Komission mukaan Google on vaatinut laitevalmistajia ja teleoperaattoreita esiasentamaan sen hakusovelluksen ja Chrome-verkkoselaimen Android-laitteisiin. Googlen kumppaneilla ei ole ollut mahdollisuutta vaihtaa Googlen palveluita kilpaileviin tuotteisiin, mikä komission näkemyksen mukaan on tukahduttanut kilpailua.
Pichain mukaan palveluintegraatio on ollut Googlen Android-liiketoiminnan ydin ja mahdollistanut käyttöjärjestelmän luovuttamisen laitevalmistajien käyttöön ilmaiseksi. Se on hyödyttänyt Googlen näkemyksen mukaan paitsi sitä itseään, niin myös esimerkiksi sovelluskehittäjiä ja laitevalmistajiakin.
Blogikirjoituksessa vihjataan rivien välistä, että mikäli palveluiden ja käyttöjärjestelmän integraatio kielletään, voi Google joutua perimään tulevaisuudessa maksua Androidin käytöstä.
Kirjoituksessa myös vähäteltiin esiasennettujen sovellusten muodostamaa ongelmaa muun muassa sillä, että ohjelmat on helppo poistaa halutessaan.
Kommentit (20)
Haluaisin poistaa chromen,duon,youtuben,gmailin,play moviesin ja play musicin. mistä ne saa poistettua? en oo löytäny sellasta paikkaa mistä ne saa pois.
Tuo esto taitaa olle valmistajien oma valinta. Joskus kun tilailin kiinalaisia tabletteja niin niistä tai kaikki googlen palvelut poistettua jos halusi. Sen sijaan kiinalaisten valmistajien roska sovelluksia joita ei ollut edes käännetty englanniksi ei saanut poistettua.
Tässähän tästä koko kiistassa on kyse. Google pakottaa laittaan koko roskan vaikka valmistaja ei haluaisi kuin Playn.
Avaamalla pääkäyttäjän (ns. roottaammalla) pääset muokkaamaan niitä oletusohjelmia, eli poistamaan ja lisäämään. Ohjeet on puhelinmallikohtaisia ja eksoottisimpia ei välttämättä pysty ollenkaan. Tai sitten ei vain ole ohjeita, koska kukaan osaava ei ole kiinnostunut siitä kyseisestä mallista.
Tää on kaksipiippuinen juttu. Näkisin itse niin että mieluummin Googlen omat sovellukset kuin valmistajan turhat tauhkat koska Android on Googlen kehittämä ja suurin osa sen sovelluksista mitä nyt mukana tulee on hyödyllisiä.Valmistajan omat taas ei.
On sulla jutut :)
Laita listaa niistä Googlen hyvistä ohjelmista, ja erittele eri valmistajien "turhat tauhkat".
Kaikki Googlen oletusohjelmat ovat hyödyllisiä ja kaikki puhelimen valmistajan omat ovat turhaa tauhkaa ainakin 90% käyttäjistä.
sanoisin näin, jos kerran googlen tuotteet ei sovi, vaihtakaa applen tuotteisiin. aplehan ei käy kenenkään lompakolla, vaan ...
tsot tsot, ei tartte hermo...
Ai aple on joskus kehittänyt jotain käyttökelpoista?
Olis hienoa tietää mitä.
Paljon välttämätöntä, mutta niistä niinsanoistusta Googlen sovelluksista minkään ei pitäisi olla tarpeellinen, mitä niitä nyt on, Gmail, Google Maps, Chrome, Google hakua, Goole avustaja, Google Drive, liuta muita.
Totta että Google on sitouttanut itseensä monet muutkin, minkä johdosta tarjolla on sovelluksia jotka tarvitsetvat Googlen kikakreita, eivät siis toimi Puhtaalla Androidilla.
Lisäksi Googlella on joissain maissa niin iso markinaosuus ettei edes alueellisia ykkös sovelluksia saa muualta kuin Googlen Play kaupasta (ja sen kaupan ehdoilla).
