Firman huippumalleista eli OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro -malleista on paljastunut ominaisuus, joka rajoitti usean suositun sovelluksen suorituskykyä, pidentämällä näin kännykän akkukestoa. Ongelmallista tässä on se, että yhtiö ei ole kertonut asiasta kuluttajille, eikä ominaisuus ole ollut käyttäjän itsensä hallittavissa.
Vilppi paljastui AnandTechin tutkimuksissa. Löytöjen mukaan OnePlussan puhelimet toimivat täydellä nopeudella, kun niissä ajettiin erilaisia suorituskykytestejä, mutta ne hidastuivat merkittävästi todellisessa käytössä.
OnePlussan tuoreimmissa huippumalleissa käytetään Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä, joka tarjoaa huippuluokan suorituskykyä, mutta kuten omissakin testeissämme olemme havainneet, se on myös varsin ahne syömään akkua. Lisäksi SD88 aiheuttaa merkittäviä lämpenemisongelmia useiden eri valmistajien malleissa - niin myös tietyissä tilanteissa OnePlussan malleja käytettäessä.
Myös XDA-Developers testasi asiaa ja jarrupoljin vaikutti olevan todella syvällä tietyissä sovelluksissa: Googlen Chrome-selaimessa ajettu suorituskykytesti antoi samaa järjestelmäpiiriä käyttävälle Asus ZenFone 8:lle lähes viisinkertaiset tulokset OnePlussan verrattuna.
Kuten sanottua, lähes kaikki valmistajat tekevät vastaavaa, parantaakseen puhelinten akkukestoa, mutta OnePlussan tapauksessa tilanne on ongelmallinen siksi, että yhtiö on käyttöjärjestelmän tasolla asettanut useat suositut sovellukset, kuten Chromen, Twitterin, WhatsAppin ja Facebookin "ryömintäkaistalle" - ilman, että käyttäjällä olisi asiaan mitään sanomista.
OnePlussan vedätyksestä johtuen ainakin suosittu testisovellus GeekBench on poistanut sekä OnePlus 9 että OnePlus 9 Pro -mallit kokonaan listaltaan.
It's disappointing to see OnePlus handsets making performance decisions based on application identifiers rather than application behavior. We view this as a form of benchmark manipulation. We've delisted the OnePlus 9 and OnePlus 9 Pro from our Android Benchmark chart. https://t.co/G40wmWeg7o
-- Geekbench (@geekbench) July 6, 2021
OnePlussan vastine kohuun julkaistiin paria päivää myöhemmin:
Tärkein prioriteettimme on aina tarjota erinomainen käyttökokemus tuotteissamme ja pohjaamme sen käyttäjäpalautteeseen. OnePlus 9 ja 9 Pro -mallien julkaisun jälkeen maaliskuussa 2021, käyttäjät kertoivat, että akkukesto ja laitteiden kuumeneminen olivat osa-alueita, joissa voisimme parantaa käyttökokemusta. Palautteen pohjalta olemme muokanneet laitteiden toimintaa tiettyjen suosittujen sovellusten osalta, mukaan lukien Chromen, jotta laitteiden suorittimet tarjoaisivat oikeassa suhteessa tehoja käytön tarpeeseen nähden. Nämä muutokset ovat auttaneet parantamaan käyttökokemusta, samalla vähentäen laitteiden virrankulutusta. Vaikka tämä saattaakin vaikuttaa siihen, miten laitteemme pärjäävät suorituskykytesteissä, meille tärkeintä on aina se, miten laitteiden suorituskyky näkyy käyttäjiemme arjessa.
OnePlussan vastineesta voi päätellä, että suorituskykyä on rampautettu vasta laitteiden myyntiintulon jälkeen julkaistuissa päivityksissä, jonka vuoksi valtaosa arvosteluista, kuten vaikkapa oma OnePlus 9 Pro -arvostelumme ei antanut mitään viitteitä hidastelusta.
Pelien ja muiden erittäin paljon suorituskykyä vaativien sovellusten osalta suorituskykyä ei ole tutkimusten mukaan rampautettu lainkaan, vaan hidastaminen koskee ainoastaan "arjessa käytettäviä" perussovelluksia.
Kommentit (1)
Jep, neljäs ja viimeinen OnePlus tämä meikäläisen 9 Pro. Videota kuvatessa lämpenee siihen malliin, että voisi vaikka munia paistaa muutaman minuutin jälkeen. Katkaisee tällöin videot kesken kaiken ja siltä osin täysin turha luuri, koska et voi tällä kuvata videota kuin x minuuttia. 4K 120 fps on ehkä selkein, mitä itse käyttäisin eniten. Eipä voi oikein mitään kuvailla, kun voi milloin tahansa katkaista kuvaukset lämpeämisen myötä. Pskan möivät, mutta eipä hätää, seuraava on joku muu.