Viime neljännekseen ei kuitenkaan kerennyt tänä perjantaina kauppoihin saapunut iPhone X. Kenties X:n myötä myös iPhonen kasvu saadaan muiden osastojen tasolle.
Sijoittajapuhelussa käsiteltiinkin paljon iPhone X -mallia ja erityisesti sen hintaa. Esimerkiksi CNBC huomioi, että toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan 999 dollarin alkaen-hinta on hyvin perusteltavissa vaikkapa kahvikupposen hinnalla.
Cook kertoi, ettei tonnin hinta ole mikään maksimihinta laitteelle eikä Apple pyri pyytämään korkeinta mahdollista hintaa vihjaten kenties, että asiakkaat ostaisivat laitetta korkeammallakin hinnalla. Hänen mukaansa hinta on luonteva laitteen käyttöarvon kanssa, ja muistuttaa että monet maksavat laitteensa kuukausimaksuna eivätkä yhdessä kontässä.
Cookin mukaan kuukausimaksu voidaan edelleen jakaa viikkoihin ja päiviin niin, että viikossa hinta on vain muutamia kahvikuppeja. Päivän hinnaksi ei siis jää edes kahvikuppia. Toki Cook tarkentaa, että kyseessä on "yksi näistä hienoista kahvipaikoista" ja reilulla dollarilla ei Starbucksista varmasti kahvia irtoa, mutta liekö Starbucksissa harvakseltaan asioiva ongelmissa iPhonen hinnan kanssa.
Steve Jobsin paikan nykyisin maailman arvokkaimman yhtiön piikkipaikalla ottanut johtaja myös huomio, että korkeaa hintaa voi lievittää vaihtamalla vanhan iPhonen, joka voi poistaa jopa 350 dollaria hinnasta.
Applen iPhone X maksaa Suomessa alkaen 1179 euroa.
Kommentit (30)
Ja samaan aikaan Sampallakin on tonnin luuri ja kukaan ei meuhkaa siitä täällä?
https://www.gigantti.fi/product/puhelim...lypuhelin-musta
Niin, X on tonnin ($) hintainen jenkeissä verottomana. Halvin X maksaa Suomessa 1178e, eli ~150E enemmän kuin note8. Lisäksi Notessa on kynätuki, joten se ei täysin mene perinteiseen älypuhelinsegmenttiin. Suorin vastaus Samsungilta on S8+, mikä maksaa 350E vähemmän kuin X.
Pointti oli, että molemmat on puhelimia ja myydään puhelimina ja maksaa 4-numeroisen summan rahaa muutaman euron hintaerolla, toisesta vaan vouhotetaan?
Muut argumenttisi on puutaheinää...
Tim Cookista tulee enemmän mieleen pölynimurikauppias, kuin ison firman toimitusjohtaja.
Känny maksaa kahvikupin verran päivässä, muttei kuitenkaan kahvikupin verran, vaan tietyn paikan kahvikupin verran päivässä.
Kännykän hintakin on luonteva kun moni ostaa sen osamaksulla. Vielä kun kertoisi millä perusteella.
Tim Cook siis luottaa, että osarilla ostavat on niin tyhmiä, etteivät tajua mitä kännykästään maksavat. Enkä ymmärrä mitä se kerralla kännyn ostava hyötyy siitä, että hinta on "luonteva" osarilla ostettaessa...
Jos vaikka tuota AT%T:n listaa katsoo, niin puhelimen käyttökustannukset eivät heittele kovin paljoa valmistajien välillä. Prosentuaalinen ero tuntuu täällä kotosuomessa isolta kun emme noita kytkyjä niin harrasta.
https://www.att.com/shop/wireless/devices/cellphones.html
Uskoisin tämän muuttuneen rajusti lähivuosien aikana. Applen vaikutuksesta hyvin pitkälti. iPhonea näkee paljon nuorten aikuisten käsissä, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa laitetta könttäsummalla. Mielestäni tämä on todella väärä suunta ja lähes verrattavissa pikavippeihin. Osamaksuja kerätään iso kuukausittainen summa ja sitten ollaan kusessa.
Kaikki kaikessa Iphone että monen muun valmistajan lippulaiva maksaa aivan liikaa ominaisuuksiinsa nähden. Ei näitä kukaan järkevä enää ostele kun jopa parempaa saa alta 550 euron.
