Jolla toi ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan puhelimensa myyntiin vuoden 2013 lopulla. Vuosi sitten yhtiö polkaisi Indiegogo-palvelun kautta joukkorahoituskampanjan, jonka tavoitteena oli Jolla Tabletin lanseeraaminen. Tabletin julkaisussa on ollut isoja ongelmia. Jolla vakuutti Aamulehdelle, että tabletin tilanneille pyritään toimittamaan laitteet sovitusti talousongelmista huolimatta.
Pian tabletin joukkorahoituskampanjan päättymisen jälkeen Jolla kertoi keskittyvänsä laitebisneksen sijaan mobiililaitteiden ohjelmistoihin, eli käytännössä Jollan omaan Sailfish-käyttöjärjestelmään. Kesällä Jolla kertoi uudesta yhtiörakenteesta, jossa Jolla Oy keskittyisi Sailfishin kehittämiseen ja lisensointiin. Laiteliiketoimintaa varten perustettiin uusi yritys. Samalla Jollan toimitusjohtaja Tomi Pienimäki kertoi eroavansa tehtävistään.
Jollalla on käynnissä parhaillaan uusi rahoituskierros, jossa haetaan sijoittajilta uutta rahaa toiminnan jatkamiseen. Vuosi sitten pidetyn B-rahoituskierroksen jälkeen Jolla oli kerännyt itselleen 34 miljoonaa euron edestä rahoitusta. Käynnissä olevan rahoituskierroksen piti päättyä marraskuussa, mutta siihen on Jollan viestinnän mukaan tullut viivästyksiä.
Kommentit (12)
Aina ikävä uutinen kun vaihtoehdot vähenevät (toki näin ei vielä ole käynyt, mutta siihen suuntaan uhkaavasti mennään), mutta ikävää on aina myös se että alan sivusto ei tunnista tai jaksa / viitsi etsiä puhelimen kuvaksi oikeaa tuotekuvaa prototyypin kuvan sijasta... :/
Tämän nyt tiesi jo aikoja sitten kun työntekijät eivät kelvanneet nokiallekkaan
Tiedoston nimen perusteella "official" ? ....
No ei kai Jolla kiinnosta, esim. tabletista oli huhu uutinen ennen julkistusta, mutta julksituksen jälkeen esiintynyt vain mainintoina muissa uutisissa.
No todella. En yhtiön tuotetta omista, mutta pidän heidän tavastaan ajatella aidosti raikkaasti ja uudella tavalla. Toivoisi todella, että myös Jollalle löytyisi markkinoilta tilaa. Nykyinen tilanne ei ole kenenkään kannalta hyvä.
Ehken ole seurannut Jollaa riittävän tarkasti, mutta aika vähissä se ajatusten raikkaus ja uutuus on ollut. Ja ei riitä, että on erilainen, pitää olla parempi kuin kilpailijat.
Mikä se paikka olisi, on edelleen hämärän peitossa. En oikein ymmärtänyt strategiaa kun firmasta kuulin ensimmäisen kerran. Tuote ei ollut riittävän hyvä, ja sen jälkeiset strategiamuutokset ovat kuulostaneet lähinnä toiveajattelulta.
Harmi sinänsä, mutta tuotteen tai strategian pitää olla riittävän hyvä, jotta menestymisen eväitä olisi, nyt sellaisia ei ollut ja ajoitus aika monta vuotta myöhässä.
Olen aivan vastakkaista mieltä, mutta tuohan on mitä suuremmissa määrin mielipidekysymys. Siitä me selvästikin olemme samaa mieltä, että erilaisia he kyllä ovat.
Lienee aivan selvää, että Jollan elämä on varmasti ollut tuulimyllyjä vastaan taistelemista, vaikka mitäpä minä tuosta tiedän. On kuitenkin niin, että hyvien tuotteiden tuominen markkinoille vaatii aivan valtavasti aikaa, osaamista ja pääomaa. Nähdäänhän me miten Samsungkin on pyrkinyt tuomaan uusia alustoja markkinoille (Bada ja Tizen) niissä oikein kunnolla kuitenkaan onnistumatta.
Älyn jättiläinen heittelee taas huikeita kommenttejaan. Osa Jollan perustajista on/oli entisiä Nokian työntekijöitä.
Nyt sitten kerrot että puolet työntekijöistä jotka nyt siis irtisanotaan eivät ole kelvanneet Nokialle(kaan). Sähän olet oikein tietäjä.
Kun pidempään on seurannut näitä "keskusteluja" niin huomaa heti mihin tällä kommentillasi pyrit. Tavallaan olet oikeassa. Fakta kuitenkin on se että uusilla, siis mahdollisesti myös paremmilla tuotteilla ei ole tällä hetkellä juurikaan menestymisen mahdollisuuksia, sillä valtaa pitävät brändit ovat saaneet luotua itselleen niin vahvan jalansijan ettei muille edes avaudu mahdollisuutta näyttää paremmuuttaan.
