ARM:n väitteen taustalla on eri laitetyypeissä käytettävien grafiikkaohjaimien vertaaminen liukulukuoperaatioiden suoritusnopeudella (GFLOPS). Esimerkiksi Xbox One tapauksessa nopeudeksi on ilmoitettu 1,31 TFLOPS, kun se PlayStation 4:n kohdalla on 1,84 TFLOPS.
Liukulukulaskentatehosta puhuttaessa unohtuu usein mainita mistä laskentatarkkuudesta on kyse. Tästä syystä erilaisia lukuja tulee helposti vertailleeksi keskenään. Esimerkiksi Nvidian Tegra X1:n suorituskyvyksi mainittiin jo vuosi sitten 1,0 TFLOPSia, mutta kyseinen luku ilmaisee suorituskykyä puolitarkkuudella (FP16), eikä ole siksi suoraan verrattavissa edellä mainittujen konsoleiden lukemiin (FP32).
ARM-pomo näyttääkin tulkinneen virheellisesti eri lukuja keskenään. Uusimmat mobiiligrafiikkaohjaimet kyllä yltävät jo noin TFLOPSin lukemiin, mutta vain puolitarkkuudella. Saavuttaakseen pelikonsoleiden suorituskykytason, pitäisi vastaaviin lukuihin päästä kaksinkertaisella tarkkuudella (FP32). Vaihtoehtoisesti Romdani tietää enemmän kulisseissa tapahtuvista kehitysaskeleista ja mobiiligrafiikkaohjaimet tulevat tekemään suorituskykyloikan ensi vuonna.
Kommentit (1)
Pari pikakomementtia:
- Esim. viime vuoden Mali-T880:n tai Adreno 430 nyt eivät vielä ole lähelläkään uhkaamaan PS4/XBOX1:stä 300-400 FLOPSin (Fp32) tehoillaan. Aika iso loikka saa vielä tulla. Mutta onhan se mahdollista, että teho vuodessa nelinkertaistuu. Vaikea kuitenkin uskoa, ettei se näkyisi ikävästi lämmöissä ja akunkestossa.
- Vaikka grafiikkateho pelikoneissa tuleekin käytännössä GPU:sta (luokkaa tuhansia GLOPSeja), ei pelaamisessa silti voi ylenkatsoa CPU:nkaan tehoja; fysiikkamallinnus, törmäys- yms. laskenta ja kontrolli tulee kuitenkin sieltä. Kun uusimpien noiden konsoleiden prossuissa puhutaan sadan GFLOPSin suuruusluokasta, ARMeissa korkeintaan kymmenten.
- Mobiiliprossuissa alkaa myös olla jo 64-bittisiä eli on vielä FP64 sotkemassa lukujen vertailua. FP64 voi olla 1/2...1/32 osa FP32:sta, joka taas on joku murto-osa FP16:sta. Mikä sitten onkaan se oikea luku, jota pitäisi verrata, riippuu sovelluksesta.