Puhelimen käyttökustannus on ihan sama maksaako sen osissa vai kerralla. Olettaen, ettei osamaksusta joudu maksamaan kuluja/korkoja. Prosentuaalinen erokin on hölyn pölyä. On hieman eri asia pistää 5% lisää 150e kännyn kuukausihintaan 3 vuoden osamaksulla tai laittaa 5% lisää kuukaudessa 1000e kännyyn 3 vuoden osamaksulla. Me ei maksella prosenteilla, vaan rahalla.
Suomessa ostellaan kyllä paljon kännyjä osamaksulla. Se on tehty vielä hyvin houkuttelevaksi, kun esim. Elisalta ostettaessa kännyn hinta pysyy samana riippumatta siitä maksaako sen pois kerralla vai kolmessa vuodessa.
Tuo on muuttunut jo aikoja sitten. Harva sadan euron kännyä joutuu osissa ostamaan, mutta mitä kalliimmiksi kännyt on menneet, niin sitä houkuttelevampaa ne on ostaa osarilla. Ei nuo sentään koroiltaan pärjää pikavipeille, mutta kyllä nuori noilla helposti itsensä kuseen saa. Kallis känny ostetaan osamaksulla ja siihen päälle pitäisi maksaa vielä liittymä. Jos työttömiä ollaan, niin harmittavan paljon kuukausibudjetista valuu pelkkään kännyyn. Ja mites sitten jos se kallis osarille ostettu känny hajoaa. Esimerkiksi X:n kohdalla pelkkä näytön vaihto 320e. Siinä on työtön äkkiä kusessa. Ostaako toisen kännyn osarille, tyytyykö halvempaan kännyyn, taikooko rahaa vai ottaako pikavipin näytön korjausta varten?
Totta kai se hinta on sama viivan alla. Jenkit on totutettu ajattelemaan kännykän käyttöä tulonsiirtona operaattorille kuukausittain. Kun Samsung S8:n käyttäjän operaattorille tilitettävä kuukausierä on vaikkapa 56$ ja iPhone X:n 64$, ero ei tunnu kovin pahalta.
Sille minä en mahda mitään jos jenkit eivät ymmärrä, että tuotteen hinta ei sillä laske, että se maksetaan useassa erässä. Sen luulisi kuitenkin olevan itsestään selvyys, kun jenkkioperaattorit ilmoittavat paljonko känny maksaa kerralla maksettaessa.
Mutta juuri tästä minä olen puhunut täällä kauan aikaa, että kännyn hintojen jatkuvat korotukset mahdollistaa osamaksut ja esim. jenkkilässä nuo kytkykaupat. Luulisi tämän nyt menevän perille kun Applen pomokin selittää, että ei se iPhone ole kallis kun sen osarilla ostaa...
Ei. USA:ssa on kännykät ostettu kytkynä ns. "aina", jo paljon ennen Applen tuloa puhelinmarkkinalle. Se mikä kieltämättä on vähän muttunut viime vuosina, on se, että kun iPhonea ei saanut kaikilta operaattoreilta, subventoitiin sitä operaattorin toimesta enemmän kuin kilpailijoita, koska sen avulla saatiin haalittua asiakkaita.
Suomessa tilanne on vähän toinen, laki ei sallinut puhelimen kytkykauppaa ennen 3G puhelimia. Läntisessä naapurimaassamme se on ollut sallittua pidempään ja "nalleja" myytiin kytkyllä myös paljon ennen Applen tuloa markinalle.
Saa kuulemma tääläkin autolainan myyjältä 0-1% korolla,nyt. Ei mikään ihme kun "e-borit" on pääosin miinusmerkkisiä.
Helpottaa vähävaraisten ostamisia,mutta hintahan ei tuossa muutu.
DW-Tv haastatteli Berliinissä ja Frankfurtissa pakkasaessa yön yli iX luuria jonottaneita,joista joku totesi: tiedän että maksamme ylihintaa brandista,eikä tämä ehkä ole ihan älykästäkään enää, näillä hinnoilla.
Kukin saa toki ostaa mitä haluaa,mutta tuskin tuo uskovaisten sakki on ainakaan lisääntymässä? Vastaavan kun kuulemma saa muualta paljon halvemmalla.
Jos jokainen ostaja on "repeat customer", vanhenee ja vähenee asiakaskunta vuosittain. Nuoret taitavat nähdä asian järkevämmin?
