Nokian paluusta on puhuttu yhtiön ulkopuolella käytännössä siitä lähtien kun puhelinliiketoiminta myytiin Microsoftille. Nokia on itse puhunut julkisuudessa paluumahdollisuudesta viime vuoden lopusta lähtien, jolloin se esitteli Nokia N1 -tabletin. Nokia Technologiesin johtaja Ramzi Haidamus vahvisti tuolloin, että Nokia-brändiä voitaisiin lisensoida myös puhelinvalmistajille.
Keväällä Re/code kertoi Nokian suunnittelevan jo täyttä päätä Android-pohjaista älypuhelinta. Nokian Kiinan liiketoimintojen johtaja kertoi samankaltaisista tiedoista pari päivää myöhemmin.
Nokia kiisti keväällä tiedot, että se ryhtyisi valmistamaan ja myymään jälleen omia puhelimia. Brändin ja tuotesuunnittelun lisensointi olisi kuitenkin mahdollista.
Puhe Nokian paluusta älypuhelimiin nousi taas otsikoihin kesäkuussa, jolloin Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri vahvisti yhtiön hakevan parhaillaan yhteistyökumppaneita tulevaa puhelinta varten.
Pöly on asian tiimoilta ehtinyt jo laskeutua, mutta Nokia nosti asian jälleen esiin julkaisemalla "median spekulaatioihin" vastaavan tiedotteen. Mediassa ei ole asiassa spekuloitu kovinkaan paljoa sen jälkeen kun Suri viimeksi nosti puhelinsuunnitelmat tapetille. Vaikuttaakin enemmän siltä, että Nokia yrittää pitää paluusuunnitelmat jatkuvasti yllä mediassa sopivien lisenssiasiakkaiden löytymiseksi.
Uusi Nokia-merkkinen älypuhelin voitaisiin julkaista aikaisintaan vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä.
Kommentit (10)
Miksi tehdä jotain sellaista mitä ei osaa? Vai onko tappiota mukava tehdä vain tekemisen ilosta?
Lisensointimallissa Nokian on vaikea tehdä tappiota, kun brändi on jo luotu. Taloudelline riski on tässä mallissa lisenssin ostajalla eli käytännössä sillä yhtiöllä, joka tilaa puhelimen valmistuksen ja vastaa laitteen jakelusta.
No ei kai ne tappiota tehdäkseen tuollaista suunnittele ja osaamistakin ovat hankkineet.
Jotkut vain ei osaa lopettaa
Ei kai kuten ei ennenkään mutta niin vain tappiota tuli vuodesta toiseen. Mikä nyt olisi muuttunut että Nokia pärjäisi kännykkämarkkinoilla.....ei mikään.
Tappiota taisi tulla vain lyhyen aikaa, kumulatiivinen voittot kai lasketaan kymmenissä miljardeissa.
Ja mitä tekemistä uutisellä on vanhojen tappioiden kanssa, se tappiollinen yksikkö myyty pois jo jonkinaikaa sitten, ja tappiot kirjattu, ei kyse millään lailla myydyn yksikön uudelleen käynnistämisestä. (se kai uutisestakin jotekin selvisi).
Eli ihan eri kuviot ja eritekijät.
Rahaa erilaisiin kehityshankkeisiin pistetty, joten kai ihan ok yrittää niitä kaupallisesti hyödyntää monipuolisesti. Uutisen toiminta ei kai isoriski tuottoja ajatellen, pitää nimeäkin hengissä (jos ei anna ihan tuhota).
Mitä tarkalleen ottaen tarkoitat tällä?
Toki Nokian Lumiat olivat fiasko, mutta omasta mielestäni Lumioiden suurin ongelma ei johtunut Nokiasta itsestään, vaan Microsoftin Windows Phonesta, jonka markkinaosuutta ei edes Nokian nimellä pystytty nostamaan suosioon.
Nokia-Microsoft -"yhteistyö" rajoitti paljolti Nokian toimintaa, sillä ohjelmiston kehitys jäi yhtiön ulkopuolelle.
Nyt Nokia on aivan uudessa tilanteessa, sillä se saa itse päättää käytännössä kaikesta. Vaikka Nokia käyttääkin Androidia, on sen muokkaaminen avoimen lähdekoodin ansiosta Nokialle todella helppoa verrattuna Windows Phoneen, jota vain Microsoftilla on oikeus muokata.
Käytännössä Nokialla on nyt vapaat kädet ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011, kun Microsoft -yhteistyö alkoi.
Huhhuh mitä rippikouluikäisten huutelua nää kommentit.
Paljonkin on muuttunut. Esim. Käyttöjärjestelmässä on eri, rauta ei ole sidottu enään wp tukemiin vaihtoehtoihin, aikaa uuden puhelimen suunnitteluun on hyvin koska deadline on vasta ensivuoden lopulla ja riskit on pienemmät.
Täysin samaa mieltä enkä tällä tarkoita uutisessa mainittua Nokiaa. Sinänsä hienoa että huomasit sen myös itse.
Vähän uutisestakin. Olisi loistavaa jos taru jatkuisi ja saataisiin sitä kautta luotua edes vähän uusia työpaikkoja edes tuotekehityksen muodossa.