Google julkaisi viime vuonna tietoturvapäivityksiä 735 miljoonaan Android-laitteeseen, mikä kuulostaa suurelta luvulta – varsinkin kun otetaan huomioon se, että päivityksiä on pitänyt jakaa 200 eri laitevalmistajan tuotteeseen. Tästä huolimatta lähes puolet käytössä olevista Android-laitteista jäi kokonaan ilman päivityksiä. Tietoturvapäivitysten jakelussa Google ei ole välttämättä pullonkaulana, vaan operaattoreiden ja laitevalmistajien omalla aktiivisuudella on suuri merkitys.
Viimeisen vuoden aikana Google on myös alkanut monitoroida tarkemmin millaisia sovelluksia se tarjoaa saataville Google Play -kaupan kautta. Yhtiö on alkanut etsiä niin sanottuja PHA-sovelluksia (Potentially Harmful Apps), jotka toimivat analytiikan perusteella hämärällä tavalla. Google varoittaa käyttäjiä sovelluksen käyttäytymisestä jos sen yrittää asentaa puhelimeen tai jos se on jo asennettu. PHA-sovellusten asennusmäärät ovatkin lähteneet jyrkkään laskuun 50 tärkeimmässä maassa.
Kommentit (3)
Android on puhelinmaailman Microsoft, Apple hoitaa kyllä tuon päivityspuolen laitekantaansa huomattavasti paremmin (iOS), sitä ei kukaan voi kiistää. Syy tietysti se, että softa ja puheliment tulevat samasta talosta ja valmistajia on tasan yksi.
Jotkut halvat satasen androidit, toisin kuin lippulaiva luurit eivät välttämättä koskaan näe järjestelmäpäivitystä. Surullista.
Ymmärettävää tosin, että Android puhelinten kirjo on valtava. Sellaisen parven jokaisen satasen sampasta tonnin htchen ja kiinanihme merkit mukaan niin luurien päivittäminen on tuskaa. Merkkejä/malleja on niin hemmetisti androidille.
On se. Vaihdoin merkkiä, kun Samsung lopetti S5 Neo:n päivitykset kesken uudemman luurin julkaisun takia. En ainakaan itse saanut Marshmallowia S5 Neoon, vaikka muualla Euroopassa tuli.
Nyt on Sonyn Xperia X Performance, ja vaikka sekin on vanha luuri jo niin jatkuvasti tuuppaa järjestelmäpäivitystä.
En itse X performancea sanoisi vanhaksi kännyksi, sillä myyntiin se tuli viime vuonna heinäkuussa. Tietoturvapäivityksiä siihen tule mielestäni usein ja nopealla aikataululla. Myös Nougat 7.0 tuli sille kohtuullisessa ajassa.