iOS 9:n PIN-koodi
Tuntemattomien ihmisten pääsyä iPhoneen tai iPadiin on rajoitettu iOS-laitteissa lukitusnäytöllä, jonka ohi pääsee kirjoittamalla nelinumeroisen PIN-koodin tai kirjautumalla sisään Touch ID -sormenjälkilukijalla. Parantaakseen lukitusnäkymän brute force -sietokykyä, Apple on päättänyt tehdä koodin arvaamisesta hieman hankalampaa määrittelemällä PIN-koodin kuusinumeroiseksi.
Numeroiden lisääminen ei tee lukitusnäytöstä tietenkään murtovarmaa, mutta hankaloittaa tuntuvasti murtautujien työtaakkaa.
iCloud Drive -sovellus
Apple esitteli iCloud Drive -pilvitallennuspalvelun vuosi sitten iOS 8:n yhteydessä. Sen käyttöön ei ole ollut kuitenkaan tarjolla dedikoitua sovellusta, mutta iOS 9:n myötä tällainen tulee tarjolle. Ydinkäyttökokemukseen se ei kuitenkaan kuulu, sillä iCloud Driven saa näkyviin vasta asetusmuutosten jälkeen. iCloud Drive toimii käytännössä tiedostonhallintaohjelmana iCloudiin tallennettuun sisältöön.
Virransäästötila
Tämä ominaisuus tuli itse asiassa mainituksi julkistustilaisuuden yhteydessä, mutta varsin pikaisesti. IOS:n virransäästötilan aniosta laitteeen käyttöaikaa voidaan pidentää mahdollisesti huomattavastikin virransäästötilalla, joka vähentää langattoman tiedonsiirron aktiivisuutta, vähentämällä näytön kirkkautta ja estämällä sovellusten toiminnan taustalla. Käyttöliittymäanimaatioitakin karsitaan virran säästämiseksi.
Move to iOS
Tehdäkseen Androidista iPhoneen / iPadiin siirtymisen mahdollisimman kitkattomaksi, Apple tuoda saataville Move to iOS -sovelluksen. Ohjelman avulla voidaan siirtää Androidista iOS-laitteeseen yhteystiedot, viestihistorian, valokuvat ja videot, kirjanmerkit, sähköpostin tilitiedot, kalenteritiedot, taustakuvat sekä DRM-vapaat musiikikappaleet ja kirjat. Ohjelma ehdottaa myös Androidiin asennettujen ilmaissovellusten lataamista iOS:lle.
Uusi fontti
iOS 7:n yhteydessä Apple siirtyi käyttämään ilmavaa Helvetica Neue -fonttia, mutta Apple Watchia varten yhtiö kehitti pienellä näytöllä helppolukuisemman San Francisco -fontin. Tähän uuteen San Francisco -fonttiin Apple siirtyi nyt myös iOS 9:ssä.
Asetukset
Videokuvauksessa iOS 9 mahdollistaa 720p-tasoisen videon kuvaamisen 30 FPS:n kuvataajuudella Full HD:n sijaan (30 / 60 FPS). Laitteeseen saapuneita ilmoituksia voi myös jatkossa ryhmitellä sovelluksittain.
Itse Asetukset-sovellukseen on ilmestynyt ylälaitaan hakukenttä, jolla haluttuihin säätöihin pääsee nopeasti käsiksi ilman valikkoviidakossa rämpimistä.
Kommentit (8)
Kuusinumeroinen PIN-koodi heikentää tietoturvaa useimmissa tapauksissa. Se on hitaampi näpytellä, joten ihmiset ottavat suosilla Touch ID:n käyttöön. Sormenjälkitunnitus on helppo murtaa laittamalla puhelimen omistajan sormi sensorin päälle. Se onnistuu todella helposti mikäli toinen on sammunut tai nukkuu
^ ne voi laittaa molemmat päälle halutessaan, eli siis pelkkä touch ID ei avaa.
Suurin osa on tainnut jo siirtyä touch ID:n pariin koska se on huomattavasti näppärämpi. Suurin osa ennen touch ID:tä ei käyttänyt mitään lukitusta. Eli eteenpäinhän tämä on valtavasti mennyt.
Kannattaa hakeutua vieroitukseen, jos sammuu useasti. Erityisesti julkisilla paikoilla ei kannata räplätä niitä laitteita, jos meinaa sammua siihen joskus aamuyöstä.
Näinhän se menee. Aijemmin ei ollut kyllä mitään pääsykoodia käytössä ihan vaan kätevyyden ja nopeuden takia. Nyr on 12 merkkinen numerokorjainkoodi + touchID, joka toimii jopa nopeammin kuin ollenkaan ilman pääsykoodia.
Yhdyn myös edelliseen kommentoijaan, jos sammuminen on yleinenkin ongelma, kannattaa ehkä harkita vieroitusta.
Entäpä, jos joku laittaa tyrmäystippoja drinksuun? Ja kuka muka jättää puhelimensa kotiin, jos lähtee bilettämään? Hei haloo! Vai luuletko, että Touch ID -lukitusta ei saa kaverit auki mikäli puhelin onkin uhrilla taskussa?!
Ja muille kommentoijille tiedoksi, että nykyisin iOS-käyttäjillä on yleensä käytössä joko Touch ID tai PIN-koodi. Ne, jotka ovat tähän asti käyttäneet PIN-koodia Touch ID:n helpon murrettavuuden takia, saattavat nyt siirtyä sen käyttämiseen, koska PIN-koodi on hitaampi näpytellä. Ette voi tosissanne väittää, etteikö tietoturva heikentyisi tuossa tapauksessa.
Nelinumeroinen PIN-koodi on täysin riittävä, mikäli on laitettu asetus päälle, joka tyhjentää laitteen kymmenen virheellisen koodin jälkeen.
Itselläni on ollut pelkkä nelinumeroinen koodi käytössä ja tuo laitteen automaattinen tyhjennys. Kuusi numeroa on sen verran hitaampi näpytellä, että harkitsen jatkossa Touch ID:n käyttämistä.
Joo kyllä siinä menee ainakin sekunnin kauemmin.. :) ei se 2 numeroa kyllä oikeasti sitä juurikaan hidasta. Jos naputtaa 4 numeroa niin aika siinä samassa se 6 menee.
Itselle tosin aika sama kun käytän jokatapauksessa touch ID:tä ja numerosalasanaa en koskaan käyttänyt.
Kuusinumeroinen heille jotka haluaa.
Jos suoraan 10 kerran jälkeen laitteen tyhjennys voi johtaa tyhjennys vahinkoihin tai kiusantekoon.
Entäpä jos maapalloon törmää asteroidi tai tornado kaappaa sinut lentämään...
Kyse on uudesta vakioasetuksesta. Edelleen voi käyttää nelinumeroista tai tekstisalasanaa, jota suosittelen.
Nelinumeroisen (ja kuusinumeroisenkin) PIN-koodin urkkiminen on paljon helpompaa kuin skenaariosi tyrmäystipoista. Jos joku oikeasti haluaa tietosi puhelimesta niin kyllä hän ne sieltä saa, oli siinä PIN tai sormenjälki. Jälkimmäiseen vaaditaan se sormi, joten se on turvallisempi. Ensimmäiseen riittää puhelimen vohkiminen ja PIN:n urkkiminen ennen varkautta.