Turhiksi(luurissa)olen kokenut vain tuubin ja street viewin. Ei ne mitään ole haitanneet,kun olen pakottanut dormanteiksi.
K
Kuvat ohjelma, Yotube myös mainitsemisen arvoisia ongelmallisista tyrkyistä.
Ei kenenkään ole pakko Android/Googlea hankkia. Oma valinta.
Jos yleistetään niin Suomessa käytönnässä kyllä (pakko).
Tyypilliset monelle "välttämättömät" ohjelmat on tarjolla vain Play kaupassa, eli ohjelmien tarjoajat/julkaisijat eivät jakele niitä omilla palvelimilla julkisesti, eikä myöskään vaihtoehtoisissa kauppapaikoissa.
Osoittain myös tuon takia googleton valikoima on erittäin suppea, käytännössä olematon, joka taasen ei kannusta tarjoamaan niitä sovelluksia vaihtoehtoisten kanavien kautta. Esimerkkin äpinvastaisesta, liki poikkeuksesta on Veikkaus ja sen sovellus, tosin siinä kyse siitä että Google ei salli sen jakelua Play kaupassa (eli pakotettu jakeleen muutakautta)
Lisäksi osa sovelluskehittäijiä on itse ohjelmankin naittanut Googlen palveluihin, eli eivät toimi kunnolla tai lainkaan ilmen Googlen hiluja.
Eli käytännössä käyttäjälle ei ole kysessä pelkkä oma valinta Googlen osalta, samalla joutuu valitsemaan paljon muutakin.
Pidän outona sitä,että ulkopuoliset EU-tantat voisivat määrätä miljardisakkoja siitä,että ilmaiseksi tarjottu käyttis ei saisi sisältää kaikkea siihen sisältyvää?
Sakko varmaan mitätöityy vetoomustuomioistuimessa,mutta periaate syytteessä sapettaa. Google/Alfabet tulee varmaan toimittamamaan tilattaessa räätälöidynkin version maksua vastaan. Mutta kuka ostaa?
Euroopan yhteisön alueella tälläiset asiat hoitaa nimenomaan EU toimielimet. Jäsenmaiden, varsinkin pienten, kannalta se on paljon parempi näin.
Otettiinko päätöksessä kantaa hintaan? uutisessa sivuttiin hintaa lähinnä siinä että Pichai vihjaili hinnoittelu muutoksista. Nythän Firma on painostanut jakeleen omia palveluitaan ilman korvauksia.
Epäselväksi jäi mikä on se asia,jonka hoitaminen sopii peremmin EU:n kuin pienen maan kontolle? EU on ilmeisesti suivaantunut siitä,että mitään omaa ei ole tarjota tilalle,kuluttajat ostaa Androideja pilvin pimein,ja ennenkaikkea: EU-himoverotus on hampaaton. Sakkoa siis tilalle. Mikä tuossa on kestävästi perusteltua?
Esim tämä uutisen asia.
Pidät siis oikeutettuna sitä,että EU sakottaa Googlea yli €4 Mrd siitä, että asiakkaat haluavat tuotettaan sellaisenaan ostaa? Älli hoi!
EU-tantat vihaavat periaatteessa Googlea siitä, että "se on niin iso", eikä maksa juurikaan veroja yhteisön pohjattomaan tukikassaan?
Minusta Googlen tomintatapa on järkevä yrityksen kannalta. Apple/Irlanti soppari 0,05 yhteisöverolla lie sama juttu,Raastupaan.
EU- tantat luulevat olevansa maailman napa, sanelevansa ehdot. Not so. Google voi maksaa sakkoja enemmän kuin tantat käsittääkään, mutta pitää niilekin ensin peruste löytyä. Eli paljon kuumaa ilmaa?
Ei, en tiedä mitä olet lukenut, "sakot" tuli ihan muista syistä.
Yritys on toki laskelmoinut ja reagointien ja tuomioiden hitaus, on ongelma, mikä mahdollistaa toimia pitkään ja tässäkin tapauksessa yritys ilmeisesti vielä onnistuu edelleen pitkittämään.