Force Touchina tunnettua tekniikkaa hyödynnetään jo nyt Apple Watchissa ja uusimmassa MacBook-tietokoneessa. Älykellon kohdalla Force Touch mahdollistaa sellaisten painikkeiden esittämisen, joita ei saada mitenkään kätevästi sijoitettua normaaliin tapaan näytölle. MacBookin tapauksessa Force Touch toimii vuorostaan tietynlaisena pikakomentona, jonka toiminnallisuus vaihtelee sovelluksittain.
iPhonen kohdalla Force Touchia aiotaan 9to5macin tietojen mukaan hyödyntää molemmilla tavoilla: sen avulla näytölle tuodaan esiin piilotettuja painikkeita sekä suoraviivaistetaan tiettyjen askareiden tekemistä. Esimerkiksi karttasovelluksessa käyttäjä voi ensin valita kartasta mielenkiintoisen paikan ja painaa sen jälkeen voimakkaammin, jolloin puhelin aloittaa välittömästi turn-by-turn-navigoinnin.
Force Touchia hyödynnetään myös kotinäytöllä sovellusikoneissa: voimakkaalla painalluksella voi sovelluksesta avata suoraan esiin tietyn välilehden, esimerkiksi Puhelin-sovelluksen sisältä Vastaaja-välilehden. Safarissa linkkien voimakkaalla näpäytyksellä saa esiin linkin takaa löytyvän verkkosivun esikatselun.
9to5macin mukaan Applen suunnitelmana on avata Force Touch sovelluskehittäjien käyttöön, jotta toimintoa hyödyntää paljon laajemmin kuin oletussovellusten kanssa. Esimerkiksi peleissä Force Touchista saattaisi olla paljonkin iloa.
Force Touch on tulossa ilmeisesti myös 12,9 tuuman "iPad Prohon", jossa näyttö osaa aistia tabletille suunnitellun stylus-kynän painallusvoimakkuutta.
Kommentit (8)
Onko tässä kuinka suuri ero long pressiin? Voimaa vaativa painallus yleensä myös kestää kauemmin. Kuulostaa hieman hataralta jutulta, mutta onhan niitä iPhoneja ennenkin myyty niche fiitsereillä, joiden käyttö on lopulta jäänyt hyvinkin marginaaliseksi.
Force Touch eroaa siinä, että siitä saa tärähtävän feedbackin, kellossa sormeen ja ranteeseen ja kännykässä sormeen. Ominaisuudelle on yllättäen paljonkin käyttöä vähän kuin "koti" näppäimelle. Toisin kuin esim. Samsungin markkinointiosaston kehittämät ominaisuudet joita kukaan ei käytä, Applen ominaisuuksilla on ihan oikea juoni takanaan joilla voidaan parantaa sovellusten käyttöominaisuuksia.
Tietämättä millaisia käyttökohteita.
Jos kyse asisasto jossa on tai ei, niin sellaisessa ei voimalle sinänsä käyttö, mutta silloinkin voidaan parantaa käytettävyyttä, esim näppäimistö.
Jos kyse asiasta joissa enemmän vaihtoehtoja, auto(peli)vertauksena kaasupoljin, sitä voidaan painaa pitkään mutta voimaa vaihdellen. Ei siis tarvi digitaalisesti naputella.
Eli paljon sovelluskohteita joissa sitä voi käyttää ihan käyttöliittymänä ihan perinteisten ja myös tuoreempia juttuja.
Voimaan voidaan käyttää myös aistimaan käyttäjän fiilistä, siinä pääsee jo ison asian äärelle.
Jos voimaa tuntee, ja jos ei perustu kapasitiivisuuteen niin sekin poistaa ongelmia.
jne.
Kuten?
Ei, kyllä se on Samsungin taktiikka ladata puhelimeen kaikki mahdolliset ominaisuudet riippumatta siitä haluaako tai käyttääkö niitä kukaan. Applen taktiikka on aina ollut päinvastainen, eikä laitteisiin ole lisäilty ominaisuuksia vain speksilistan pidentämiseksi.
Mistä lähtien voimakas painallus on kestänyt kauemmin kuin pitkä painallus?
Ei kauempaa kuin pitkä painallus, mutta hieman kauemmin kuin kevyt painallus.
Ihan hyvä lisä, mutta en odota mitään mullistavia käyttöliittymäuudistuksia siihen liittyen. Enemmän odotan iOS9:n ruudunpiirto ja kosketusuudistuksilta, jotka pienentävät latenssia ja parantavat tarkkuutta.
Grafiikkastackia on uudistettu, jotta saadaan pienempi latenssi. Kosketusrajapintoihin on tullut kosketusten estimointi (kun swipeataan) ja joissakin laitteissa, hyvin todennäköisesti myös iPhone 6s, kosketusnäytön taajuus on 120Hz, normaalin 60Hz asemesta.
EDIT: Kirjoitin yllä vähän hölmösti "kosketusnäytön taajuus". Näytön taajuus on kaikissa iOS laitteissa 60Hz, mutta iPad Air 2:ssa kosketus*sensorin* taajuus on 120Hz. Olisin hyvin yllättynyt jos uudessa iPhonessa ei oltaisi tehty samaa parannusta.
Sitä kelpaa odottaa! Vaikka kyllä tämä 60hz ihan hyvin pelittääkin