On vähän surullista, että 10v iPhonen julkaisun jälkeenkin paras selitys mitä keksit iOS laitteiden myynnille on ”uskovaisuus”.
Kun myynti oli pientä, kuten ensimmäisinä parina vuonna, se selitys olisi voinut olla edes kohtuullisen koherentti, mutta jo kolmisen vuotta sitten Apple kertoi myyneensä yhteensä miljardi iOS laitetta (iPhone, iPad, iPod Touch). Sen jälkeen Apple on myynyt pyöreästi 250 miljoonaa iOS laitetta vuodessa, ”uskovaiset” selitys ei vaan lennä kauhean pitkälle.
Jokainen ostaja ei ole ”repeat customer”, vaan ensimmäisen iOS laitteen ostajien osuus on ollut muutamana viime vuonna nousussa. Erot eri markkina-alueiden suhteen ovat suuret, mutta esimerkiksi Kiinassa ja jopa Intiassa kasvuprosentit ovat olleet kovia.
Nuoret ovat erittäin järkeviä. Esimerkiksi viimeisin USA:sta näkemäni kysely kertoo hienoista kasvua sekä käytön että haluttavuuden suhteen.[1] Ja kuten iPhone X:n markkinoinnista nähtiin, nuoret ja muut teknologiasaitteja karttavat henkilöt ovat Applelle tärkeä kohderyhmä.
[1] https://www.macrumors.com/2017/10/11/te...rvey-fall-2017/
Taannoin ikähipit hankki muutamia Applen osakkeita,ollakseen "messissä". Sanoen: eihän tämä mikään kapitalistien osinko-osake ole.
Myös Nokia-fanit hankki "passin yhtiökokoukseen",tarkkailijaksi.
Idealismi nurkkaan,Applen osake on jo kuplamaisissa korkeuksissa,ja yhtiö on Exxon-Mobiliakin suurempi osingonmaksaja.
Tuo toimii niinkauan kun kaikki jaksavata uskoa vielä parempaan tulevaan. Mutta pörssiarvot ovat vain arpomista tulevaisuudella.
Ihme että useimmat Ompun asiakkaat ei pohdi tätä: mitä enemmän on tuottoja siirrettäväksi verottajalta suojaan "saarille",sitä rankemmin ovat maksaneet ylihintaa vastikkeetta. Mutta oma juttu.
Myös Nokia oli taannoin "koskematon maailman suurin",mutta totuus valkeni nopsemmin kuin kukaan edes osasi epäillä. Nähtäväksi siis jää tämäkin.
Referoin tuossa vain Deutsche Wellellä näkemääni. Heidän toimittajansa paleli ennen storen aukaisua jonottajien ohessa,ja käytti heistä ilmaisua "die vertrauende". Suomensinko tuon väärin?
Mikä tässä oli "minun selitys"?
En keksinyt mitään selitystä,vaan suomensin Deutsche Wellen jonottajien mukanapalelleen toimittajan käyttämän termin,"die vertrauende". Sori jos meni väärin,en lukenut saksaa,mutta asuin siellä taannoin,jotain tarttui hihaan.
Sama tapahtui kuulemma täälläkin,venäläisiä myöten ihmiset yöpyivät kaupan edessä,matkustaen L-rannan ja Lahden väliä. Kuka täysipäinen esim toimari tekisi noin? Vain uskossaan vahva fanaatikko voi pitää moista perusteltuna.
Ikävä jos uutiset eivät sovi joillekin,ei niitä tarvitse keksiä.
Tässä näkyy,että Applen markkinaosuuden suunta on ollut jo jonkin aikaa mollivoittoinen. Minkäs teet.
https://www.statista.com/statistics/263...d-quarter-2007/
Linkkaamasi graafi ei esitä markkinaosuutta. Markkinaosuudella ei myöskään osteta yhtään makkaraa, liikevoitolla jo voidaan ostaakin.
Esimerkiksi diversifioit, huolehdit kannattavuudesta, panostat ekosysteemiin, omiin vahvuuksiin ja erotut massasta. Muitakin mahdollisia strategioita on.
Yhden kappaleen verran ilmiselvästi referoit. Kysymykset, joihin pyrin vastaamaan eivät vaikuttaneet referaatilta vaan omalta pohdinnaltasi. Jos DW:n toimittaja ilmaisi ”uskovien määrästä”, ”repeat customereista” ja ”nuorison järkevyydestä” samat kysymykset, oli virhe hänen, ei sinun, paitsi jos ne menivät ihan sukkana sisään.
