Nykyisissä huippupuhelimissa käytetään useimmiten juuri Qualcommin uusinta Snadpragon 835 -järjestelmäpiiriä, joka sisältää paitsi tehokkaat suorittimet, niin myös nopeat tietoliikenneyhteydet. Samsungilta kuitenkin löytyy oma Exynos-järjestelmäpiirien sarja, joka haastaa Qualcommia.
Tämän vuoden lippulaivapiiri Exynos 8895 löytyykin Snapdragon 835:n ohella Samsungin Galaxy S8 -huippupuhelimista. Esimerkiksi Suomessa myytävissä laitteissa on Exynos-piiri ja Yhdysvalloissa Snapdragon-piiri. Niin suorituskyvyn kuin verkkoyhteyksien osalta piirit, ja siten myös laitteet, ovat hyvin samankaltaisia.
Nyt Samsung on kuitenkin kertonut uudistaneensa Exynos-piireihin sijoitettavaa LTE-modeemia uusilla yhteyksillä. Yhtiön mukaan se tuo ensimmäisenä kuluttajamarkkinoille LTE-modeemin, joka tukee 6CA-yhteyksiä. Tämä tarkoittaa 20 prosenttia enemmän maksiminopeutta eli uuden teknologian ansiosta huippulatausvauhti nousee 1,2 gigabittiin. Samsungin mukaan tämä tarkoittaa HD-elokuvaa noin 10 sekunnissa.
Käytännössä carrier aggregation (CA) -teknologia mahdollistaa monen eri taajuuskaistan yhdistämisen yhdeksi, jolloin yhteyden nopeus kasvaa moninkertaiseksi. Aiemman modeemin tarjoama 5CA uudistui siis yhdellä lisäkaistalla 6CA:ksi. Luonnollisesti tämä kuitenkin vaatii operaattoreilta teknologian käyttöönoton.
Samsungin mukaan uutta Cat.18 6CA -teknologiaa käyttävä modeemi pääsee massatuontantoon ensimmäistä kertaa vuoden lopulla, joten aivan tulevaan Note8:aan sitä ei vielä kannata odottaa.
Kommentit (4)
En kyllä ymmärrä miksi näihin LTE modeemeihin panostetaan vielä näin paljon. Jokaisessa lippulaivassa on jo 600megaa tukeva radio, ja 220megaa on korkein mitä itse olen LTEllä saanut ulos. Mahtaako mikään operaattori maailmassa edes mainostaa >300 megan maksiminopeutta verkolleen? Tai >600? Kun 5G on nurkan takana niin ihan turhia ponnisteluja omasta mielestäni. Sama homma siinä käy kuin 3Gllä 4Gn tultua, ei operaattorit enää juurikaan jaksa panostaa siihen. Tuskin koskaan tulee kukaan kuluttaja imuttamaan gigaa sekunnissa LTE verkosta.
Pitää muistaa, että nopeudet ovat teoreettisia maksimeja optimiolosuhteissa. Lisäksi näiden "päivitystekniikoiden" käyttöönontto on yleensä paljon halvempaa kuin verkon päivittäminen 5G:ksi. Samalla ostetaan lisäaikaa sille, että verkkoa ei tarvitse ihan niin pian päivittää 5G:ksi.
Australian suurkaupungeissa operaattori Telstralla toiminut Gigabitin LTE-A verkko jo puolisen vuotta. Live-testissä Netgearin Nighthawk M1 mobiilireititin saavutti 895Mbps down/97.43Mbps up:
Telstra and Netgear launch 1Gbps mobile router
Löytyy tämä uutinen myös Mobiili.fi:stä suomeksi:
Hurja hyppäys: operaattori avasi ensimmäisen gigabittiluokan 4G LTE -verkon – vaatii vähän paremman mokkulan
Sekin on toisaalta huvittavaa että näitä tekniikoita mainostetaan monissa uusissa puhelimissa mutta koska niiden elinkaari jää 2-5 vuoteen niin tekniikka ei välttämättä kerkeä tulemaan operaattoreille eli hypetetty ominaisuus jää käyttämättä.