Datasiirron roaming-hintojen lasku tarkoittaa pienempää rahavirtaa operaattoreille, mutta kulut megatavua kohti eivät kuitenkaan alene samalla. Elisan mukaan tilanne lisää painetta korottaa kotimaan hintoja, eli ulkomailla dataa käyttävien asiakkaiden kulut jouduttaisiin maksattamaan kotimaassa liittymäänsä pääosin käyttävillä asiakkailla. Elisan mielestä tämä ei olisi reilua, minkä takia roaming-nopeutta päätettiin rajoittaa (256 kbps).
Mikäli ulkomailla liikkuessaan tarvitsee kuitenkin liittymän täyttä datasiirtonopeutta, niin se on mahdollista ostamalla matkan ajaksi erillisen datapaketin. Vuorokauden kestävä 250 megatavun paketti maksaa 4,90 euroa ja viikon kestävä kahden gigatavun paketti maksaa 34,90 euroa. Mikäli paketin käyttää täysimääräisesti määräajassa, niin megatavua kohden hinta jää alle kahteen senttiin, mikä on itse asiassa edullisempi hinta kuin ilman pakettia.
Elisan 30. huhtikuuta voimaan tuleva roaming-hinnasto löytyy täältä.
Kommentit (41)
Ja todennäköisesti ensimmäisten joukossa Telia sonera tulee tekemään valituksen tuosta Elisan päätöksestä, koska tämä hankaloittaa Telian suunnitelmaa nostaa kotimaan liittymien kuukausihintaa tuon roaming-hintojen laskun johdosta.
Eli minun mielestäni tuo Elisan ratkaisu on tosiaan reilu, muutenkinhan tuolla roaming-hintojen laskulla käsittääkseni haettiin ulkomailla liikkujille turvaa yllättävien data-maksujen varalta, ja tuo Elisan ratkaisu asiaan on juuri sopiva.
Naurettavaa touhua, tuo 2gb menee nykyisellään jo alle päivässä kotimaan puolella. Ulkomailla taas tarvitsee nettiä melkeinpä useammin.
Parempi näin, koska en halua että kotimaan hintoja korotettaisiin.
Pointti onkin siinä että jos Sinä oleskelet niin usein ulkomailla, ja tarvitset siellä nettiä enemmän kuin kotimaassa, niin Sinähän voit ostaa ulkomailla ollessasi vaikkapa paikallisen data-paketin, tai etsiä vapaan wi-fi verkon joita sieltä varmasti löytyy, tai sitten tosiaan voit lunastaa vaikkapa useamman noita 2gb:n paketteja jos yksi ei riitä... mutta meidän jotka hyvin harvoin käymme ulkomailla, ja siellä käydessämme pärjäämme tuolla hitaallakin netillä jolla saamme sähköpostimme luettua ja whatsapp-viestit läheteltyä, niin meidän ei tarvitse kotimaan hinnoissamme maksaa sitä Sinun ulkomaan roaming-käyttöäsi, reilua, eikö?
Kyllä tuo ratkaisu reiluimmalta kuulostaa, mitä itselle vaihtoehtoja tulee mieleen. Jonkun ne datansiirrot on kuitenkin maksettava, ei Elisakaan saa niitä ulkomailla muilta operaattoreilta ilmaiseksi tai edes omakustannushintaan.
Vai että reilulta… Minusta se kuulostaa lähinnä vittuilulta ja rahastuksen jatkamiselta.
Hesarin etusivun lataamiseen menee tuolla reilulla huippudiilillä minuutteja.
Niin. Ihmiset matkailevat Euroopassa, osa käy Suomesta toisessa maassa ja matkailua on toiseenkin suuntaan.
Voisi kuvitella, että varsin suuri osa liikenteestä voitaisiin kuitata operaattorien välillä päittäin.
Lisäksi, kun laite on ulkomailla ei se rasita kotimaan verkkoa.
Ymmärrän, että operaattorit haluavat kynsin ja hampain pitää rajoista kiinni, koska niin tehdään eniten hilloa, mutta toivoisi, että matkustavallakin asiakkaalla olisi muuta arvoa kuin hänen tuomansa todella hyväkatteiset roming-tulot.
No itseasiassahan myös operaattorien toisiltaan perimät vierailumaksut ovat leikkurissa. Eli Elisan selitys siitä miten tämä on reilua ei nyt oikein mene läpi.
Elisa on pitkään pystynyt tukemaan kotimaan hintakilpailua keräämällä korkeita roaming-maksuja. Elisa on yleinen yritysliittymä (valitettavasti) ja yritysasiakkailla on taipumusta matkustaa. Heidän kauttaan onkin sitten saatu mukavasti roaming-maksuja joilla kotimaan puheluiden hintaa on voitu painaa alemmas.
https://en.wikipedia.org/wiki/European_...s#Common_limits
Siitä kannattaa antaa palautetta myös hesarille.