Ei vain uskossaan vahva fanaatikko, paljon muitakin löytyy. Se venäläinen kaveri voi hyvinkin olla sellainen, joka jonottaa ja ostaa puhelimia, jotka myy voitolla vaikka sille venäläiselle ”täysipäiselle esim toimarille”, ansaintalogiikka selvä.
Muitakin löytyy, esim. sellaisia jotka syystä tai toisesta joko haluavat tai tarvitsevat laitteen ennenkuin massat sen saavat ensi kuun alussa. IT ammattilaisia on varmasti ollut joukossa, Suomessa kun tehdään aika paljon peliä ja muuta softaa mm. iPhonelle.
Ja kannattaa nyt vähän miettiä mittasuhteita. Jonoissa on muutamasta kymmenestä muutamaan sataan tyyppiä muutaman sadan liikkeen edessä ja myynti on vaikka 100 miljoonaa vuodessa (iPhonen myynnin mallijakauma ei ole julkista tietoa)
Niin siis tässähän viitattiin pelkästään Suomeen. Kytkykauppa ei silloin suoraan räjähtänyt käsiin, sen tullessa lailliseksi.
Ei niin, muunmuassa koska se oli rajattu vain 3G puhelimiin, siinä oli tiettyjä muitakin rajoitteita ja ostotottumukset olivat erilaisia kuin joissakin muissa maissa.
Myynnin vähetessä markkinaosuus ei pienene vain silloin,kun kaikkien muidenkin myynti pienenee vastaavasti. Moista en ole mistään lukenut.
Kannattavuudesta on helppo huolehtia myymällä brandia eli ilmaa,ns. lisäarvoa joka on ostajan maksamaa vapaaehtoista yritystukea.
Puuhassa jeesaa tietty valmistus hikipajalla,sekä verojen välttely.
Nuo ovatkin Applen ydinosaamista,viivan alle jääkin muita enemmän.
Pakkasyössä telttatuolissa jonottamiminen ei tunnu inhimilliseltä kauppatavalta. Kuulostaa pula-aikojen epätoivolta. Mutta vapaa maa, ainakin nyt.
Cookin lausumasta tulee mieleen kasari-nuoruudentuttuni, Elecrtoluxin imurikauppias,joka heti aluksi kippasi uhriensa eteismatolle kasan "tomua".
Kaikki halusi sen tietty pois,esitellyllä "ainutlaatuisella" imurilla.
Kun hinta arvelutti eläkeläisiä,oli vastaus: rouva hyvä,kai teillä on varaa laittaa kahvikupillisen verran 60p rahaa päivässä siisteyteen?
Kaikilla oli,ja maksu hoitui osarilla. Firman paras myyjä tuolloin.
Kaveripiiri ei menettelyä arvostanut,myyntikykyä kyllä hämmästeltiin.
Mikähän mahtaa olla iX:n käteisostajien osuus?
Hämmästelen yritystäsi puolustella. Toki se kuuluu sananvapauteen, mutta mikä on perimmäinen ideasi? Ylihintaista B-kamaa on aina saatu hypellä kaupaksi,kunnes ostajat viisastuvat. Näemmä edelleenkin.
Apple herkkähipiäisyydessän antoi potkut duunarilleen, jonka tytär tubetti jotain jonninjoutavaa uudesta luurista,valtuuksitta.
Useimmat muut ovat mielissään nettinäkyvyydestä,Apple näemmä ei.
Koska rikottiin protokollaa. Kauas on edetty orgiksesta,kun ekat hippiosakkaat tuomitsivat osinko-osakkeet. Toisin on käynyt.
Lainaamassasi tekstissä ei ollut tavunkaan verran sisältöä, jota voisi kuvata sanalla ”puolustella”. Lähinnä yritin vääntää useammastakin asiasta rautalankaa kun selvästi yliyksinkertaistat, sinulla on virheellisiä premissejä ja ajatusvirta myös hyppii aika erikoisiin sfääreihin silloin tällöin.
