Vakuusmaksu tuli yllätyksenä esimerkiksi Ylen haastattelemalle Nelly Hakkaraiselle. Hän opiskeli kahdeksan vuoden ajan Berliinissä, minkä jälkeen hän palasi Suomeen. Hakkaraisella ei ole omien sanojensa mukaan koskaan jäänyt laskuja rästiin, joten hänelle ei ole myöskään kertynyt maksuhäiriömerkintöjä. Siitä huolimatta Telia laskutti häneltä 340 euron vakuusmaksun, kun hän Suomeen palattuaan hankki liittymän omiin nimiinsä.
Vakuusmaksua voidaan periä maksuhäiriömerkinnän perusteella. Tämän lisäksi teleyritys voi periä vakuusmaksua jos operaattorilla ei ole tarpeeksi tietoa asiakkaan maksukyvyn selvittämiseksi. Hakkaraisen tapauksessa tähän riitti kahdeksan vuoden ulkomailla olo.
Yle on haastatellut jutussaan kaikkia suurimpia operaattoreita. Tyypillisesti vakuusmaksu on suuruudeltaan muutamia satoja euroja. Tarkka lukema määräytyy asiakkaan hankkimista palveluista.
Kommentit (10)
Tuota vakuusmaksua peritään ihan suomalaisiltakin yllätävän helposti.
Kaverilta (20v, ei luot. häiriöitä ja ollut aina maksut ajallaan ko. puljussa) pyydettiin melkein tonni vakuusmaksua kun halusi ostaa kännykkää operaattorilta. Vaihtui operaattori muuten äkkiä tuollaisen P*rseilyn takia, koska suora osoitus, että eivät luota ko henkilöön.
Elisan ja Soneran foorumit täynnä asiasta valittavia viestejä.
En kyllä tiedä mikä robotti siellä milloinkin arpoo hatusta keneltä kysytään vakuutta ja keneltä ei.
tossa kohtaa kannattaa vaan kylmästi vaihtaa operaattori heti, ei mitään järkeä pysyä tuon jälkeen asiakkaana kun kilpailu on niin kovaa.
"jos operaattorilla ei ole tarpeeksi tietoa asiakkaan maksukyvyn selvittämiseksi." Tämänhän ei pitäisi sitten täyttyä periaatteessa minkään uuden asiakkaan kohdalla.
Itselläni taas kokemusta niin päin, että Elisa ja Telia antavat helpommin liittymiä ja osamaksulla laitteita ilman vakuuksia, kun DNA. Äskettäin Telialta vaihdoin puhelinliittymän Elisalle, eikä mitään vakuuksia, mutta kun olisin DNA:n tarjoukseen halvemmasta mobiililaajakaistasta tarttunut, niin tulikin pyyntö maksaa vakuusmaksu.
Jep, kait sekin on osittain tuurista kiinni milloin operaattori pyytää. Aina voi onneksi vaihtaa :)
Unohtuiko tässä mainita että kaverisi oli hankkimassa puhelinta osarilla? Jollei, niin siinä tapauksessa on kovan luokan perseilyä.
Osarilla joo, kuten moni tekee kalliimman puhelimen kohdalla kunnei huvita maksaa isoa summaa yhtenä könttinä, operaattorit niin mainostaa osamaksujakin kokoajan ja hehkuttaa, eikait suoraan ostaessa ja maksaessa tuota vakuuta tarvittaisikaan. Menettivät siinä asiakaan vain, ja toinen aperaattori sai asiakkaan. Onneksi noita on enemmän kuin yksi, niin voi vain vaihtaa :) Olihan tuo nyt jopa aika asiakasta loukkaavaa periaatteessa sanoa "me ei luoteta suhun nyt yhtään, ei anneta osarilla" Ja syyksi ei muuten kerrottu MITÄÄN muuta kuin, että "se nyt vain on näin". Arvata saa koskeeko tuohon operaattoriin enää koskaan.
No uutinen käsitteli liittymiä, osamaksu laitemyynnissä ei ole pakko myydä tilannetta ja muutenkin niissä luonollisesti tiukemmat luottoehdot, ja koska ei ole luotto korkoon hinnoiteltu korkeaa riskiä, niin syytäkin olla tarkempi.
