Synaticsin ClearForce toimii käytännössä samalla tavalla kuin Applen iPhone 6s:ssä käytettävä 3D Touch eli voimakkaampien painallusten avulla voidaan tuoda ulottuville pikavalintoja tai käyttöliittymää voidaan ohjata uusilla tavalla. Demovideolla Synaptics esittelee kuinka voimakkaammalla painalluksella voidaan rullata pitkiä sivuja tai valikkoja. Se miten teknologiaa hyödynnetään käytännössä kaupallisissa laitteissa, riippuu täysin laitevalmistajan insinöörien luovuudesta.
Applen lisäksi kiinalainen Huawei esitteli painalluksen voimakkuutta aistivan Mate S -älypuhelimen tänä syksynä. Synapticsin mukaan se odottaa ensimmäisten ClearForce-tekniikkaa hyödyntävien älypuhelimien tulevan markkinoille ensi vuoden alussa. Kenties sitä käytetään HTC:n tai Samsungin ensi vuoden lippulaivoissa – se selviää ensi keväänä.
Kommentit (3)
Mitäs suihkimisääntä tuolta kuuluu? Ahaa, samsungin perässähiihtäjähän se.
Ero pitkään painallukseen on melko mitätön. Tässäkin videossa pitkä painallus olisi varmaan toiminut täsmälleen samoin. Jossain piirtämisessä tälläisen ymmärtää, mutta sekin on helpompi ja halvempi toteuttaa kynällä. Surface Pro 4:n kynä tunnista yli 1000 eri painamisen voimakkuutta.
Videon esimerkit olivat kieltämättä heikkoja, eihän skrollauksen pidä toimia noin, tai zoomauksen. Suoramanipulaatio popularisoitiin kännyköissä 2007 ja liki 10 vuotta myöhemmin yksi alan johtavista yrityksistä ei ilmeisestikään sitä ymmärrä.
Applen uusia puhelimia ja vastaavalla tavalla toimivaa läppärin ohjainlevyä koittaneena olen kyllä sitä mieltä, että tekniikassa on itua. Pitkä painallus on ihan OK joihinkin tapauksiin, painalluksen voimakkuudella, etenkin jos se yhdistetään toimivaan (ohjainlevyssä toimi hienosti, iPhoneissa mielestäni selvästi huonommin) palautteeseen, jolloin painalluksessa voi olla monta "vaihetta". Se mahdollistaa aivan uudenlaisia käyttöliittymäratkaisuja, joiden pintaraapaisu on nähtävissä uusissa iPhoneissa ja muutamassa kolmannen osapuolen softassa.