5G-verkon ilmaantumista niemiin ja notkoihin ei kannata odotella henkeä pidätellen, sillä ITU:n tavoitteena on saada teknologian tekniset määritykset valmiiksi vuoteen 2020 mennessä. Tuon jälkeen markkinoille voidaan odottaa saapuvan 5G-yhteensopivia laitteita, joihin tulee näillä näkymiin kuulumaan puhelimien lisäksi kirjava joukko muita laitteita, joita ei nykyisin ole välttämättä totuttu yhdistämään Internetiin (Internet of Things, IoT).
Lehdistötiedotteessa ITU ei valota juurikaan millainen 5G heidän vision mukaan olisi, mutta The Korea Timesin mukaan ITU on määritellyt viidennen sukupolven matkapuhelinverkon tiedonsiirtonopeuden maksimiksi 20 Gbps.
LTE-Advanced-verkkojen kohdalla maksiminopeus on 1 Gbps, joten 5G olisi tältä osin 20 kertaa vikkelämpi. Jokainen mobiililaajakaistan käyttäjä kuitenkin tietää, että teoreettiset maksiminopeudet eivät kerro koko totuutta yhteyksien nopeudesta reaalitilanteissa. Lisäksi kaupallisessa käytössä olevat 4G-verkotkaan eivät ole vielä yltäneet niiden maksiminopeuksiin, esimerkiksi Suomessa on vasta vähän aika sitten alettu testaamaan 300 Mbps:n verkkoja.
Etelä-Korea on ollut tiiviisti mukana 5G:n kehityksessä, joten ei tule suurena yllätyksenä, että tekniikkaa halutaan demonstroida suurelle yleisölle jo Pyeongchangin talviolympialaisissa vuonna 2018.
Kommentit (15)
Nopeiden yhteyksien tarjoamisessa tullaan nopeasti siihen, että hinta onkin kuluttajalle liian korkea tai nopealla yhteydellä saavutetaan datakatto entistä nopeammin. Jo nyt 4G:llä on ongelmana suppeampi peitto ja osin tästä johtuen myös erittäin kova akun kulutus. Niinpä ihmiset käyttävät pakosta 3G:ää.
Ketkä käyttävät tällä hetkellä sitten 4G yhteyksiä? Pääasiassa läppärin omistajat mokkuloineen. Vastaavan saisi hankkimalla kiinteän laajakaistayhteyden ja perään WLAN-tukiaseman. Eli jo nyt 4G verkkoa käytetään/ kuormitetaan "väärin". Niin miten sitten max. 20 Gbps 5G verkolla.
Kohta on Soneralla taas isot tarjoukset 5G LIITTYMÄ 20 GB/s VAIN 19,90/kk *pieni präntti* nopeuden tyypillinen vaihteluväli 1 kb/s - 10 kb/s
Itse käytän sitten mielestäsi väärin. Kuukausittainen käyttöni n. 150 gigatavua, Saunalahden 4G ja Huawei b593 purkki. Ai miksi ei kiinteää verkkoa? Koska Sonera tarjoaa vain 1Mbit/512Kbit/s yhteyttä, käytännössän sitä ei ole.
Ja mistä ne meinaa saada 5G:lle 20Gbits radiaaltokaistaa käyttäjää kohden?
Kun lähetetään se kantoaalto radioaalloilla ja sinä se moduloitu data niin se vie kaistaa ihan samalla tavalla kuin TV-lähetys. Yksi TV-lähetys vie kaistaa noin 5-30Mbits, mistä ne meinaa saada 1000 TV-lähetyksen verran radioaaltokaistaa joka käyttäjää kohden? Kun nyt jo vähennetään TV-kaistaa Suomen ilmatilasta että saataisiin mahtumaan nykyiset 2G/3G/4G yhteydet.
Uskoisikohan tuota, olisi aika erikoista, perinteisesti määritelmät on lähtenyt ennemminkin minimien asettamisesta, eikä niinkään ole asteteltu ehdotonta maksimia .
Uutisen mukaan maksimi olisi 20Gbits, joten sen perusteella käyttäjää kohden olisi sitten jotain muuta.
Ei, jos tarkoitat nykyisiä.
5G on jatkoa aijemmille, eli jos toistaa historiaa niin entistä enemmän edullisemmin.
