Elisaa hiertää kuluttajilta perittävien verkkovierailumaksujen poistuminen EU:n sisällä ensi vuonna, mutta kustannuksia aiheuttava operaattoreiden välinen tukkuhinnoittelu ei laske siihen nähden tarpeeksi. Karkeasti sanottuna operaattoreille jää kustannukset, mutta sillä ei ole oikeutta periä asiakkailtaan niiden takia lisähintaa.
Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Henri Korpi toteaa, että tukkuhinnan pitäisi olla noin puolet komission nyt ehdottamaa hintaa alhaisempi.
Mikäli komissio pitäytyy nykyisessä kannassaan, aiheuttaa se painetta korottaa hintoja kotimaassa. Suomessa puhelinta käyttävät joutuvat siis käytännössä maksamaan ulkomailla reissaavien aiheuttamat kustannukset.
"Suomalaiset ovat tottuneet käyttämään dataa selvästi enemmän kuin muut eurooppalaiset, keskimäärin noin 10 gigatavua kuukaudessa. Jos suomalaisasiakas tekisi vuoden aikana esimerkiksi kolme muutaman päivän kestävää matkaa EU-alueelle, ja käyttäisi jokaisen matkan aikana noin yhden gigatavun verran dataa, tarkoittaisi tämä komission nyt ehdottamalla tukkuhinnalla operaattorille noin 25 euron kustannusta yhtä asiakasta kohden vuodessa", Korpi toteaa.
Kommentit (5)
Osaksi juuri siitä syystä haluamme eroon EU:sta.
"Missä EU, siellä ongelma."
Vaikea tulkita kirjoitatko jonkun suuremman joukon äänitorvena vai käytätkö vaan itsestäsi monikkoa, siinä ei sinänsä ole mitään vikaa, antaa vain aika pömpöösin vaikutelman, ellet sitten ole kuninkaallinen. Myöskään sana "siitä" ei oikein viittaa mihinkään, mutta oletetaan, että puhut EU:n roaming datan hintasääntelystä.
Roaming datan ja puheluiden hinnan säätely on mielestäni yksi konkreettisimmista asioista, jossa ylikansallinen kilpailuvirasto on onnistunut vaiheittain tuomaan etenkin datan, mutta myös puheluiden ja tekstareiden, hinnoittelun sellaiseksi, että tavallisen tallaajankin (eikä vain yritysten) on mahdollista käyttää sitä ulkomailla.
Elisa todennäköisesti valitsee luvut viestiään tukeviksi, eli hieman liioittelee kustannustasoa. Oletetaan ne oikeiksi, kahvikuppi (2e) kuussa siitä, että ulkomailla voi käyttää dataa ilman pelkoa satasen tai parin "pikavoitosta" on aika pieni hinta. Sama lainsäädäntö on laskenut tekstareiden ja puheluiden hintaa, säästö verrattuna sääntelyä edeltävään aikaan on huomattava.
Ainoa konkreettinen asia mikä tässä on se, että taas maksatetaan tavallisilla tallaajilla herrojen laskut. Tavallisella tallaajalla ei ole varaa viettää viikkoja ulkomailla, useimmilla ei viikkoakaan.
Eli mitään käytännön hyötyä tästä ei ole kuin paljon matkusteleville, me sitten maksetaan heidän puhelinlaskunsa. Elisan tiedotus ei tosin tullut yllätyksenä, tämä tiedettiin jo siinä vaiheessa kun ko. typerä laki lobattiin läpi.
Puheluiden ja viestien hinnat ovat tippuneet reguloinnin takia niin paljon, että kuluttajan on helppo jäädä voitolle verrattuna 10v takaiseen tilanteeseen[1] pienelläkin käytöllä, jopa ilman dataa. Ja ainoa voitto ei ole rahallinen vaan myös mielenrauha kun ei tarvitse stressata puhelimen käytöstä ja asetuksista.
Ennen regulointia puhelinta ja dataa käyttivät ulkomailla lähinnä henkilöt, jotka eivät maksaneet puhelinlaskuaan itse. Loppuviimeksi senkin laskun ovat maksanut kyseisten firmojen tuotteita ostavat kuluttajat. Tietenkin jos asuu ja pysyy jossain metsän mökissä omavaraistaloudessa ei rahaa mene herrojen ja yritysten puhelinlaskuihin, on vaan saamapuolella, kun urbaanimpi Suomi maksaa aluetuet ja pienempien kuntien valtionavustukset.
Kyllä siitä on hyötyä ihan kaikille suomen rajojen ulkopuolelle menijöille, ja niitä on paljon. Toki enemmän matkustaville enemmän.
Kuka tämän "typerän" lain mielestäsi lobbasi läpi?
Katsoppa tuosta linkin taulukosta miten hinnat ovat muuttuneet. Kuluttaja on ollut saamapuolella jo liki kymmenen vuoden ajan ja nyt sitten nipotetaan (max) parista eurosta kuukaudessa, joka käytännössä kilpailun takia tullee olemaan pienempi kuin Elisan ilmoille heittämä PR-luku. Jokainen tyylillään ja operaattoriahan voi vaihtaa jos oma alkaa hölmöilemään.
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/European_...s#Common_limits