Jos kaveri on 20v, niin iänpuolesta jo korkeampiriski, ilmeisesti maksut ko puljuun ajallaa, mutta lyhyt asiakas suhde,( vaikka ei selvinnyt kuinka lyhyt.) niin ei kauheasti mitään positiivista nostetta. Jos operaattori ei ole kysellyt tulo/velka selvityksiä, niin jos esim osoite voi voi vaikuttaa.
Jos vielä hankkimassa jotain kalliimpaa puhelinta, niin noin yleisellä tasolla varmaan moni toivoo että yleisemminkin olisivat tiukempia.
Ihan oma osoite löytyy :D Kyllä itse sain 20 vuotiaana osarilla jo tuollaisen laitteen. Eipä siinä muuta, onneksi voi vaihtaa aina parempaan, asiakkaan menettivät.
Telian käytännöistä en tiedä, mutta noin yleisesti osoite voi vaikuttaa, jos se riskitekiä, niin yhdessä iän ja lyhyen asiakassuhteen kanssa voi herkemmin tulle kielteinen päätös (jos eivät tee tuloista selvitystä niin päätös voi olla hyvätuloisellekkin oudon oloinen, jos osoite riskiluokkaa).
Operaattoreillta saa kuitekin luotolla varsin helposti ja takuita aletaan yleensä pyytämään vasta jos edellinen osari on vielä kesken, positiivisemmalla profiililla saa olla jopa useamapi osari. Näissä tietenkin se miina että operaattorit eivät välttämättä tiedä muiden operaattorien/muiden luottoyhtiöiden tilannetta, jolloin osarisopimuksia voi tehdä usea muunkin kanssa, jos eivät tiedä kokonaiskuvaa. Ja tunnettua on nuorten ylivelkaantuminen.
Omalukunsa on ns pikavippi firmat joiden businekseen kuuluu korkeanriskin luotottaminen jolloin luottoa tarjotaan vieläkin korkeamman riskinkin asiakkaille.
Onhan se tietyllä tapaa epäluottamuslause. Operaattorit vaan suojelevat omaa persettään mikä on täysin ymmärrettävää. Maksuhäiriömerkinnät ovat olleet kasvussa jo vuosia ja luottotappiot kaatuu kuitenkin epäsuorasti heidän niskaansa jotka maksavat laskunsa ajallaan. "Iso könttä" on iso könttä, maksoi sen osissa tai kerralla. Itse olen sitä ikäluokkaa jolle on opetettu että eletään varojen mukaan. Toisin sanoen, tehdään hankinnat sitten kun on rahaa. Asuntolainan ja autojen osalta tuosta on joutunut väkisinkin lipsumaan.
Silti uutisen sisältö ei ihan täysin auennut mulle. Operaattoriko oli perinyt vakuuusmaksua pelkästä liittymästä?
Uutisessa ei selkeästi kerrottu mistä kirjoittivat, mutta pariinkertaan mainittiin.
Mutta juttu käsitteli liittymiä, ei operaattorien muuta touhua, jossa voivat vapaammin miettiä kriteereitä.
Operaattorit on ennekkin vakuuksia pyydelleet maahanmuuttajilta , eli kyse ei ole mistään pakolaiskriisin myötä tulleesta tavasta. Onhan se ymmärettävää, riskit isompia ja valtio ei ole katsonut että se olisi pakko se riski ottaa.
Joskus ne vakuusvaatimukset on olleet ongelma, mutta nykyään kiinteä ei useinkaan tarvita ja mobiileissa on helppo saada etukäteen maksettavia liittymiä joissa vakuuksia ei niin ei herkästi vaadita tai ei vaadita lainkaan. (vakuuksien ongelma liittymän avautumisen viivästyminen ja osalle myös niihin uppoava rahat, ei se tele liittymä ole ainoa mihin vakuuksia halutaan ja jollain opiskelialla voi nousta ihan kassakysymykseksi. Yksi vaihtoehto on luotto tutut jotka ottavat nimiinsä/takaavat.