimissa juurikaan ole.
Seuraavaa mallia odotellessa voidaan vain toivoa, että nämä ominaisuudet päätyisivät kaikkien halukkaiden käsiin.
Plussaa:
- Näyttö
- Kamerat
- Rakenne / kestävyys
- Stereokaiuttimet
- Akun lataus
Miinusta:
- Lämpenee paljon
- Suorituskyky laskee rasituksessa
- Akunkesto
- Koko / paino
- Hinta / saatavuus
Käyttäjien kokemukset ja kommentit (5)
Itselläni on omana ko puhelin ja akku kestää aktiivikäytössä helposti pari päivää. Sometan, tutkin netin ihmeellistä maailmaa, kuvaan ja puhun paljon, sekä pelaan jonkin verran.
Itseä ei koko häiritse, istuu hyvin näin naisihmisenkin käteen. Tosin itse olen tottunut kookkaisiin puhelimiin ja jopa karsastan pieniä. Painavampi tuo toki on kuin esim oma edeltävä huawei mate 20pro, mutta edelleen näppärästi käsiteltävissä.
Omat miinukset kohdistuvat puhelimessa huonoon lisätarvikkeiden saatavuuteen, todella herkästi naarmuuntuvaan näyttöön ja kameran epätarkkuuteen liikkuvien kohteiden kanssa kuvatessa.
Okei! Oletko huomannut ongelmaa lämpenemisen suhteen? Ainakin itsellä testilaite kävi hyvin lämpöisenä.
Ensimmäiseen lauseeseen pakko sen verran puuttua että koskaan ei ole tarvinnut haastaa samnangia mihinkään kun xiaomin laitteet tuottaa samnangin sensoreilla huomattavasti laadukkaampia kuvia joka käänteessä
Itsekin onnistuin saamaan DNA:n arvonnassa kyseisen puhelimen. Aika pian kävi ilmi, että puhelin on häiritsevän painava, ja tuskin valitsisin sitä uudelleen. Lisäksi yläpainotteisuus aiheuttaa omat hankaluutensa puhelimen käsittelyyn.
Minulla ei akku riitä likimainkaan yhden päivän käyttöön, vaan aamun täysi lataus on työpäivän päättyessä usein enää 20 % hujakoilla, vaikka puhelin olisi käynyt välillä (hitaassa) laturissa. Pikalataus on todella nopeaa ja siksi akkuongelma ei ole ollut häiritsevä. Kameraosa estää joidenkin langattomien latureiden käytön, koska puhelinta ei saa oikeaan asentoon laturin päälle.
Kuumenemiseen en ole kiinnittänyt huomiota. Kamera on hyvä, mutta viimeaikoina kamerasovellus on alkanut jäätyä niin pahasti, että siitä toipuminen edellyttää puhelimen uudelleenkäynnistystä. Kun puhelimella tulee kuvattua paljon, tuo on erittäin ärsyttävää.
Naarmuja näkyy etunäytöllä, mutta olen kuvitellut niiden olevan valmiiksi asennetussa pehmeähkössä näytönsuojassa, ei varsinaisessa lasisessa näytössä.
Erinomainen puhelin varauksin.
Lisäys edelliseen: puhelimen ohjelmiston päivityksen jälkeen kamera ei ole enää jäätynyt.