Esimerkiksi Telia on saanut Viestintävirastolta radioluvan 5G-verkon testaamiseen. Luvan mukaan Telia saa testata verkkoteknologiaa 3,5 GHz:n, 26 GHz:n ja 28 GHz:n taajuusalueille eri puolilla pääkaupunkiseutua, muiden muassa Vallilassa ja Töölössä. 4G-verkko on rakennettu pääosin 800 MHz:n taajuusaluetta käyttäen, joten 5G-verkko tullaan ilmeisesti rakentamaan siihen nähden korkeilla taajuuksilla.
"Lupien ansiosta pääsemme etenemään 5G:n rakentamisessa. Mietimme tulevaisuuden ratkaisuja yhdessä asiakkaittemme ja kumppaneittemme kanssa, ja nyt voimme suunnitella seuraavia askeleita 5G-ohjelmassamme", sanoo teknologiajohtaja Jari Collin Telialta.
Kommentit (3)
Kyllä piuhaa pitkin ovat parempia, esimerkkinä Hämeenkyrö.. Kaksi ystävääni asuvat siellä ja 4G netti toimi ihan kohtalaisen hyvin pelejä pystyi pelaamaan ja viihteitä , muita nettilähetyksiä pystyi katsomaan. Nykyään tilanne on todella huono, kummallakaan ei näy netti tv lähetykset kuin pätkien. Toinen osti vahvistimen antenniin eikä siitä ole ollut juuri apua. Toivottavasti tämä uusi 5G ei mene "tukkoon". Ainakin ystäväni uskovat että syy on siinä kun niin moni on 4G hen sillä alueella siirtynyt.
Vahvistimen ? se kannattaa ottaa pois, sillä siitä voi olla haittaa isommallekkin alueelle (naapureille), jos viranomaiset sen tulee poistamaan, niin tulee myös kalliiksi.
Tukkoonmeneminen johtuu vaihtelevasta kuormasta ja siitä kuinkapaljon kannattaa investoida alueelle, investointi halukkuus riippuu asiakkaiden maksuhalukkuudesta. Kuidun yleinen heikkokysyntä on merkki siitä että maksuhalukkuutta ei ole.
Nettineutraliteetti estää myös tarjoamasta kohtuurahaan laadukasta palvelua.
Ilmeeni, kun kaupungissa asuessa pian 4G/LTE-liittymien tulon jälkeen vanhan liiton 3G-yhteys rupes pelaamaan ennennäkemättömällä nopeudella ja varmuudella verrattuna vanhaan. Eipä tuolla nykypelit kauheella kiireellä siltikään lataudu mutta FullHD-videoiden ja striimien kattominen onnistuu ongelmitta, mikä on peruskäytössä ihan riittävästi.