Tavalliselle matkustavalle kuluttajalle kotimaan hinnoilla 256kbit data EU alueella on kovajuttu, sillä toimii laitteet, mukaan lukien paikannus jne. + voi tehdä vähän muutakin.
Nyt tarvittaisiin puhelimiin roaming data asetuksen lisäksi roaming EU data asetus, jotta voi ruksi asetukset niin että esto päällä jos menee EU ulkopuolelle.
Tietenkin nopeampi olisi kiva, kompromissejä, mutta tää on aika kovajuttu näinkin
Tiettävästi on varsin suuria eroja, suomalaiset operaattorit kuuluu niihin joilla vierailijoita vähän vs toisen ääripään operaattorit.
Kehitystä on tapahtunut, mutta onko vielä nykyäänkään noin.
Ja se ei taida tässä olle se juttu, vaan esim suomalaisten toimijoiden kohdalla kyse siitä että roaming on kalliimpaa.
Osalle operaattoreita vierailijat on mitä ilmeisemmin erittäin tärkeitä, eikä pelkästään roamingin osalta.
Voi vain arvailla mitä tapahtuisi jos operaattori pakotettaisiin antamaan roaming kaista veloituksetta, tuskin sitä motivoisi siihen investoimaan.
Yksi joidenkin ajama ratkaisu on se missä EUssa operaattorien määrä karsittaisiin ja olisi muutama koko alueen kattavia operaattoreita, siis muutama koko EUn kattava verkko.
Kuten sanoit, niin koskee lähinnä muita kuin uutisen EU.
Ja kuinka paljon se noilla oikeasti tekee hilloa ja jos tekee niin parantaisiko vai heikentäisikö sen kilpailukykyä.
Jos kyseessä olisi erikoistapaus niin kannattaisi. Ei ole.
En ihan saa kiinni mitä tarkoitat "laitteilla" ja "jne", mutta paikannus kyllä toimii (ainakin iLaitteissa) ilman nettiyhteyttä.
On ollut iOS:ssa puolitoista vuotta. Eiköhän se vähitellen tule muihinkin.
Jos puhutaan verkkovierailuista niin mitä tarkoitat lisäyksellä "eikä pelkästään roamingin osalta"?
On surullista jos joidenkin yritysten bisnesmalli on edelleen menneestä maailmasta, jossa roamingilla pystyi laskuttamaan poskettomasti. Ei ole mitään järkiperustetta, jonka mukaan verkkokapasiteetin käypä hinta samassa verkossa on yhdelle puhelimelle x ja toiselle 1000x (USA) tai esim. 32x (eurooppa, komission säätelyn tuloksena)
Ei se laskutus vaan oikeasti ole niin kallista.
Kuka voittaa kun ostan esim. USA:ssa matkustaessani myös paikallisen kortin ja käytän kahta puhelinta? Operaattori saa vähemmän rahaa kuin jos hinta olisi millään muotoa järkevä, kaksi puhelinta hankaloittaa elämää, verkossa on yhden puhelimen asemesta kaksi ja ihan varmasti luukutan koko prepaid datan loppuun ennen matkan loppua kun olen sen maksanut.
Mutta reiluudella tai järjellä ei ole kauheasti tekemistä bisneksen kanssa. Homma kannattaa jos yli yksi tuhannesta jää koukkuun (ja he tuskin maksavat puhelinlaskuaan itse)
Minä en ole tietääkseni sanonut "kaista veloituksetta", joten hyökkäilet olkinuken kimppuun.
Suurimmalla osalla operaattoreita on omiakin asiakkaita ja kilpailijoita, joten investointien olisi paras kiinnostaa.
Aiheesta vielä senverran, että taitaa Elisa kuitenkin toimia ihan tämän uuden lakipaketin mukaisesti, siinä on otettu huomioon juuri tuo kotimaan hintojen nousun vaara:
lähde: hs
Ei sinne päinkään. Kännykkää käytän kotona wlanin perässä ja muualla liikkuessani käytössä avoin wlan ja kännykän 256 kbps netti. Ihan hyvin tuolla sivut aukeaa. Muutama sekunti enemmän kuin sulla mutta mun maailma ei siihen kaadu. Mielestäni jos on kiire niin siitä maksetaan sitten ekstraa.
Eiköhän se toimi kaikissa GPS laitteissa joita voi käyttää paikannukseen. Nettiyhteyttä tarvitsee kuitenkin jos karttoja ei ole valmiiksi ladattu muistiin. Sen lisäksi paikannus on selkeästi nopeampi nettiyhteyttä käytettäessä. Esim. liikkkuvassa autossa ilman nettiyhteyttä vs nettiyhteys päällä paikannusnopeudessa tapahtuva ero voi olla minuutteja.
Hinta tulee liittymästä. Ei puhelimesta! Elisan mallissa maksetaan nopeudesta. Jokainen itse voi päättää onko se sen arvoista vai ei.
Muuten Hesarilla toimii 256kbit nopeuksilla, eli heillä on tarjolla siedettä kevyt etusivu. Jos kestaa pitkään niin kannattaa antaa palautetta, samoin myös muillekkin jos tehty vain nopeisiin yhteyksiin.
