Mobiilidataa siirrettiin keskimäärin 16 gigatavua kuukaudessa jokaista suomalaista kohden. Datankulutuksen suuri kasvu on vähentänyt perinteisten matkaviestinpalveluiden käyttöä. Esimerkiksi tekstiviestien määrä laski edellisvuodesta 12 prosentilla. Taustalla on Facebook Messengerin, WhatsAppin, Telegramin ja muiden pikaviestipalveluiden käytön yleistyminen. Toisaalta niin sanotut hyötytekstiviestit tukevat perinteisten tekstiviestien käyttömääriä. Perinteisiä tekstiviestejä lähetettiin keskimäärin 38 kappaletta kuukaudessa per suomalainen.
Puhelujen soittominuuttimääriä VoIP-palvelut eivät ole vielä horjuttaneet, vaan suomalaiset puhuivat puhelimeen keskimäärin neljä tuntia kuukaudessa. Määrä on suunnilleen yhtä suuri kuin edellisvuonna.
Kommentit (4)
Ono kiinteiden yhteyksien datamääristä tilastoja?
No huhhu, se on ihan kiitettävä määrä. Tässä tosin varmaan nostaa tilastoa mokkulakäyttö, kun niitä yritetään nykyään myydä kiinteiden liittymien korvaajaksi. Itse olen siirtynyt käytännössä 99%:sti data-liikenteen kautta viestimiseen, ja silti datan käyttö jää 2GB tietämille per kuukausi. Tekstiviestejä menee satunnaisesti 1-2 kuukaudessa, saman verran myös puheluminuutteja.
Tuohon siirretyn datan määrän nousuun vaikuttaa varmasti myös nykyinen idioottimainen tapa pakkosiirtää netin käyttäjän selaimelle välimuistiin kaikki sivuistolla olevat mainosanimaatiot ja videot vaikka niitä ei katsottaisikaan.
Itse käytän tuollaista näppärää ohjelmaa kuin replay media catcher videoiden latailuun, ja se tulee usein jätettyä taustalle päälle, jolloin se tallentaa automaattisesti kaikki selaimelle streamatut videot, ja sen päällä ollessa huomaa hyvin kuinka paljon ylimääräistä dataa koneelle ladataan selaillessa.
Musta tuntuu, että pelkästään kännykän sovelluspäivitykset haukkaavat helposti tuon 2GB/kk, jos appseja on tuollainen muutamakymmen asennettuna. En jaksa vaivautua WiFiä oikeastaan koskaan kytkemään päälle ja puhdas kännykän netinkäyttö, ilman hotspottina pitämistä, vie tuollaiset 6-7 gigatavua kuukaudessa.
YouTube ja muut videopalvelut taitavat olla tuosta kulutetusta datasta leijonanosa - ainakin maailmalla kaikki tutkimukset kertovat samaa. Areena, Ruutu, Katsomo, Netflix, Youtube, .. kyllähän noilla saa dataa kulumaan gigatavutolkulla jo vuorokaudessakin :-)