Maasta ja operaattorista riippuu, mutta esim Suomessa 4Gstä (LTE) tulee maan kattavian nopeammin kuin yhdestäkään aijemmasta sukupolvesta.
Wifin kanta alkaa yskiä pihalle mentäessä, kilometrin päässä ei hajuakaan.
Kiintetät on kiinteitä.
Kiinteteiden yhtetyksin tilalla on käytetty mobiili jo GPRS alkuajoista lähtien, tänää pivänä entistä kilpailukykyisempiä.
Ensinnäkin kyseessä on siis yksi 5G yhteys ja sen teorettinen maksimi on 20Gbits. Se on näin myös teoreettinen maksimi jonka yksi käyttäjä voisi saada. Tietenkin käytännössä nopeudet ovat jotain ihan muuta. Mutta minä en tästä puhunut, vaan siitä että 20Gbits vaatii ihan tuhottomasti taajuuskaistaa radioaaloilta. Puhumattakaan kuinka korkean kantoaallon se tarvitsee ja sen aiheuttamat ongelmat, kuten maasto esteet.
Mikähän saivartelu tästä on taas tulossa. Minä en puhu teknisistä yksityiskohdista vaan kaistasta jonka se tarvitsee radioaalloissa. TV oli vertaus kaistasta eli kuinka monta TV-kanavaa se olisi, ei viitaus niiden erillaisesta teknisestä toteutuksesta.
Ajattele kuinka korkean kantoaaltotaajuuden tuo järjestelmä vaatisi ja mitä se aiheuttaa.
Juuri noin uutinen minunkin mielestä antoi ymmärtää.
Anteeki, Olen pahoillani ymmärsin väärin. oli ohi moni kommenttini. sillä kommenttini oli sitä " 20Gbit/s radioaaltokaistaa käyttäjää kohden"
Ok, TV lähetykset on bittejä ja voi tietekin ynnätä montako TV kanavaa 5G putkeen saisi mahtumaan.
Ja ynnäilit että tuhannen "kanavanverran", määrä tuntui sinusta suurelta, ja suuri onkin jos puhutaan niin monesta yleislähteyksestä, mutta ei niin iso jos puhutaan tilasvideostreampalveluista.
En nyt ihan varma tarkoitatko sittenkin jotain muuta, joten vastaan toisinkin.
Jos tarkotietaan taajuuksista, niin nykyiset maanpäälliset TV yleislähetykset on ihan teknisesti erilaiset kuin tulevaisuudessa 5Gssä mahdollisesti käyttöön otettavat. Jos siis mietit bittitehokkuutta, Mhz ja neliötä kohti.
Toki DVB lähetykset kehittyy, ja Suomessa parinvuoden päästä tehostuu sekin puoli, mutta sillä mennään ensivuosikymmennelle. Samalla toki vapautuu taajuukaistaa 4G käyttövarten.
5Glle hyvin todennäköisesti otetaan käyttöön nykyisten mobiili kaistojen lisäksi uusia alueita, leveämpää kaistaa ylemmiltä taajuuksilta.
Varmaan pohdinnassa on että yleisTVlähetykset siirettäisiin esim 5Gn päällä, kirjoititkin aijemmin että uutisen 20Gbbits/s kaistaan mahtuisi tuhanne yhtäaikaista kanavaa, joten muutamakymmenen ei pitäisi olla ongelma. (*
Edellä oleva ei kaukaa haeuttu, sillä toteutuksia on piloituita jo nykyisillä 4G tekniikoilla.
(*
Jos operaattoreitakin esim Suomessa se perinteinen 3, niin kaikkien tvkanavien ei tarvi olla saman verkko-operaattorin putkessa.
Kaavasi mukaan parinprosentin lohkaisu putkesta TVkanaville toisi tilaa parillekymmenelle kanavalle per operaattori.
Bitti priorisointi tarvitaan, eli yleislähetyksillä pitää olla taattu riittävä kaista ruuhkassakin.
No nyt ollaan jollain tavalla samassa asiassa.