Toimii osittain, mutta hidaskin yhteys on merkittävä lisäarvo, ja edullinen, eli hidaskin data on iso lisäarvo.
Operaattorit voivat myydä yhteyksiä vieraille muillakin tavoin kuin vierailun kotimaan operaattorin verkkoveirailun kautta.
Käyttäjien kannalta ehdottomasti surullista, hienotoiminnallisuus on heikko kilpailunkannalta, vaikka kohdemaassa olisikin useita operaattoreita ja niiden välillä muuten kilpailua, niin verkkovierailussa ei toimi.
Mutta näissä pakottavissa hintasäännöstelyjutuissa pitää myös olla mahdollisuus järkevään toimintaan. Vaikka jossain suomessa verkkovierailut ei ole se juttu, niin joissain maissa / kohteissa matkalaiset voi olla jopa isoin asiakas ryhmä ja jotta operaattorit voisi niille tarjota palveluita täytyy niiden saada siitä myös korvaus.
Jos taasen lähdetään siitä että matkalaisen kotioperaattorin pitäisi maksaa matkalaisen käyttö kohdemaassa, ilman että voivat palvelua käyttäjältä suoraan laskuttaa niin keneltä se sitten otetaan suomalaisten operaattorien kaltaisissa tapauksissa ?
Vuosien saatossa ollut erilaisia ajatuksia, ja hyvä idea ei tarkoita että saisi kanantusta. Isot voi ja on tehneetkin omia juttuja, mutta nekin tuppaa sulkeen pieniä pois kilpailusta.
Jos kohteessa on aitoa operaattori kilpailua niin prepaidissa se silloin usein myös toimii.
Maita ja toimijoita on toki moneen lähtöön, ja osassa on laaja kanantus että otetaan turisteilta rahat pois, vaikea sitä on ulkoa alkaa määräileen.
En tiedä miten ajattelit homman hoitaa.
Jos loppuasiakkaalta ei saa peria roaming käytöstä, niin miten ajattelit SIM operaattorille homman olevan kannattavaa, jos se joutuu kuitekin itse maksamaan asiakkaan data ym. käytöstä kohdemaahan ?
Jos ajatus oli että hinnat leivotaan asiakkaan liittymämaksuihin, oli se sitten reissussa tai ei, niin sellainen on toki mahdollista, hinnat ja paketit toki aivan toista mihin on Suomessa toteuttu.
Vaikka kuolleita yrityksiä on ollut niin uskon tai ainakin toivon että datan osalta syntyy kunnolla kilpailua, datan osalta sen takia että se on yksinkertaisempaa myydä ja järjestää, se toki mahdollistaa puheen ja SMSnkin.
Hesarin etusivu painaa noin 8MB, osannet laskea kuinka pitkään sitä ladataan 256kbps yhteydellä. Minuutteja.
Onneksi on mobiilisaitti, simuloin Elisan nopeutta ja mobiilietusivun lataus vei 45s, uutissivun lataus kuvineen 35s. Läheskään kaikista saiteista ei ole mobiiliversioita ja joskus voi olla syytä käyttää desktopversiota vaikka mobiili olisikin.
Ei samalla tavalla. Laitteissa on huomattavia eroja sekä raudan että softan osalta. Mm. kuinka paljon dataa tukiasemien ja wlanien paikoista on offlinessa käytettävissä vaikuttaa huomattavasti.
Ilmaisin itseni ehkä vähän huonosti, mutta ehkä sen pointin olisi halutessaan voinut ymmärtää.
Molemmissa tapauksissa asiakas saa tismalleen saman palvelun eli saman määrän bittejä puhelimeensa samalla nopeudella. Tapauksessa roaming ne ihan samat bitit maksavat jopa tuhatkertaisesti[1] verrattuna normaaliin kuluttajahintaan.
Erona noissa on se, että toisessa tapauksessa rahat kiertävät Suomen kautta ja sitä tulee enemmän (ja tietenkin vielä se, että en vie paikallisen operaattorin myyjän kallisarvoista aikaa eikä maksusta mene osuutta luottokorttiyhtiölle). Miten ihmeessä bitin hinta voi olla tuhatkertainen tai vaikka "vain" monikymmenkertainen pitkäaikaisen säätelyn jälkeen?
[1] USA roaming (DNA ja Sonera) 8-10e/MB. Jokseenkin samaan hintaan sai gigatavun prepaideja.
Aivan oikein ja Elisa toimii järkevästi suomalaisia kuluttajia kohtaan jotka asuvat ja elävät Suomessa.
Jos on pakko katsella kulttuuri-marxsisti HS sivuja ulkomaillakin, niin kannattaa hommata ulkomainen liittymä. Tulisi olla onnellinen ulkomailla ettei tarvi ko. julkaisun kanssa olla missään tekemisissä.
