112 Suomi -sovelluksella Hätäkeskuslaitos haluaa pysyä kehityksen aallonharjalla. Jatkossa hätäpuhelussaan sovellusta käyttävien sijainti välittyy hätäkeskukseen automaattisesti ja myös entistä huomattavasti tarkemmin.
– Nykyisen hätäpaikannuksen tarkkuus on satoja metrejä, taajaman ulkopuolella jopa kilometrejä. Satelliittipaikannuksen avulla soittaja voidaan paikantaa jopa kymmenien metrien tarkkuudella", kertoo hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen.
Sovellus myös näyttää soittajan koordinaatit ruudulla, joten ne voi siitä lukea hätäkeskuspäivystäjälle itse, kun datayhteyttä ei ole käytettävissä. Sovelluksen kautta voi myös tarkistaa hätänumeron lisäksi muita päivystäviä numeroita, kuten Myrkytystietokeskuksen numeron.
Sovelluksen voi ladata Windows Phone-, Android- ja iOS-puhelimille Digian sivujen kautta.
Kommentit (8)
Täytyy kyllä taas avautua huonosta toteutuksesta:
Minkä ihmeen takia iOS-sovelluksen koko on 32.1 Mt?
Minkä takia Android-sovellus haluaa päästä käsiksi kontakteihini ja muistikortin sisältöön?
Minkä takia App Storessa on kuvankaappauksia Android-versiosta?
Liittyisiköhän tuo siihen, että soitettaessa hätänumeroon sovellus pystyy tunnistamaan "kontaktin" hätäkeskukseksi? Jotenkin sen täytyy tietää, että soitetaan sinne.
Vai välittääkö tuo sijaintitiedot vain silloin, kun tekee soiton sovelluksesta? Kuvauksessa sanotaan "112 Suomi -sovelluksen avulla soitetut puhelut välittävät GPS-sijaintitietosi
Hätäkeskukseen automaattisesti". Eli näpyttelemällä numeron 112 tiedot eivät siirry minnekään?
Androidilla sovelluksen koko on 36,41 Mt + tiedot 7,83 Mt. Mitähän niihin tietoihin mahtaa kuulua? Annoin sovellukselle puhelinnumeroni, mutta sen ei luulisi vievän tuollaista määrää tilaa.
Itseäni mietityttää, että kuinka paljon vahinkopuhelujen määrä 112 numeroon lisääntyy tämän myötä. Lisäksi kun tulee hätä niin muistaako tuota ohjelmaa käyttää vai soittaako normaalisti...
Jos vahingossa puhelin käyttää tuota sovellusta esim. taskussa ollessaan niin mitä hätäkeskus tekee toisessa päässä? Sijainti tiedossa, mutta ei tiedä tarvitseeko apua vai ei.
Tuo numerotieto menee Device ID & call information -oikeuden kautta, joka tuolla sovelluksella on.
https://support.google.com/googleplay/answer/6014972?hl=en
Eli tuo kontaktit on edelleen mysteeri
Ei muuten ohjelma automaattisesti ilmoita sijaintia, vaan ainakin Androidissa kehottaa laittamaan sijainnin tunnistuksen päälle, jota varten napista pääsee Androidin asetusten ko kohtaan, josta laitetaan sijainnin käyttöoikeus päälle ja sitten palataan takaisin peruuttamalla alkuperäiseen ohjelmaan ja odotellaan sijainnin löytymistä ja koordinaattien ilmestymistä ruudulle. Ja se voi kestää ja jos on yksin ja jo pökkyrässä, niin haaveeksi saattaa jäädä. Sama tilanne myös, jos on sisätiloissa, sijaintia ei välttämättä löydy, pitää kontata ulos, vaikka talvella yksin pakkaseen. Eli ei vielä kaikilta osin vakuuta, vaikka on kesällä käyttökelpoinen.
Erittäin positiivista, että ihmiset kiinnittävät huomiota millaisia oikeuksia kännykän sovellus haluaa. Toivottavasti Digia vastaa, kenties kannattaa välittää tiedustelut suoraan heille.
Ja on kyllä aivan totta, ettei ainakaan Android automaattisesti hae mitään sijaintitietoa ellei GPS ole asetuksista jo valmiiksi päällä ja ole saanut paikannettua satelliittien avulla itseään. Jos GPS:n pitää koko ajan taustalla päällä niin akunkesto pienenee.
Hyvä ajatus kuitenkin.
Eipä se tietenkään sitä ilmoita jos sulla on location service pois päältä. Mulla napsahtaa kyllä ihan suoraan ohjelman käynnistyessä ruudulle. Bugasi kyllä niin, että viidellä ensimmäisellä kerralla kysyi puhelinnumero. Ja mitä noihin käyttöoikeuksiin tulee, se voi olla ihan vaan paskaa ohjelmointia. Esim. kutsutaan jotain API:a joka vaatii pääsyn kontakteihin vaikka sen voisi hoitaa jollaan muulla tavalla.
Digian sivuilta löytyy vastauksia. http://digia.fi/112suomi