Antti Tomminen jakoi Facebookissa muutama päivä sitten oman kokemuksensa älypuhelimen rikkoutuneesta akusta ja sen aiheuttamasta tulipalovaarasta. Kertomuksen mukaan puhelin oli asetettu yöksi latautumaan sängyn vieressä olevalle yöpöydälle. Kesken unien akku kuitenkin tuntemattomasta syystä räjähti ja kuumia osia lenteli sängylle.
Henkilövahingoilta säästyttiin, mutta vuodevaatteet ja sänky kärsivät.
Tomminen kertoi Facebok-päivityksensä kommenteissa, että "laturi ei ollut alkuperäinen, tai ainakaan se latausjohto. Siihen tuli mielestäni jotain kosketushäikkää jo aiemmin ja se vaihdettiin". Tarvikelatureiden ja -akkujen kanssa tulee olla tarkkana. Maailmalta löytyy useampia tapauksia, joissa ei säästytty pelkällä säikähdyksellä. Esimerkiksi sveitsiläistyttö poltti pari vuotta sitten reitensä pahasti akun räjähdettyä hänen taskussaan. Myöhemmin selvisi, että puhelimessa oli tarvikeakku.
Vaikka useimmat meistä ottaakin puhelimen käteensä heti heräämisen jälkeen ja käyttää sitä vielä sängyssä nukkumaan mennessä, niin puhelinta ei kannata säilyttää sängyllä tai patjojen välissä. Tässä tapauksessa näin ei oltukaan toimittu, mutta monilla tällainen paha tapa kuitenkin on.
En aina herää räjähdykseen makuuhuoneessa kolmelta yöllä, mutta kun herään niin kyllä siinä on kiva olla pieni...
Posted by Antti Tomminen on 14. syyskuuta 2015
Kommentit (11)
Herra vielä meinasi olla yhteydessä valmistajaan ja ehkä vaatimaan korvauksia. Onnea vaan siihen kun selviää, että ei ollutkaan alkuperäinen laturi vaan joku halpa kiinalais kopio.
näytti olevan samsungin luuri
Otsikosta jo jotenkin saattoi arvella kyseessä olleen samsung, jos iPhone niin se olisi ainakin mainittu otsikossa.
Laturia tai varsinkaan latausjohtoa tuosta nyt on turha syyttää, halpa kiinalaislaturi saattaa kyllä itse syttyä palamaan, tai johto mennä poikki, mutta akun räjähtämisen voi aiheuttaa oikeastaan ainoastaan vika puhelimen omassa latauksen säätelyssä, tai sitten huonolaatuinen akku.
Onhan aina iPhonen tapauksissa syypää ollut viallinen laturi ja kaikki pistetty sen syyksi. iPhonessa kun ei 99.99% tapauksista ole ainakaan tarvikeakkua.
Korrelaatio tapauksien "tapahtunut jotain erikoista akun kanssa" ja "käytetty kolmannen osapuolen laturia" on ollut erittäin voimakas, joten en näkisi että on toimittu mitenkään väärin.
Varmasti löytyy joku sellainekin tapaus, että akku on ylikuumentunut vaikka on käytetty Applen omaa laturia, mutta ne vaikuttavat olevan harvinaisuus.
Fakta vai arevelu, siis
tunnetko tuon tapauksen puhelimen toteutuksen ?
En tunne tuon tapauksen puhelimen toteutusta, mutta näyttäisihän siinä ihan normaali micro-usb piuha olevan, ja sen toimintaa tiedän senverran että micro-usb piuhan kautta tuleva jännite on noin 5 volttia riippumatta siitä minkä valmistajan laturista tai sitten tietokoneen usb-liittimestä se tuleekaan, ja tiedän myös sen että normaali matkapuhelimen akun jännite nykyisin on 3,7 volttia, eli tästä ihan maalaisjärjellä voidaan vetää johtopäätös että matkapuhelimessa itsessään täytyy olla sisäänrakennettuna latauksen säädin joka muuntaa tuon piuhasta tulevan 5 voltin jännitteen akulle sopivaksi 3,7 voltin jännitteeksi, jos 5 volttia syötettäisiin suoraan kyseiselle akulle olisi seurauksena hyvin pikainen "poks"
Eli, jos laturi jostain syystä olisi viallinen ja syöttäisi aivan liian suurta jännitettä, rikkoisi se ensimmäiseksi puhelimen latauksen säätimen, ei räjäyttäisi akkua, ja tällä perusteella rohkenen väittää että akun räjähtäminen lähes varmasti johtuu joko viallisesta akusta tai viallisesta puhelimesta...
Se että muutamia iPhonen logolla varustettuja kiinankopio latureita on kärvähtänyt pistokkeessa, johtuu sitten taas ihan siitä viallisesta halvasta laturista, itsellänikin yksi halpa kiinalainen laturi on sulanut ja päästänyt savut pihalle, mutta sekin rikkoi vain laturin itsensä eikä latauksessa ollutta laitetta.
En tiedä millainen hänellä on ollut.
MicroUSB latausjohtoja on erilaisia, mutta yli tai ali jännitesuoja taitaa olla harvinaisempi tapaus.
Ei kai noin voi sanoa jos ei tiedetä miten se säädin on toteutettu ja voisiko edes silloinkaan?
Pitää olla aika lailla tasan 5.0 volttia tai ei edes yritä ladata akkua. Tiedä sitten miten käy jos sinne pistää vaihtovirtaa sisään tasasähkön yhteydessä.
Ei niitä jännitesuojia noissa kyllä ole. Kaikki johdot ovat samanlaisia koska microusb on standardi.
Itseltäni hajosi ~vuosi sitten Samsungin alkuperäinen laturi. En pidä ainakaan Samsungin latureita mitenkään älyttömän laadukkaina. Vrt. esim. vanhimpien Nokialaisten laturit jotka vielä nykyäänkin pelittävät kuin uutena.
Kaikki johdot ei ole samanlaisia, ei edes ne irrotettavat.
Lisäksi microUSB lataus kytkennöissä ja toteutuksia on eroja, osa standartoituja, osa valmistajakohtaisia.
Isoilla pitkänlinjan valmistajilla on ollut hyviä että huonoja, Nokiallakin sekä että, sekaan mahtuu myös takaisin vetoja.
edit, ei mitään.