Onhan se toisaalta ymmärrettävää että paljon ulkomailla oleskelevia harmittaa että he eivät nyt saaneetkaan kotimaassa pysytteleviä kansalaisia solidaarisesti maksamaan heidän roaming-maksujaan, mutta kun tosiaan tuon lakipaketin pääasiallinen tarkoitus käsittääkseni oli turvata satunnaisia matkailijoita yllättäviltä roaming-laskuilta, niin siihen tarkoitukseen tuo Elisan malli on kyllä juuri sopiva.
Keksit mun tarkoittavan, että GPS toimii kaikissa laitteissa samalla tavalla ja osoitit sen vääräksi. Hoh-hoijaa. Alunperin puhuttiin kyllä siitä, että onko netistä apua paikannuksessa. Huono muisti kun se unohtui?
Ei vaan sinä ostat suomesta suomalaisen liittymän ja olet sitä mieltä että sen on toimittava samoilla hinnoilla ja nopeuksilla kaikkialla maailmassa. Eikä ne bitit edelleenkään liiku samoilla hinnoilla Elisalle suomessa ja ulkomailla.
Ja suomessa saa kahden gigan hinnalla kuukaudeksi rajattoman. Ei kuitenkaan liity tähän EU:hun liittyvään uutiseen millään tavalla.
Kiteytit juuri sen mitä roaming muutoksella haettiin. Ei sen tarkoitus ollut missään vaiheessa tarjota rajattomia nettejä "kotimaan" hinnalla ulkomaille...
No ei ihan, mutta monesti kelpaa se halvempikin.
Nyt kai pompattiin toiselle puolelle palloa, mutta kannattaa muistaa että se rahastaja on se sikäläinen operaattori, jos haluat että sielläkin pitäisi päästä rajattomilla suomipaketeilla, niin hinnat suomipaketeilla olisi aika mielenkiintoisia.
Siinä varmaan moni samaa mieltä että vierialu hinnat monessa maassa lähenee ryöstöä, mutta ei siinä paljo vipua neuvotella Suomi operaattoreilla ole. oikeastaan aika harvassa maassa löytyy operaattoreita jotka haluaisi hinnalla millä hyvänsä suomalais operaattorin asiakkaat vieraileen.
Suomi hinnoilla pääsee Telia konsernin asiakkaat joissain konesernin omissa verkoissa.
Mailmalla on toki monessa maassa toimivia operaattoreilla joilla samansuuntaisi kuvioita, mutta Suomi hintoihin eivät taida päästä.
Kananttaa nyt muistaa että ei se bitti nyt vaan ole joka maassa läheskään samanhintainen. EU roaming säännöt johti EUssa jo aijemmin siihen että roaming hinnat saatto olla halvempia kuin omien asiakkaiden hinnat.
Jos EUssa olisi laki että sama hinta koko EUn kuin kotiverkossa ja vierasverkon pitäisi roaming maksu hinnoitella niin että SIM operaattori ei joudu maksumieheksi, ja lisäks ei saisi estää pääsyä eikä syrjiä, niin sehän johtaisi kestämättömään tilanteeseen.
Kuullostaa samalta jos jonkin Turkulaisen parkkihallin kk maksulla saisi pysäköidä Helsingissä veloituksetta aikarajatta halliin kuin halliin.
Ei minulla ainakaan. Alun perin puhuttiin, että "toimii paikannus". Olemme siis yhtä mieltä siitä, että paikannus toimii ilman dataa, viimeisen noin 4-5 vuoden aikana iLaitteilla jopa erittäin hyvin ilman dataa, sitä ennen huomattavasti huonommin. Muiden alustojen teknisistä ratkaisuista ja niiden muutoksista käyttisversioiden mukaan en omaa yhtä tarkkoja tietoja.
Ei. En ole tuota mieltä. Olen sitä mieltä, että tuhatkertainen (ja myös 30-kertainen, joka onneksi on taas pian laskemassa huomattavasti) hinta on aivan älytöntä rahastusta. Huomaat ehkä eron. En siis missään kohdassa verrannut kotimaan hintaan vaan sen paikallisen operaattorin kuluttajahintaan.
Jotenkin hauskaa, että juuri yllä avauduit väitetystä olkinukkeilusta, mutta heti perään syyllistyt siihen itse.
Jos puhutaan roaming hinnoittelusta, niin kyllä hintojen maininta on mielestäni ihan relevanttia. Ihan totta, hinnat ovat EU:ssa kiitos kymmenvuotisen reguloinnin laskeneet ja tulevat laskemaan. Ja näemmä operaattorit kikkailevat minkä pystyvät katkeraan loppuun asti.
En ole lukenut muuta kuin direktiivin, sen taustoista on varmasti muutakin materiaalia. Ainakaan direktiivin mukaan tarkoituksena EI ole turvata nimenomaan satunnaisia matkailijoita vaan ihan kaikkia, jotka liikkuvat EU:n sisällä. Tarkoituksena on luoda EU:n sisämarkkinasta sellainen, että mobiilin internetin saatavuus on turvattu valtionrajoista riippumatta ja pidemmällä tähtäimellä harmonisoida hintoja ja ehtoja. Kymmenen vuoden projekti on kohta tulossa päätökseensä. Hyvä näin.
