Olipa pari vuotta sitten tapahtuneesta mitä mieltä tahansa – Applen mukaan se oli erityisen rohkeaa, toisten mielestä siinä vaiheessa lähinnä hölmö design-valinta – niin langattomuus on varmasti tulevaisuuden teknologiaa.
Barclaysin tutkimusyhtiö on jo alkuvuoden puolelta arvioinut, että tulevissa iPhone-laitteissa ei nähdä kuulokeliitintä, mutta tämän lisäksi pakkauksessa ei toimiteta edes adapteria, jolla kuulokkeet saisi liitettyä iPhonen ainoaan Lightning-liittimeen.
Nyt Barclaysin mukaan adaptereita valmistava Cirrus Logic on käytännössä vahvistanut, ettei iPhone-myyntipakkaukset tule sisältämään kyseistä donglea, kertoo MacRumors.
Ensi kuussa Apple odotetaan esittelevän peräti kolme uutta iPhone-mallia, jotka ainakin näiden tietojen perusteella eivät sisällä kuulokeliitintä tai edes adapteria langallisille kuulokkeille. Vaikka adapterilla ei toki ole hintaa kuin noin kymppi, niin mikäli Apple poistaa sen myyntipakkauksesta, niin siitä syntyy takuuvarmasti jonkin sortin kohu.
Nähtäväksi jää onko Apple todella niin tosissaan langattomuudesta, että ottaa vihat niskaan langallisten kuulokkeiden faneilta.
Kommentit (7)
Langaton on silloin jees juttu jos sen kautta voi siirtää häviöttömästi musiikkia. Jos ei niin laatu kärsii entisestään verrattuna kaapeliin jos kuuntelee häviöllisistä palveluista kuten Spotify.
Tämä on niin moneen kertaan nähty, että Apple-uskovaiset on Apple-uskovaisia. Tässäkin tapauksessa hetken aikaa kiukutellaan ja julistetaan somessa että en enää ikinä osta Applea. Hetki menee ja kaupasta kiikutetaan ulos uusi iPhone ja hehkutetaan sen parhautta.
Itsellä ei ole Applen puhelinta koskaan ollut eikä todennäköisesti tule koskaan olemaan, ainakaan sillä humpuukihinnalla, millä Apple niitä on aina myynyt.
Eihän sitä kuulokeliitäntää ollut aikonaan Nokian kaikissa musiikkipuhelimissakaan (esim 3250), eikä siitä mekkalaa noussut.
Jo vuoden 2011 Lumiassa siirryin langattomiin kuulokkeisiin, hyvin on pärjätty.
Nyt menty 5 vuotta samalla iPhonella, toimii.
Tuohon maailman aikaan 3,55mm liitin oli enemmän poikkeus kuin normi ja useimmissa puhelimissa oli puhelin valmistajan oma liitin kuulokkeille.
Eikä silloin edes puhelimilla juurikaan musiikkia kuunneltu.
Nykyään puhelin on monelle ihmiselle se mieluisin musiikintoistolaite, sekä että viimeiseen kymmeneen vuoteen 3,55mm liitin on ollut mukana lähes kaikissa.
Tuon takia tuo kuulokeliittimen poisto on isompi ongelma kuin mitä aikoinaan tuo kuulokeliittimen puuttuminen oli.
Langattomuuteen kun tottuu, niin on aika vaikeaa kärvistellä piuhan kanssa. Hyvät langattomat luurit on toki kalliita, mutta ero vanhaan on kuin seinäluurin vaihtaminen kännykkään, etenkin liikkuessa.
Siinä oli 2,5mm plugi, mutta esimerkki siitä että 3,25mm plugi olisi ollut toivotumpi. Valmistajakohtaiset liittimet aiheutti ärtymystä, niin latauksessa kuin muissakin kohdin.
Puhelimien plugeja jossain vaiheessa standartoitiin, sitä käytäntöä meni muuttamaan eräs iso valmistaja, ja se levisi myös muille.
Latausliitin on toinen mikä oli aikanaan kovasti valmistajakohtaista, ne muuttu standartaksi lievällä väkipakolla. Tosin jotkin siinäkin jatko omia polkuja.
Omat liitännät oli valmistajille hyvä rahanteko väline.
Totta, äänenlaadun kustannuksella (digitaalisen), no kuvaava myös sen takia että tuo äänenlaatu on kummassakin ollut paranemaan päin ja viiveetkin tainneet pienentyä.
Mutta uutisessa ei ole kyse langattomuudesta, ja langallisen rajapinnan vaihtaminen toisenlaiseksi ei ole riippuvainen langattoman toimivuudesta.
Plugin tai muidenkin vakiintuneiden liitäntöjen puutu on harmillisinta silloin kun sitä tarvisi. Arjessa tuskin monellekkaan ongelma, adapterit voi hankkia sinne missä vakituisesti tarvii, jolloin kyse lähinnä kokoonpanon hintaa nostattavasta vaikutuksesta, tosin kuinka moni hitna-arvioita tehdessä muistaa ne ynnättä.