Se voisi selvitä,jos lukisit viestini ja vastasit, edes mielessäsi, kysymyksiini etkä jaarittelisi mitä sattuu. Perimmäiset ideat, ovat viime viesteissä olleet:
1. Uskovaisuus-selitys ei päde iPhonen myyntimäärillä, toisin kuin väitit.
2. Jokainen iPhone ostaja ei ole uusintaostaja, toisin kuin väitit
3. iPhonen ensipäivän jonoista ei saa kunnollista otantaa koko myyntiin verraten, toisin kuin epäsuorasti väitit
4. Jonoissa on ollut muitakin kuin ”uskossaan vahvoja fanaatikkoja”, toisin kuin väitit
5. Markkinaosuudella, ei sen muutoksella eikä absoluuttisella määrällä, ole juuri mitään merkitystä firman kannalta. Sillä ei makseta yhdenkään työntekijän palkkaa, eikä omistajien osinkoja.
Aika selvästi ne oli kirjoitettu, esimerkein, paitsi viimeinen, jonka nyt luulisi olevan selvä asia.
Miten mikään tuote voi olla ”ylihintainen” jos se menee kaupaksi? Kaupan nimenomainen määritelmä on se, että myyjä ja ostaja ovat samanaikaisesti sitä mieltä, että hinta on ”oikea”. Mitä siis oikein tarkoitat termillä?
Mistä ”B-kamasta” tarkalleen ottaen puhut ja miksi se on mielestäsi sellaista?
-----------------------------------------------
No voi hyvät hykkyrät sentään,en taatusti voi olla eka,joka kertoo miten Apple tahkoaa rahaa brandiuskovilta veroparatiiseihin.
Irlanti on jo EU:n syyttämänä avustamisesta verokikkailuun.
Pitäisi kuulemma periä 13 Mrd aiheetonta ja kilpailua vääristävää veroetua takaisin. Jää nähtäväksi,kuinka tuossa aikanaan käy.
B-kama tarkoittaa Applen "One China",eli Taiwanin saaren hikpajassa teettämiä tuotteita. Kepeät mullat katolta hypänneille duunareille.
Aikansa voi noinkin toimia,mutta ei ikuisesti,arvelen. Apple näyttää käytävän raastupiin haastamiensa kilpsilijoidensa valmistamia komponennteja. Tietysti kun mitään omaa tuotantoa ei edes ole.
Ostajat saa toki maksaa mistä haluavat,vastineesta riippumatta. Tuskin tuo silti kovinkaan pitkälle enää kantaa.
Vähemmällä raudalla enemmän kassaan,näyttää olevan periaate. Laillista tietty,kun maksajiakin näkyy löytyvän.
Kasvotunnistus laitteen aukaisuna epäilyttää. Jos meikit ja kampaukset eivät tuota horjuta,miten erottelee identtiset kaksoset?
Et, mutta olisit ollut jokseenkin ensimmäinen joka avaa "ylihinnan" käsitettä. Sitä kun porukka huutelee kurkku suorana kun puhutaan mm. Applen laitteista, mutta sitten kun pyytää kertomaan mitä tarkoitetaan tai mikä laite olisi "vastaava", on vastauksena hiljaisuus tai keskustelun kääntö johonkin ihan muuhun, kuten tälläkin kerralla. Veroparatiisit tai -kikkailu ei liity asiaan.
Ja kuten olen jo aiemmin sanonut, "tahkoaa rahaa brandiuskovilta" on aivan karmea yliyksinkertaistus, tuote on monin tavoin sellainen, jota yksikään kilpailija (poislukien ehkä google) voi edes kuvitella tekevänsä. Ja Googlen kädet voivat olla vähän sidotut.
Applen puhelimet kootaan *Kiinassa* ei Taiwanissa, josta toki tulee paljon komponentteja, kuten mm. Japanista ja Koreastakin.
Mutta kiitos täsmennyksestä, että viittaus ei siis liittynyt esim. tuoteiden laatuun vaan maahan, jossa monta kymmentä prosenttia maailman elektroniikasta tuotetaan, niin kokoamisen kuin komponenttien puolesta. Onnea vaan välttelyyn, ei ole helppoa.
Se on aika turvallinen arvaus kun yhtään mikään ei ole ikuista, joten jossain vaiheessa pääset varmasti onnittelemaan itseäsi, olettaen, että elät tarpeeksi pitkään.
Miten tämä liittyy käsiteltyyn aiheeseen?