Toistat taas tuon kotimaan hinnat ulkomaille ääripään, se varmasti palvelee tarkoitustasi, mutta se nyt on vain keksimäsi ääripää. En ole esittänyt sitä ratkaisuna, mutta en sitä vastustaisikaan. Kotimaan operaattorin hinnan, ulkomaan operaattorin hinnan (jos korkeampi) ja 30-kertaisen hinnan välissä on varsin paljon mahdollisuuksia, joita et jostakin syystä halua huomoida.
Ääripäistä puheenollen, mistä olet saanut tuon 30-kertaisen hinnan, tai sen tuhatkertaisen josta jossain aiemmin puhuit?
Eihän tuosta 2Gt/7vrk = 34,90 nyt minun mielestäni ihan 30-kertaista kotimaan hintaan verrattuna saa, ja kun näissä nyt yleensä on kuitenkin kyse kännykällä tai tabletilla käytettävästä netistä niin kyllä sen hesarin 8mt etusivun saa aika montaa kertaa päivittää ennenkuin tuo 2Gt on huventunut, veikkaan että suurimmalle osalle matkailijoista riittää kännykässä tuo 250mt/vuorokausikin, ja kannettaville tietokoneille taitaa sieltä ulkomaidenkin hotelleista useimmiten löytyä huoneen hintaan kuuluva wi-fi.
Juu ja ei, tuon lain tarkoitus ei ole mahdollistaa etätöiden hoitaminen mukavasti siellä ulkomailla oleillessa, jos sinne ulkomaille mennään töitä hoitelemaan, niin sitten hoidetaan sieltä myös se paikallisen operaattorin data-paketti joka toki saattaa maksaa enemmän kuin esimerkiksi Elisan data-paketti suomessa, mutta onhan siellä ulkomailla sentään viina ja ruoka halvempaa :D
Niin vai pitäiskö tuota "roaming-maksujen" tasapuolistamista viedä vielä askel pidemmälle, mitäpä jos määrättäisiin laki jonka mukaan kaikesta siellä ulkomailla maksettaisiin sama hinta kuin kotimaassa, eli kun data maksaisi kotimaan operaattorin mukaisen kotimaan hinnan, niin sitten myös viina, ruoka, ja asuminen maksettaisiin siellä ulkomailla kotimaan hinnaston mukaisilla hinnoilla... reilua eikö vain? ja sitten vastaavasti kun se virolainen raksamies tulee työreissulle suomeen, tulisi hänen saada ostaa suomalaisesta viinakaupasta viinat viron hinnoilla, ja tupakat ärrältä myös viron hinnoilla.
Vertaamalla suomalaisen operaattorin roaminghintaa paikallisen operaattorin prepaid dataan per megatavu, kuten aiemmin kerrottu.
Ei niin, mutta tuo ei olekaan roaming hinta vaan ulkomaan paketin hinta, jotka on vielä strukturoitu aika ikävästi tai nerokkaasti, riippuu kenen vinkkelistä katsoo.
Mihin tämä väite perustuu? Ainakaan direktiivissä itsessään en muista nähneeni tällaista toteamusta.
Tätä kukaan ei ole esittänyt, mutta toki senkin voi nähdä olevan reilumpaa kuin, että viinapullo ostetaan ensin kotimaassa, viinakauppa varastaa sen takaisin matkasi aikana ja sitten maksat seuraavasta pullosta 30-1000x kohdemaan hinnan.
Joku haluaa sen paremmin toimivan paikannuksen. Kun et sitä itse sitten tarvi niin kukaan muukaan ei saisi sitä tarvita. Niin ja oletko kuullut, että on ihmisiä joilla on muitakin kuin Applen kännyjä? Se tarkoittaa myös sitä, että ihmiset käyttävät paikannusta myös muilla laitteilla. On olemassa muutakin kuin oma napa.
Ja ihmisillä on oikeus valita se halvempi.
Nythän ne hinnat on tiedossa. Ilmainen hitaalla yhteydellä tai sitten ottaa paketin itselleen ja maksaa ekstraa.
No kerro sitten mikä se sinun ratkaisusi olisi ja miten se toteutetaan.
Kerrottakoon sinulle, että USA ei kuulu EU:hun. Joten nuo tuulesta temmatut esimerkit voi unohtaa kokonaan.
En nyt ihan varma onko sinulla ihan hyvää tarkoittava ajatus, jos oli niin se nyt ei oikein avaudu noilla varkaus jutuilla.
Jos alat vertaileen jotain elintarvikkeita, Esim käytät jotain täyden palvelun matkatoimistoa joka laskuusi hoitaa oluen ja banaani hotellihuoneeseen, niin tyypillisesti siinä on jonkinverran hintaeroa vs mitä ne maksaa halpamarketissa, jos olut ja banaani on vielä lennätetty suoraan suomesta niin hinta vähän pomsahtaa.
