Ehkä kaikkein tunnetuin iPhonen aiheuttama reaktio on peräisin Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmerilta, joka nauroi avoimesti Applen puhelimelle USA Todayn haastattelussa huhtikuussa 2007. Ballmerin mielestä puhelin oli ylettömän kallis, eikä se vetoa QWERTY-näppäimistön puutteen takia bisnes-käyttäjiin. Ballmer kuitenkin myönsi kommenttinsa jälkeen, että iPhonella on mahdollisuudet myydä hyvin, vaikka pitikin Microsoftin puhelinstrategiasta enemmän.
Pohjois-Amerikan markkinoilla dominoineen RIM:n (nykyinen BlackBerry) toimitusjohtaja Mike Lazaridis reagoi iPhone-julkistukseen varovaisemmin. Hänen kerrotaan aidosti yllättyneen iPhonen sisältämästä tekniikasta, mutta sitä ei nähty huonon akkukeston, näppäimistön puutteen ja puutteellisen tietoturvaratkaisuiden takia kovin pahana uhkana yhtiön ydinliiketoiminnalle.
Palmin hallituksen puheenjohtaja ja entinen iPod-insinööri Jon Rubinstein piti iPhonen all-in-one-laitesuunnittelua turhamaisuutena. Hänen mielestä on turha yhdistää leivänpaahdinta ja kahvinkeitintä yhteen laitteeseen jos yhdistelmä ei tuo mitään uutta verrattuna erillään oleviin laitteisiin. iPhonessahan yhdistyivät käytännössä puhelin, MP3-soitin, tietokone (Internetin käyttö) ja digikamera.
Nokian Anssi Vanjoki ei ollut vakuuttunut Applen mahdollisuuksista hankkia markkinaosuuksia vielä vuonna 2009. Hänen mielestä puhelinmarkkinoilla hiihdetään todennäköisesti samanlaisia latuja kuin tietokoneissakin, joissa Apple on jäänyt varsin pieneksi merkiksi. Vanjoki oli siinä mielessä oikeassa, että Apple ei lähtenyt kisaamaan markkinaosuuksista vaan se keskittyi ainoastaan high-end-markkinoihin. Tämä strategia tosin osoittautui varsin kannattavaksi.
Puhelinvertailu.comissa arvioitiin heti tuoreeltaan ensimmäistä iPhonea seuraavasti:
Mitä hyvää ja huonoa iPhonessa sitten on?
Plussia:
-helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus
-varsin kompakti koko (115 x 61 x 11,6 mm)
-ominaisuuksien huippukohta on näyttö: uudenlaiset kosketusominaisuudet, 3,5 tuumaa, 480x320 pikseliä ja ei erillistä kynää, stylusta, jolla sitä tarvitsisi tökkiä vaan ihan sormella onnistuu
-iTunes on ylivertainen ohjelmisto hallintaan, varsinkin musiikin osalta
-iTunes myös ylivertainen musiikkikauppana ja sieltä ostettu musiikkihan soi vain Applen tuotteilla
-automaattinen vaihto laajakuvanäyttötilaan, kun iPhone käännetään vaakasuoraan
Miinuksia:
-ei näppäimistöä, esiinliukuva näppäimistö olisi voinut olla hyvä...toisaalta tämä on vähän mielipideasia
-ei häikäise ominaisuuksillaan, ainakaan enää silloin kun on markkinoille tulossa ja varsinkin yhteyspuolella on melko heikko esitys (ei 3G/HSDPA:ta, eli nopeampaa yhteyttä)
-suljettu käyttöjärjestelmä, eli käyttäjien itse asentelmia lisäohjelmia ei tueta
-onko muotoilu ja ulkonäkö sittenkään niin hieno? Olisin odottanut jotain tyylikkäämpää
-aika kallis Suomessa luultavasti, 700-800 euroa ainakin
-tulossa Eurooppaan vasta vuoden lopulla
Kommentit (9)
Moniko noistakin firmoista konkassa typerien näkemystensä takia. Microsoftkaan ei enää edes valmista puhelimia... kiitos luojalle siitä
Ulos vedettävä näppis ja stylus olisivat ehdottomasti tarpeellisia, kunhan sormillakin voi käyttää - Nokian N900 on tästä huippu esimerkki, ja vaikka sen rauta on vanhentunutta teknologiaa, käyttis oli - ja suurimmalta osalta on sitä edelleen - aikaansa edellä, kun taas iPhone on vain kallis lelu.
Ja kolmen suurimman käyttikset ovat kaikki roskaa (Android nyt vain vähiten huono). Todellisen Linux puhelimen paluuta odotellessa...
Et kai tosissasi väitä että N900 olisi ollut millään tavalla hyvä?
Juu ei kun ihan lämpimikseni pahkaa tulin jauhamaan.
Kyllä, paras älypuhelin ikinä, mutta toki nykyään vanhentunut - yhä itsellä käytössä kämmen tietokoneena (älä kysy miksi, mut sama pätee kaikkiin entisiin älypuhelimiini jotka eivät ole hukkuneet tai hajonneet).
Mulla oli Nokia N9 ja puhelimena se oli todella hyvä. Mielelläni olisin käyttöä jatkanut, mutta Nokian toimet käytännössä tuhosi ohjelmakaupan ja rampautti näin puhelimen.
Se tosin täytyy sanoa, että uutisena tämä on taattua Ö-luokkaa. Miksi kukaan kehuisi kilpailijan tuotetta, vaikka tietäisi sen olevan hyvä?
Onko sulla jotain kompetenssia väittää ettei olisi ollut?
Mulla myöskin edelleen jemmassa. Käyttäisin varmaan edelleenkin jos puhelimen sovellusten päivitys/toimivuus ei olisi loppunut. Suurin toiveeni oli hankkia N950, joka ei koskaan päässyt kaupan hyllylle asti.
Olihan se ihan hyvä nörteille ja siinä segmentissä kohtuullisen suosittukin. Mutta oli se myös aikamoinen raakile, niin softan kuin raudankin osalta. Laite oli silloiseen Nokialaiseen tapaan kunnolla myöhässä ja jopa piskuinen Palm sai uudet OMAP:t ennen Nokiaa.
Kaiken lisäksi Anssi veti maton alta heti julkistustilaisuudessa. Mallikelpoinen suoritus.
Nokia veti maton täysin kyseisen kännyn käyttikseltä. N9 kännyn omistaneena voin sanoa, että rauta oli sen verran tehokasta, että se toimi viiveettömästi ja käytettävyys oli erinomainen. Turha jauhaa mistään "nörttien" kännystä.
Puhe oli siis N900:sta. Sen julkistustilaisuudessa Anssi kertoi laitteen olevan neljäs askel viiden askeleen suunnitelmaa. Ei ehkä ihan paras slogan.
N9 tuli kaksi vuotta myöhemmin, siinä oli eri rauta ja eri softa. Sen teho ja käytettävyys kertovat hyvin vähän N900:sta ja mille kohderyhmälle se soveltui.