Euroopan komission teknologiakomissari Andrus Ansip on julkisesti antanut samankaltaisen suosituksen. Ansipia pohdituttaa Kiinan hallinnon ote teknologiayrityksistä. Paikallisen lainsäädännön mukaan yritysten on tehtävä yhteistyötä hallinnon kanssa ja tarjota hallinnolle esimerkiksi takaovia salakuuntelua varten. Huolena on siis, että Kiina voi pakottaa Huaweita sisällyttämään tukiasemiin takaovia salakuuntelua varten.
Brittiläinen BT-operaattori on jo aloittanut toimet, joilla se poistaa matkapuhelinverkostaan Huawein tukiasemia.
Huawei on ollut muutoinkin länsimaiden hampaissa. Huawein epäillään kiertäneen Yhdysvaltojen asettamia Iranin talouspakotteita tytäryhtiön Skycomin avulla. Huawein talousjohtaja oli antanut ymmärtää, että Skycom on itsenäinen yhtiö. Valehtelun takia hänelle saattaa langeta jopa 30 vuoden tuomio. Talousjohtaja Meng Wanzhou on Huawein perustajan tytär.
Kommentit (5)
Minä en oikein ymmärrä tätä. Miksi Kiinan pitäisi kunnioittaa Yhdysvaltojen asettamia pakotteita? Kiinan pitäisi ärähtää, ja pistää velan takaisinmaksu päälle ja dollarit eivät kelpaa!
On tää melkoista pelleilyä. Jenkkien mielestä ei voi olla kuin heidän omia takaporttejaan...onhan näitä paljastunut tietoliikennepuolella esim. Ciscon laitteista, eivätkä ne ainoita.
2 pahaa, kumpi sitten kannattaa valita.
Eikö Nokia (NSN) myöskin noita laitteita väsää?
Pakko kommentoida, ettei kyse ole tukiasemista vaan core network -laitteista/softasta.
Suomessa Huawein tukiasemia käyttää Telia ja DNA Itä- ja Pohjois-Suomessa. Elisalla taas suuremmissa kaupungeissa (Turku, Tampere, Jyväskylä) ja Virossa.
Huawein Core-verkkoa ei ole millään Suomalaisella operaattorilla käytössä tietääkseni, ilmeisesti kaikilla Nokia tai Ericsson toimittajana.
Ehkä pietarin trolli, mutta Kiina voi toki toteuttaa omaa politiikkaansa kuten toteuttaakin, tässä ei siitä kyse, vaan ko yhtiö väittää ettei ole rikkonut pakotteita ja on toiminut pakotteita vaativien ja noudattavien kanssa. Eli ne dollarit ym on kelvanneet niin paljon että samalla sitoutunut noudattaan pakotteita.
Tapauksessa on toki poliittinen ulottovuus, eikä vähiten ko firman taustojen takia.
Kiina itse taasen toteuttaa omaa politiikkaansa tilanteen mukaan niitä firmoja kohtaan jotka ei noudata sen linjauksia.