Mobiili roaming on erittäin iso lisäarvo, ja ei se ole ilmaista tarjoajille, mutta ennenkaikkea siitä ollaan valmiita maksamaan, eli kyllä moni kokee sen hinnavärtiksi.
Tänäpäivänä puhelinkäytössäkin on vaihtoehtoja, WiFin lisäksi tärkeä vaihtoehto on kioskoliittymät (prepaid), vaikka olisi kaksoisSIM tai vastaava laite, niin roaming hinnat voi olla kilpailukykyisiä EUn ulkopuolellakkin, nyky EU alueen roaming hinnat on semmoisia että näkyy jo vaihtoehtojen kysynnän vähenemisenä. Toki edellään paljon kuluttavien pakissa ovat.
Roamingin pahimpana ongelmana pidän kustannusyllätyksiä, puheajat voi kontroloida, mutta datan osalta vaikeampaa, nopeusrajoitus auttaa määrän kiertymistä, alkavien yhteyksien kontrolointi on vaikeampaa varsinkin heikossa verkossa, näistä ongelmista EU alueella päästy + hinnat kohtuullisia.
Minä en alkanut vaan ne tuotiin keskusteluun ihan jonkun muun toimesta.
Mistä ihmeestä tämä mustavalkoinen ja keskustelijaan redusoituva argumentaatio oikein kumpuaa?
Kuvaat taas jonkun karikatyyrin jota vastaan hyökkäät. Se ei ole mielipiteeni.
Kerrotaakoon sinulle, että truismien toistelu ja niiden maalaaminen jotenkin yllättävinä huomioina ei ole keskustelun kannalta hedelmällistä. Mutta oletan, että tämä ei tule yllätyksenä eivätkä truismit vahingossa varmaan ilmestyneet.
Koska? Miksi saman palvelun hinta paikallisella kortilla vs. roaming on "tuulesta temmattu"?
kohta 1. uutisen aihe on EU alueen roaming maksujen poistaminen, ja se onko Elisan tapa hoitaa hinnoittelu tässä asiassa reilu, niin sinä vedät esimerkiksi sen onko 30 tai tuhat kertaisessa roaming hinnassa mitään järkeä, eli vedit juurikin esille jonkin ääripään tapauksen USA:sta joka ei liity nyt tähän asiaan mitenkään, mutta kuitenkin toit sen esille aivan niinkuin se jotenkin selittäisi sen että tuossa Elisan uudessa hinnoittelussa ei ole järkeä ja samalla kuitenkin kritisoit muita ääripään esimerkkien käytöstä.
kohta 2. niin se on siis sen paketin hinta jolla katetaan roaming-kustannukset, kun tuon lakimuutoksen tarkoitus on poistaa ne yllättävät roaming-maksut EU alueella
kohta 3. minä en tiedä mitä kaikkea direktiivissä sanotaan, mutta julkisuudessa tuota lakiehdotusta on perusteltu juuri sillä että pyrittäisiin turvaamaan ulkomailla matkustavia yllättäviltä roaming-maksuilta joita nykyisillä matkapuhelimilla voi tulla ihan vahingossa, ja samalla mahdollistamaan se että sitä matkapuhelinta tai sen data-yhteyttä ei sentään kokonaan tarvitse sulkea ulkomailla vierailun ajaksi.
Mutta eihän tässä asiassa kaikkia miellyttävää hinnoittelumallia varmaan voi löytää, se on vähän niinkuin tv-lupamaksun muuttaminen kaikkien maksettavaksi yle-veroksi, ne jotka katsovat televisiota eivät haluaisi maksua siitä maksaa, ja ne jotka eivät katso televisioita eivät haluaisi maksaa muiden puolesta, tässä roaming-maksussa on vaan niin päin että niitä jotka eivät halua kotimaan hinnoissa maksaa ulkomailla liikkuvien roaming-maksuja, on luultavasti huomattavasti enemmän kuin niitä jotka haluaisivat kaikkien maksavan vaikka eivät ulkomailla liikkuisikaan.
Mitä v#¤%&a koska aplen laitteisiin on tullut toimivat paikannus/karttapalvelut???
Ei ikinä.
Ne ei toimi datayhteydellä tai ilman.
Olit sitä mieltä, että paikannuspalvelu toimii ilman datayhteyttä ja kehuit Applen laitteiden hyvyyttä asiaan liittyen. Edelleenkin on muitakin kuin Applen laitteita ja totuus ei muutu siitä, että datayhteys paikannukseen tuo lisäarvoa. Ei se Applen paikannuskaan toimi ilman datayhteyttä ellei kännyn muistissa ole karttoja. Itse näen tässä lähinnä uhriutumista. En muuta.
Niin ja jotenkin turhauttavaaa kertoa ties kuinka monennen kerran, että "ameriikan" esimerkkisi ei liity millään tavalla uutiseen. Edelleenkään USA ei ole EU maa.