Surullista tässä on se, että joku pitää sitä kuluttajan etuna.
Hyvä teaseri, mutta et sitten kuitenkaan kertonut mihin katsoit minun sillä pyrkivän. Olisi kiva kuulla. :)
Jos vaihdetaan sanan "brändit" paikalle "ekosysteemit" olen samaa mieltä.
Jos et ole yhteensopiva jomman kumman suuren ekosysteemin kanssa pitää nyt markkinalle tulevan laitteen olla aivan mullistava (tai pitää olla kauheasti rahaa jolla markkinaosuus ostetaan, MS:lla on siis edelleen pieni mahdollisuus, mutta nähdäkseni hyvin pieni), jotta epäyhteensopivuudesta aiheutuva haitta tulee kurotuksi umpeen. Ihan samaa inertiaa näkyy kaikessa muussakin. Kuten sanoin ei riitä että on erilainen vaan pitää olla parempi, kokonaisvaltaisesti ja mielellään paljon.
Kuka on pitänyt sitä kuluttajan etuna?
Iso rahakasa puuttu, mutta Jollan (Sailfish) idea ei ollut ostaa markkinaosuutta kauhean suurella rahakasalla.
Mullistava juttu oli selkeästi idealaatikossa, kahdellakkin tavalla, itse alusta ja se että ollaan (jenkki) ekosysteemi riippumaton.
Jollalla puuttuu brändi mikä ei yhtään helpota varsinkin kun vastassa on todella isot brändit, jotka painaa todella isolla rahalla.
Tuon haaste heillä toki alustaasti tiedossa ja oli selkeästi laskettu että pääsevät yhteistyöhön merkittävien brändien kanssa, ei siis näiden jenkki vetoisten ekosysteemien kanssa.
Anteeksi pieni virheeni. En tiedä mihin pyrit, mutta pääasiassa kommentoit uutisiin joiden aiheena on Apple. Muihin uutisiin kommentoidessasi saat jollain muulla tavalla sekoitettua Apple mukaan. Ei siinä mitään, hieno ja onnistunut brändihän Apple on.
Tässä ketjussa sait kuitenkin hillittyä itsesi sekoittamatta Applea suoraan tähän.
No toista noista "ekosysteemeistä" hallitsee vain yksi brändi. Sori, olin tässä(kin) kohtaa väärässä.
Hyvin moni LUULEE näin. Kaivan esimerkkejä näistä ketjuista joskus jos huvittaa.
Niin puuttui, silloin tuotteen olisi pitänyt olla huomattavasti kilpailijoita parempi. Siihen olisi nähdäkseni tarvinnut paljon laadukkaita emuloimattomia softia, ja siihen taas olisi tarvinnut kehittäjien tuen, johon tarvitsee joko rahaa tai käyttäjiä. Erittäin hankala tilanne, kuten mm. Microsoft, Blackberry ja Samsung ovat huomanneet.
Ja tietenkin joku käyttäjälle näkyvä helposti demottava ominaisuus, "tämän voit tehdä vain Jollalla" olisi ollut todella hyvä, vaihdettava takakuori ei sitä ollut.
Millä tavalla itse alusta (tarkoittanet Jollan käyttöjärjestelmää ja käyttöliittymää) oli mullistava?
Kuluttajalle uusi ekosysteemi on riski ja jos softaa ja palveluita ei ole (eikä niitä alkuvaiheessa helposti ole) koetaan se helposti huonommaksi.
Jos jenkkiriippuvuudet ovat ongelma, on monelle kiinalaiselle valmistajalle luonnolinen valinta ollut AOSP, eli Android ilman Googlen palveluita. Kiina esimerkkinä, koska Jolla ainakin jossain vaiheessa kovasti sinne yritti.
Brandi puuttui, mutta nähdäkseni puuttui myös kilpailukykyinen tuote, niin kuluttajan näkökulmasta kun katsotaan julkaistua puhelinmallia ja laitevalmistajan/operaattorin näkökulmasta kun katsotaan käyttöjärjestelmälisensointia. Ehkä heillä oli joku todella hyvä kulma, jolla perustelivat sitä, miksi valita Jolla eikä vaikka AOSP, mutta en ole sellaista kuullut ja diilien pieni määrä (muutama lupaava oli, mutta katsotaan nyt tuleeko niistä mitään) viittaisi vähän samaan. Mutta toivotaan vielä parasta.
Kommentoin uutisiin, jotka minua kiinnostavat. Apple kiinnostaa ja siitä tiedän aika paljon, sekä teknisistä ratkaisuista, design ratkaisuista että yrityksen toiminnasta.
Mutta kiinnostavat muutkin ja olen kyllä täälläkin kirjoitellut vaikka mihin uutisiin.
Ei nyt tarvitse uhriutua kun voisi keskustella. Mutta jos välttämättä haluat niin sovitaan vaan, että olit väärässä. Minä en sellaista kyllä kirjoittanut enkä ollut sitä mieltä. Mitä nyt hieman hienosäädin yhtä käyttämääsi termiä.