Jotta edes pääset noin suuriin kaistaleveyksiin radioaalloilla joudut käyttämään tosi korkeita taajuuksia ja siellä tulee eteen niiden radioaaltojen etenemisen rajoitteet. Esimerkiksi puut, ikkunat voi katkaista koko signaalin. Yleensä näin korkeissa taajuuksissa tarvitaan näköyhteys lähettimen ja vastaanottimen välille. Hyvä nykyajan esimerkki asiasta on satellitti TV-vastaanotto. Sitä tapahtuu 4Ghz, 10Ghz ja 30Ghz taajuuksilla. Ku-band 10Ghz on meillä lähinnä käytössä ja siinä on noin 2Ghz kaistaleveys. 10700Mhz ... 12700Mhz. Joka saadaan tuplattua käyttämällä kahta polarisaatiota. Joten 4Ghz mahtuu monta sataa TV-kanavaa, etenkin kun ne voidaan pakata häviöllisesti.
20Gbits tarvitsee todennäköisesti paljon kaistaleveyttä ehkä jopa 10Ghz. Joka tarkoitaisi todella korkeita taajuuksia esimerkiksi yli 50Ghz kantoaaltoja. Tämä tarkoittaa "Extremely High Frenquency" tarpeita. Siellä kantama olisi noin 1km näköyhteyttä johtuen ilmakehän haitoista näillä taajuuksilla. Siellä vesi ja happimolekyylit alkaa olla tietyillä taajuuksilla ongelma jne.. Eli esimerkiksi vesisade voi viedä koko signaalin. Signaali ei siis enää mene monien asioiden läpi, joka on rajoite liikkuvalla asialle, jossa ei voida pitää koko ajan näköyhteyttä vastaanottimen ja lähettimien välillä. Eikä niitä taajuuksia pysty pitämään erillään siellä ilmatilassa samalla tavalla kuin maan alle laitettavia kuituja. Eli samoja tai läheisiä taajuuksia ei saa olla lähellä toisiaan ilmatilassa.
Tätä tarkoitan tuolla että vaikka 5G-langaton kuulostaa hienolta teknisesti niin sillä on todella pahoja radioaaltoon liittyviä ongelmia. Ihmiset ajattelee että kun ollaan digitaalisia niin se ratkaisee kaikki, mutta se radioaallot joita näissä langattomissa asioissa käytetään sisältää omia omituisuuksia. Mitä enemmän halutaan kaistaleveyttä sitä korkeampia taajuuksia joudutaan käytämään, eikä se tule ilman radiotaajuus rajoitteita.
Ylähäällä on leveyttä ja mitä ilmeisemmin 5Gssä tullaan käyttään myös nykyistä korkeampia taajuuksia.
No jaa, ei vielä tietoa miten asiat toteutuetaan, erilaisia ajatuksia on julkisuudessa ollut.
Alle 60 Ghz alueella voi olla vaikeata löytää 10Ghz leveyttä jota voisi vapauttaa mobiili käyttöön, mutta tarviiko ?
Kannattaa lisäksi muistaa että ei käytetä nykyisiä TV puolen tekniikoita, ja esim 4G tekniikoilla demottu 4Gbit/s vauhteja 100Mhz kaistalla.
Yli 1km haja-asutuslaueen juttuja, leveyttäkin tarvitaan vähemmän
Ihan uteliaisuutta eli mistä tälläista tietoa olet saanut. Lähinnä koska tämä ei mene minun kaaliin jostain syystä eli miten 4Gbits saadaan mahtumaan 100Mhz kaistaan. Miten se on saatu moduloitua niin että kaista ei kasva?
Tarkoitan lähinnä sitä että satellitti TV-puolella noin 40Mbits saadaan mahtumaan noin 30Mhz kaistaan. Tässä siis hyötysuhde jää alle 2:den. Kun sinä puhut esimerkissäsi noin 40 kertaisesta hyötysuhteessa. Tuollainen mullistaisi koko satellitti TV-katselun.
Tuo tarkoittamasi on vähän eri juttu, mutta langattomuus ole mikään este sisältöä pakata.
Jos sinulla 100Mbit/s putki, niin se on 100Mbit/s putki, oli sisältö pakattu tai ei.
Ei tähän hätään 4Gbit/s 100Mhz käytännöntesti uutis linkkiä, sitä en voi vahvistaa.