Paikannuksella ja kartoilla ei ole juuri tekemistä toistensa kanssa. Applen paikannus toimii nykyään varsin mainiosti ilman datayhteyttä, ennen vuotta 2010/2011 (en jaksa kaivaa muistiinpanojani) se toimi huomattavasti huonommin, eli käytännössä vaati yhden datayhteyden uudessa lokaatiossa, jonka jälkeen toimi ilman dataakin kohtuullisesti.
Ja mikään ei estä, että myös kartat ovat laitteella. Ja kyllä, kaikki karttasoftat käyttävät iOS laitteilla samaa *paikannusta*.
Olet kyllä hauska veijari. Truismit ja lievä uhriutuminen (jota juuri aiemmin syytit minua) jatkuvat.
Ihan totta, ymmärrän nyt että USA ei todellakaan ole osa EU:ta, vaikka vuosikausia luulin päinvastaista. Mutta *saman järjestelmän* puitteissa peritty hinta kertoo systeemin järjettömyydestä. Myös useissa EU maissa nähtävät roaming nykyhinnat (vaikka vuosikausien säätely) ovat poskettomia, vaikkeivät yhtä suuria kuin USA:ssa, joka hämmentävästi EI kuulu EU:hun! Hallelujaa!
Apple Maps, Google Maps, Here, TomTom, Open Street Maps, jne.
Valitse minkä kartan haluat. Hereä lukuunottamatta ovat olleet Applen laitteilla ainakin yli kolme vuotta.
Kaikki käyttävät Applen paikannuspalveluita.
Tosin et sitä esimerkkiä osannut antaa euroopan maasta vaan vieläkin viittaat jenkki hinnoitteluun. Huoh...
Enkä oikeasti ymmärrä miksi haluat pitää keskustelun rimaa niin alhaalla kun mahdollista. Suomi on suomi ja eurooppa on eurooppa. Ei me voida valita eri maista parhaita puolia ja itkeä sen jälkeen miksei meillä näin ole. Järjestelmän puitteissa ei ole mahdotonta että meillä olisi samat palkat kuin norjassa ja sama hintataso kuin puolassa. Ihan samalla tavalla täälläkin tehdään töitä ja kortilla ostetaan hyödykkeitä. Anna mun kaikki kestää...
Eli sulle kelpaa vain ilmainen täysnopea netti ulkomailla, mutta paikannuksen tarvitsee toimia vain kohtuullisesti. Ja muistetaan että uutisessa puhutaan kaikista älykännyistä. Kenenkään känny ei toimi sillä paremmin ulkomailla, että tuttu omistaa iPhonen.
Vaikka se, että kaikki eivät niitä etukäteen sinne osaa/muista ladata.
Huoh todellakin, olivatkohan nuo taas esimerkkejä siitä kovasti halveksumaasi uhriutumisesta? :)
Osoitit aiemmin kiitettävää osaamista maantiedossa, joten oletin sinun tietävän jollakin tarkkuudella mitä maita EU:hun kuuluu, minun virheeni. Omakohtaista kokemusta viimeisen noin vuoden ajalta: Hollanti, Espanja, Englanti ja Kypros, voit jatkaa listaa itse. Roaminghinnat kaikissa samat, dataa on saanut paikallisella simmillä monta kymmentä kertaa halvemmalla (tarkka luku riippuu maasta ja datan määrästä), skaala muistaakseni noin 20-45x, jonka aiemmin pyöristin 30x.
En nyt näe tämän avautumisen relevanssia käytyyn keskusteluun millään tasolla. Mutta nyt kun mainitsit sanan järjestelmä niin voin toistaa, että roaming-järjestelmä haisee.
Jos siinä kohdemaassa pystytään asiakkaalle toimittamaan data hintaan x/MB ja pyydetään roamingista (pitkäaikaisen tiukkenevan säätelynkin jälkeen) monikymmenkertainen hinta niin kyllähän se haisee. Hintaeroa ei selitä mikään muu kuin ahneus.
Jos aloitat lauseen "Eli sulle" olet vaarassa rakentaa olkinuken, niin tässäkin tapauksessa.
Kuten olen aiemmin sanonut, minulle kelpaisi monikin erilainen malli hintajanalta 1x-30x (paikallinen hinta), toki huomattavasti mielummin lähempänä pienehköä yksinumeroista kerrointa kuin suurta kaksinumeroista. Mutta jostakin syystä olet halunnut keskittyä maantietoon ja (tahalliseen?) kärjistämiseen äärihintojen välillä.
Nykymalli ajaa aivan turhaan paikallisen simmin ja toisen puhelimen käyttöön, jossa kukaan ei voita (paitsi ehkä puhelinvalmistaja). Elisan tuleva hinnoittelumalli on parempi — kiitos edelleen tiukkenevan säätelyn — mutta ilmainen nopeus on lähinnä vittuilua. Datapaketit ja niiden strukturointi ovat turhaa kikkailulta, joilla yritetään vedättää asiakkaalta ne pennoset mitä vielä voidaan. Toivottavasti ei voida pitkään.