Kyllä, se on erittäin hyvä periaate. Hinnanmudostus kun ei lähde käytetystä raudasta, etenkään sen määrästä, vaan tarjotusta hyödystä. Ja sit kun vielä mietit miten se onnistuu: käyttämällä omaa softaa ja strategisissa paikoissa, kuten prosessorissa, itse suunnittelemiaan komponentteja (valmistus ulkoistettu) joita ei mulle jaeta.
Kahvi maksaa Champs-Élysées:lla ja Esplanadilla enemmän kuin sivukaduilla, vaikka kahvinpavut ovat ihan saman hintaisia. Onko "ylihintaa"? Jos kauppa käy, niin ei ollut. Kuluttaja ei maksa raaka-aineista vaan koko kokemuksesta.
Tämäkään ei juuri liity käsiteltyyn asiaan, mutta vastataan: vaihtelevasti. Jos ulkonäössä on riittävästi eroa (se kun ei suoraan seuraa geeneistä) tunnistetaan, jos ei ole niin ei. Ja miten? Ihan samalla tavalla kuin ihmiset joilla ei ole sukulaisuussuhdetta.
Mutta et ole yksin, kasvontunnistus vaikuttaa epäilyttävän monia täsmälleen samalla tavalla kuin sormenjälkitunnistus jokunen vuosi sitten. Sitä ei ole mikään pakko käyttää, jos tiedä omaako identtisen kaksosen, ei pidä käyttökokemuksesta tai vaan satunnaisesti epäilyttää.
Edes laitetta, jossa tällainen ominaisuus on ei tarvitse ostaa, valinnanvaraa löytyy niin Applelta kuin kilpailijoiltakin.
Kaikki lie oikeus kyseenalaistaa? Applen vakipokia ei hevin horjuteta. Mutta onko kyse järki- vai tunnepäätöksestä,ei ehkä ole kovin selvää. Vapaissa maissa ei ole laitonta maksaa enemmästä kuin vastineeksi saa. Ja kun pokat ei valita,lie kaikki oikein?
Se onko tuo järin fiksua ostamista,on toinen juttu. Mutta kuten sanottu, laillista yritystukea. Kauanko tuo voi jatkua,jää nähtäväksi.
Tottakai, mutta olisi keskustelun kannalta hyödyllistä, jos kanta perusteltaisiin ja käytetyt epämääräiset termit avattaisiin.
Taaskaan ei tullut vastausta mm. 1. Mitä on tämä ”ylihinta”, josta vuosi toisensa perään jaksetaan huudella ja 2. Mikä on esimerkki tuotteesta, joka on ”vastaava jota saa muualta paljon halvemmalla”.
Kysymysten ei pitäisi olla kauhean vaikeita, oletuksella, että argumentit ovat totta, mutta jostakin syystä vastausta ei vaan tule. Please, perustelut tai argumentit vaihtoon.
Esitit taas aika erikoisen väitteen. Miten sinä voit ulkopuolelta arvioida mitä joku toinen saa ja miten hän sitä saamaansa arvottaa.
Joku maksaa mielellään lentolipun business-luokkaan tai maksaa tonneja kellosta, muotivaatteista tai telkkarista, itse en sitä tekisi. Toisaalta minä voin maksaa satasia parista videopelistä tai 30e hyvästä pizzasta, mutta joku toinen ottaa mielummin kuusi viiden euron pizzaa tai kymmenen pakastepizzaa.
Valinnat ovat erilaisia, mutta kaikki voivat samanaikaisesti olla ”oikeita”. Yhtä absoluuttista totuutta ei ole, subjektiivinen kokemus ja sen subjektiivinen arvotus ratkaisevat.
Jos kauppa on tehty ja asiakas on tyytyväinen, on kolmas osapuoli, joka väittää ”et saanut riittävästi vastinetta” tai ”ei fiksua ostamista”, aika heikoilla jäillä.
Jos määrittelet ”fiksun ostamisen”, ”ostaa kuten sinä”, niin ei. Mutta se ei ole hyvä määritelmä. Ostajat itse pystyvät arvioimaan sinua paremmin mitä *he* haluavat, mitä saavat ja miten paljon ovat siitä valmiita maksamaan.
Muun muassa tästä syystä kaikki eivät osta samanlaista ja saman hintaista autoa. Miksi ihmeessä puhelimet tai muu kulutuselektroniikka tekisi poikkeuksen?