Esität että 100Mhz kaistalla päästäisiin 100Mbit/s
Ihan Suomessa kaupaullisessa 4G verkossa 10Mhz leveydellä jo 75Mbit/s , 20Mhz 150 ja yhdistämällä 20Mhz +20 Mhz 300Mbit/s.
Eli alle 10 bittiä hertisi, tosin nyky Standarteista löytyy paljon tiukempaa, kuten aijemmin mainittu.
jos 3G-4G välin kihitystä katsoo, niin nyt ei tarvita samanmoista tihentymistä jotta uutisoituun maksimiin päästäisiin
En vaan että se hyötysuhde ei parana vaan huononee kun kaistaleveyttä lisää. Kyse on siitä että kohina kasvaa kaistaleveyden lisääntyessä. Hyötysuhde on parempi pienillä kaistoilla. Myös nuo 5G jutut ovat olleet laboratoorio juttuja joissa matkaa on ollut 100 metriä. Meinaatko laittaa 100m välein niitä lähettimiä kaupunkiin?
Tarkoitan vain että luonnonilmiöt radioaaloilla tulee vastaan. Minulla ei ole samaa luottamusta että ihminen tuosta vaan keksii miten näiden asioiden ohi päästään. Ihan tavallinen ADSL törmää kuparien rajoihin eli mitä enemmän kaistaa sitä lyhyempi matka. Kaikessa on aina rajat.
Siis tänäpäivänä Suomessa 10Mhzllä 75Mbit/s hujakoilla, 20 Mhz 150Mbit/s, ei ole pakko tehdä yhteä leveää, vaan yhdistellään, ja esim Suomessa kaupallisissa verkoissa 20Mhz +20Mhz 300Mbit/s, jatkossa voidaan kasvattaa vauhtia ja yhdistellä enemmän, siis ihan nyky 4G standarteilla. Kyse ei ole pelkästään putken suurentamisesta, vaan myös laadusta.
Niin ne on olleet aikaisempienkin sukupolvien kohdalla.
Ja tosiaan 5G jutut luonollisesti labrajuttuja, ja niissä testattu jo rankasti 4Gtä nopeampia. 5Gn osalta ei vielä tietoa millaisia käytännön toteutuksia tulee. Mutta jos mietit julakistuja testejä, niin aika kovia jo tässä vaiheessa.
Jos ei puhuta näistä suomalaisisista maalaiskunnista jotka kutsuvat itseään kaupungiksi. No jo Suomessakkin jo isommissa keskuistoissa antenneita jos ei sadanmetrin välein, niin sitä kohti.
Jo 3G aikaan puhuttiin erilaisista erittäin pienistä soluista, mutta 4G se mahdollistaa ja ennsutetaan että niin myös käy.
Jos 5Gssä lähestytään näkyvänvalon aallonpituutta, niin silloin puhutaa metreistä. Sen voi nähdä vahvuutena ja mahdollisuutena, eikä pelkkänä heikkoutena.
Jotta päästää uutisen maksimeihin, niin ei tarvita edellisen sukupolven kaltaista hyppäystä bittiä per hertsi.
En niinkään epäile keksimistä, kyse ehkä enemmän kysynnästä ja halusta ja onko siihen sopivia toteutuksia.
No ADSL jossain reilun 20Mbit/s hujakoille, moisella kuparilla päästään nykyään kymmen, jopa viiskymmenkertaiseen vauhtiin. Mutta kuten viittasit matkan kasvaessa vauhti hiipuu.
Gigabitti/s ihan hyvin sillä medialla, jossa aikanaan osa sanoin maksimin olevan kilobittiluokassa.
Kuparissakin voidaan yhdistellä yhteyksiä (pareja).
DVB tekniikoissa on tiheämpääkin.
Mutta osut asian ytimeen, kannattaa miettiä kuinka paljon on järkeä tuhlata Mhz kaistaa tehottomiin TVlähetyksiin.
Mutta ottamasi TV satelliittipuolen esimerkiksi, yhden kanavanipun Mhz bitti tehokkuus on jokin, mutta Mhz tehokkuutta kasvaattaa merkittävästi jos huomioit että samalla taajuudella samalle alueelle onkin useista lähettimistä lähetystä.
Eli jos maanpäällä on samanalisia ajatuksia, niin vertaillessa kannattaa tuo muistaa tehokkuutta arvostellessa.