Mutta kun operaattorin PR sanoo että tämä on reilua niin kyllähän siihen aina joku uskoo.
Nyt mää ymmärrän miksi haluat täysnopean netin ulkomailla mahdollisimman halvalla. Ei sillä mitään merkitystä ole vaikka suurin osa suomalaisista joutuisi kärsimään kalliimmista hinnoista.
Laita ensin suomalaisen operaattorin kustannukset valitsemastasi verkkovierailusta ja asiakkaalta veloitettu hinta. Voidaan sen jälkeen miettiä onko kyseessä kultakaivos.
Paikallinen operaattori voittaa. Nopeusrajoitettu netti riittää suurimmalle osalle. Edelleenkin premiumista maksetaan lisää ja jos haluaa kikkailemalla säästää niin ei muuta kuin säätämään.
Mistä tämä mustavalkoisuus oikein kumpuaa? En ole sanonut enkä myöskään ole sitä mieltä että "täysnopea" (mitä sillä tarkoitatkin) on ainoa vaihtoehto. En myöskään ole sanonut, että se pitää saada *mahdollisimman* halvalla. Olen sanonut että ne hintakertoimet, joilla roaming dataa on myyty ovat ihan älytöntä kusetusta, joka todennäköisesti tulevien vuosien aikana pienenee entisestään ja toivottavasti häviää.
Suomalaisten kärsimys on propagandaa, jos sille tielle haluat lähteä haluat varmaan keskustella siitä, miksi koko Suomessa on samat hinnat vaikka verkon rakentaminen perämetsiin maksaa suhteessa paljon enemmän kuin asutuskeskuksiin. Miksi kehä kolmosen sisältä pitää subventoida puhelinverkkoa susille ja karhuille?
Ne ovat laskeneet ja laskevat edelleen kiitos säätelyn.
Nickel and diming... Operaattorit voivat voittaa vähän, asiakas kärsii, tietoyhteiskunta kärsii, systeemin monimutkaisuudesta ja sen kustannuksista kärsivät myös operaattorit.
Mielenkiintoiset fantasiat sulla.
Laita vaan ne summat niin voidaan yhdessä miettiä onko kyseessä kultakaivos vai ei?!?
Tietenkin yhteiskunta kärsii jos hesarin sivut ei aukea kahdessa sekunnissa.
Mitä summia nyt tarkalleen ottaen kaipaat? Toteutuneet kauppasummat lienevät liikesalaisuuksia, kuten datan käyttömääräkin.
Tämän hetkinen operaattorien välisen datatukkuhinnan maksimi on 0,05e/MB, kuluttajahinnan maksimi 0,20e/MB (johon tullee päälle ALV). Todellisia hintoja ja volyymiä en tiedä. Ei tuo katepotentiaali ihan paskalta vaikuta.
Vertautuuko kultakaivokseen, en tiedä, en ole sen alan asiantuntija, todennäköisesti kaivoksia on aika moneen lähtöön.
Otetaan huomioon että rajaton hidas netti ulkomailla tuottaa jokaisesta siirretystä megasta tappiota suomalaiselle operaattorille joten tuollaisilla katteilla maksettavasta datasta voittoa ei tule juuri mitään.
Ja tämä perustuu tarkalleen ottaen mihin? Edellisessä viestissä kertomani hintakatot olivat ihan todellisia. Niistä voisi päätellä jokseenkin päinvastaista.
Miten sun kertomista hintakatoista voi laskea kuinka paljon tappiota operaattorille tulee ilmaiseksi tarjottavasta hitaasta netistä ulkomailla?
On vaikea nähdä miten volyymi voisi olla niin nollissa, että voittoa ei tehdä katteen ollessa vähintään 75%.
Ja eihän sitä dataa saa *ilmaiseksi*, kyllä kuluttaja siitä on jo maksanut omalle operaattorilleen.
Jostain syystä et nyt haluat pantata selitystä ja parempia lukuja, joten oletan että ei perustunut mihinkään. Asia on siis taputeltu.
En tiedä riittääkö rautalanka. Ulkomaiden markkinoiden voitto tulee siitä mitä jää verojen, kulujen, maksetun datan, tulojen jne. jälkeen. Jokainen "ilmaiseksi" annettu datan käyttö tuottaa tappiota kun ulkomaiselle operaattorille joutuu maksamaan datan käytöstä. Erikseen siitä datan käytöstä maksavat vaan "premium" asiakkaat. Perus tallaajalle mitään ylimääräisiä kuluja ei tule. Operaattorille sen sijaan tulee.
Ja jos nyt ruvettaisiin puhumaan siitä mitä operaattorille jää käteen ulkomaan datansiirrosta. Huomioi tuossa katteessa ne datansiirrot mitkä operaattori antaa ilmaiseksi. Sen jälkeen saadaan OIKEA kate.