Tämä johtunee siitä tosi asiasta, että siirtymä uusimpaan Android-versioon on merkittävästi verkkaisempaa kuin iOS:llä. Tästä syystä sovelluskehittäjät voivat olle melko varmoja, että uuden Android-version tarjoamien uusien mahdollisuuksien hyödyntäjiä on ensimmäisinä kuukausina hyvin vähän. Sovelluskehittäjillä ei ole suurempaa kiirettä ottaa haltuun uusimpia ohjelmointirajapintoja.
Ohjelmoija Dan Luun data-analyysin perusteella uusimpien Android-versioihin siirtyminen käyttäjäkunnan keskuudessa ei ole pelkästään hidasta, vaan se on lisäksi myös hidastumassa. Viimeisten vuosien aikana uusimpaan Androidiin on siirrytty hitaammin kuin aiemmin.
Luu arvelee selityksen olevan siinä, että Android-puhelimia ostetaan vähemmän kuin aiemmin, puhelimia päivitetään hitaammin tai yhä harvempi laite saa nykypäivänä päivityksen uuteen käyttöjärjestelmään.
Keväällä 2017 Google paljasti käytössä olevien Android-laitteiden määrän olevan vuonna 2017 kaksi miljardia. Yhdistämällä tämä tieto Luun data-analyysiin, voidaan päätellä että maailmassa on käytössä miljardi yli kaksi vuotta vanhaa laitetta, jotka ovat käytännössä pudonneet ohjelmistopäivitysten kelkasta eivätkä tule koskaan päivittymään uusimpaan Androidiin.
Google Play -tilastoinnin perusteella aktiivista Android-laitteista vain 0,3 prosenttia käyttää uusinta versiota (8.0 Oreo). Applen iOS 11 -käyttöjärjestelmään on päivittynyt 52 prosenttia aktiivista laitteista.
Kommentit (11)
Oikea määrä jäi nyt epäselväksi?
Ja silti jengi ostaa sellaisia Android puhelimia joiden valmistajat viis veisaavat turvallisuudesta vaan haluavat rahaa firmaansa.
Ikävä kyllä google on myös suuri syyllinen nykytilanteeseen. Nougatin vaatimukset kun tehtiin sellaisiksi, että suurin osa kännyköistä rajautui sen ulkopuolelle. Tilanne tulee myös pahenemaan vuosi vuodelta, sillä käytiksiä tulee uusia, mutta edes halutessaan valmistajat eivät voi tietyille malleilleen tarjota päivityksiä.
Suurin osa kännyköistä ei rajoitu sen ulkopuolelle. Kyseisen version nimittäin saa jopa 6-vuotta vanhoihin Android malleihin eikä asennus ole yleensä kovin hankalaa (Lineage OS). Kyse on vaan "hehkulampputeoriasta" eli siitä ettei valmistajien kannata julkaista päivityksiä vanhoihin malleihin sillä muuten osa ihmisistä ei ostaisi uusia kun vanhoja voi vielä käyttää turvallisesti ja sovellukset eivät lakkaa toimimasta. Näin minäkin jatkoin One Plus 2 elämää ja se sai Android 7.1.2 jota ei One Plus enää tarjonnut ja varsin hyvin pelaa. Se on nyt varalla kun ostin OP5 parempien ominaisuuksien vuoksi.
Pitää toivoa että nämä älykkäät kodinlaitteet (IoT) kuten jääkaapit pysyisivät ajantasalla yli 10-vuotta. Näitä kun ei yleensä vaihdeta ennenkuin rikkoutuu koska kukapa jaksaisi raahata raskasta jääkaappia kierrätykseen 2-vuoden välein:D
Haaveeksi jää. Niitä ei tulla päivittämään edes sitä vähää mitä puhelimia ja kodinkonevalmistajien johto jo hieroo karvaisia käsiään, kun IoT:n myötä kodinkoneet muuttuu kertakäyttötvaraksi.
Suuri osa jää, koska google löi vaatimukset tiskiin, mitä pitää olla kännyssä mihin virallinen nougat päivitetään. Siinä jäi monta kännykkää Nougatin ulkopuolelle googlen toimesta.
Sonykin onnistuneesti testasi jo Z3 mallia Nougatilla, mutta joutui luopumaan siitä koska, se ei olisi vaatimusten vuoksi läpäissyt Googlen seulaa.
Lineage OS viis veisaa vaatimuksista koska mukana ei tule google omia sovelluksia vaan ne pitää asentaa erikseen kunhan rauta vaan on yhteensopiva ja laitteella on vielä riittävästi käyttäjiä jolloin sen versiota jaksetaan kehittää. Sentakia Android 7.1.2 saa tosi vanhoihinkin malleihin ja ehkä jopa tulevan 8 version kunhan Lineage saa sen tehtyä julkaisukelpoiseksi. Android kun on avointa koodia niin siitä voi kehittää parempia versioita joita voi päivittää pidempään ilman Googlen rajoituksia.
lineage lineage... mutta kun se ei ole mikään virallinen päivitys, ja laitevalmistajat eivät sitä käyttäjille tarjoa, eli suurin osa niiden päivitystä vaille olevien puhelimien käyttäjistä ei tuosta tule kuulemaankaan niin turha sitä on joka rakoon hokea kuinka se lineage pelastaa kaikki vanhentuneet android-puhelimet.
Huvittavaa toisaalta kun Windows Phonea mollattiin oikein urakalla siitä kuinka Microsoft veti maton alta kun ei tarjonnut aina uutta versiopäivitystä kaikkiin vanhoihin laitteisiin, mutta vaikka android-puhelinten tapauksessa ongelma on huomattavasti suurempi niin siihen löytyy aina jokin selitys.
Jep eivät tarjoa koska se ei olisi hyväksi bisnekselle. Lineage tosiaan pelastaa mutta ei se itsestään asennu tosiaan.
Näinhän se on. Laitteenvalmistajan virallinen päivitys on varmin tapa nostaa päivitettyjen laitteiden määrää.
Lineage on pienen ryhmän marginaalikäyttis osalle laitteita. Esim. viime vuonna ostamaani suosittua tablettia ei saa sillä pelastettua vanhalta käyttikseltä.
Tosin, kun päivitystahti pysyy näin surkeana, niin ei vanhojen käyttis versioiden käyttäjien tarvitse pelätä, että kännyn joutuisi vaihtamaan siksi, että ohjelmat alkavat vaatia uudempaa käyttistä alle. Kännyjä/tabletteja voi käyttää sen aikaa kun ne kestää...
Microsoftin tilanne käyttis kehittäjä- laite valmistaja linjalla oli sama kuin Applella. Kyllä sen siis olisi samaan päivitettävyyteen pitänyt pystyä.
Hieman aihetta sivuten, 3 vuotta vanhaan duunipuhelimeeni Lumia 735:een (Wp10) tuli käyttispäivitys tällä viikolla. Mielestäni ihan hyvin jo kuopatulta käyttikseltä...