Yksikään edellä mainituista puhelimista ei ole vielä todellisuudessa saatavilla, vaan ne ovat tällä hetkellä vain ennakkomyynnissä. Puhelimien pitäisi kuitenkin tulla aikanaan kaupan hyllyille asti. Ennakkomyynnissä on myös Huawein 5G CPE Pro -mobiilireititin, mutta HTC 5G Kotikeskuksen saa kuitenkin jo nyt omakseen 819 eurolla.
Mate 20 X 5G:n ennakkomyynnin alkamista varjostaa pahemman kerran Yhdysvaltojen asettamat pakotteet, joiden takia tämänkään puhelimen ohjelmistotuen tulevaisuudesta ei ole kenelläkään täyttä varmuutta.
Elisa avasi 5G-verkkonsa kaupalliseen käyttöön tämän vuoden alussa ja verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet.
Kommentit (6)
Mielenkiintoista että Kiinalaisilla on tarjoja 5G:tä jo puhelimiin, mutta ei muilla... eivätkö muut ole vielä ehtineet kopiomaan kiinalaisten 5G teknologiaa...
Samsung, oneplus, huawei, oppo, lg ja xiaomi on jo julkaissut 5g-puhelimet. Ja miksi ihmeessä kopioida? Speksit on lyöty lukkoon jo aikoja sitten ja piirien valmistuskin on jo täydessä vauhdissa.
Specit on kaikilla, toimivat piirejä on pää-asiassa kiinalaisissa puhelimissa. Huawei taisi olla ensimmäisten joukossa joka julkaisi 5G puhelimen. Miksi X50 ei saa jalansijaa? liekö ne ongelmat sen kanssa...
Korealaiset (jotka julkistaneet 5G mallit), mitäs muita on, Apple, mutta sille ei tärkeää keulia esivaiheessa ja teknisesti ei myöskään vielä pysty julkaiseen.
Motorolan laskin kiinalaiseksi, mutta jos sen haluaa laskea jenkki malliksi, niin se on jonkinlaisen 5G julkaissut, tai jos ei vielä niin piakkoin.
Valmiin 5G mallin julkaiseminen on aika haasteellista ja kaikille valmistajille ei ole tärkeää olla "ensimmäinen", se pistääkö rahaa julkaisuun, ja loppukäyttäjä testiin, vai säästääkö ne rahat tuotekehittyleen ja seuraavaan altoon. Lisäksi verkkoja alettiin avaamaan vähän annakoitua nopeammin.
Kaikkissa aiemmissa mobiili verkko sukupolvissa (G), ensimmäinen mallisukupolvi on ollut ihan kiva testimielessä, käyttöön selkeämpää lisäarvoa ollut vasta sitä seuraavissa mallisukupolvissa. Ensivaiheen innokkaimille testaajille tärkeintä on vain se että mahdollisimman nopeasti.
Mitä meinaat, Qualcommia ? julkaistuissa puhelimissa taitaa pääsääntöisesti olla Qualcommin modeemit.
Siitä linjasta poikkeavisti nopeasti tulee mieleen Huawei jolla on omansa, jonka tulevaa julkaisua uutinenkin koski.
S-Korea on avannut 5G verkon yleisölle maankattavasti ennen muita. Ja tietenkin Samsungin tukiasemin, ei Nokian, ei Ericsonin, eikä Huawein. Sekä S10 5G luurein. Osaamista on hölmöä moittia "kiireeksi".
Kiinalaisilla ei ole omia huippulastuja, vaikka uhoavat niitä "kohta" tekevänsä. Kopiojat ovat edelleen ällistyttävän riippuvaisia lännestä ostetuista osista. Lastut on jo melko huokeita, mutta niiden valmistus vaikeaa, huimaa tarkkuutta ja osaamista vaativa kallis investointi.
US sanktiot miltei kaatoi ZTE:n, kun myivät Iraniin kielletysti. Saivat armon, mutta Huawei on osa kommarihallinnon militarya, jolle tuskin armoa suodaan. Kinkkemodeemeja odotellessa voi mennä tovi?
Ja omaa korvaavaa käyttistäkin? Aika näyttää tämänkin.
Huawein modeemi vs Samsungin ?
Kuka osaamista on moittinut kiireeksi ?
Tuotteen tai palvelun julkaisin ajoitus on oma taiteen lajinsa, ja julkaisin kiirehtimen on ihan eria asia kuin osaaminen. (toki julkaisu vaatii osaamista)