Esimerkiksi Galaxy Note 4:stä löytyy valmiiksi asennettuna kolme erilaista viestisovellusta (Facebook Messenger, WhatsApp ja Hangouts, joillakin markkinoilla lisäksi ChatOn), kaksi sovelluskauppaa (Google Play ja Galaxy Apps), kaksi galleria sovellusta, kaksi verkkoselainta jne. Yhdysvalloissa bloatwaren määrää on vielä suurempi kun operaattorit on päästetty lisäämään puhelimiin heidän omia "hyödyllisiä" sovelluksia.
Tässä vaiheessa ei tiedetä tarkalleen mitkä kaikki sovellukset häviävät Galaxyistä.
Business Korea raportoi jo pari viikkoa sitten, että Samsung aikoisi hankkiutua eroon isosta osasta tarpeettomiksi katsotuista ominaisuuksia Galaxy S6:n kohdalla.
Kommentit (22)
Kaksi galleria-sovellustahan on tosiaan siksi koska Google haluaa pakkotuupata jokaiseen puhelimeen oman onnettoman virityksensä aiheesta. Liekö Chromekin jo Googlen pakkolistalla?
Juuri tämä valmistajien ja googlen järjetön bloatware on ainut asia mikä androidissa on perseestä. Kyllähän se tympäsee ku ostaa puhelimen ja joutuu samantien rueta "modaamaan" sitä, vain koska valmistaja on ajatellut minun tarvitsevan monta eri ohjelmaa yhteen asiaan.
Se
hän on nin kova työ rootata puhelin ja poistaa siitä kaikki turha.
Itse en osaisi, enkä usko monen muunkaan perus talliaisen tuota taitavan !
Juuri näin, ja samasta syystä on kaksi sovelluskauppaa ja kaksi selainta, jotka kaikki ovat täysin ok, jopa suotavia. Toisaalta näkisin mielelläni kasan Googlen omia sovelluksia poistettuna, mutta sehän ei ole Googlen puolesta vaihtoehto.
On sinänsä ehkä jopa trollaavaa kirjoittaa jutussa laitteesta löytyvän kaksi galleria-sovellusta, kun Googlen Picasa on aina ollut ja tulee aina olemaan turhimpia, ärsyttävimpiä ja toimimattomimpia ohjelmia maailmassa eikä sitä yksinkertaisesti voida poistaa tai piilottaa laitevalmistajien toimesta, mikäli Androidia haluaa käytettäväksi nykyisessä laajuudessaan. Näin ollen todennäköisesti kaikkien valmistajien laitteista tulee löytymään aina oma galleria, aivan kuten löytyy nytkin.
Myöskään siis Samsungin nettiselainta tai sovelluskauppaa ei oikein voida lukea bloatwareksi toisin kuin suurta osaa Googlen omista sovelluksista. Toki joistain laitteista löytyy mm. NY Timesia, Flipboardia sun muuta, joilla harva tekee yhtään mitään, etenkään kokeiluversioiden jälkeen. Mutta taas toisaalta laitteesta löytyy myös Googlen Play Elokuvat, Play Kirjat, Play-lehtikioski, Hangouts, Play-pelit, Googlen puhehaku sun muuta Googlen omaa roinaa, joita ei ole avattu kertaakaan niiden olemassaolon jälkeen eikä varmasti avatakaan.
link Esimerkiksi noin paljon huuhaa sovelluksia löytyy Xcover 2:sta.
Valmistajien softat on turhaa roskaa. Vai käyttääkö joku oikeasti samsungin selainta ja väittää sen olevan tarpeellisempi ku esim. Chrome?
Roottaus trippaa Samsungin Knox-loaderista warranty void -bitin eikä sitä voi toistaiseksi resetoida. Tulee kaikissa S4 ja sitä uudemmissa luureissa vakiona ja muihin v4.3 ja uudempien päivityksien myötä. Yhdysvalloissa tuota on käytetty suoraan takuun eväämiseen. Eniten bloatwaresta on haittaa Xcover-mallistossa jossa on tallennustilaa erittäin rajallisesti.
Bloatwaren poisto ei auta ketään nykyistä Samsungin Android-laitteen omistajaa eikä tuskin niitäkään jotka tänä vuonna jonkin Samsungin Android-laitteen ostavat. Liekkö edes S7 vielä bloatware-vapaa luuri?
Tämänkään takia ei ikinä samsungia eikä googlea
ainakin omasta galaxy s5 on toi knox paske vielä 0x0 tilassa eli "vakio" vaikka root löytyy, piti vaan "päivittää" alaspäin reikäiseen ANG5 kernel versioon tuon kernelin bugin ansiosta pystyin ajamaan towelroot ohjelmalla rootin puhelimeeni.
tuo temppu toki vaatii että puhelimessa on vielä 4.4.2 kitkat, koska tuo reikäinen kernel ei toimi enään lollipopissa. lollipoppiinkin on toki olemassa keinonsa jolla luuriin saa rootin ilman että se knox piru laukeaa siihen "warranty void 0x1" tilaansa.
tarkemmat ohjeet ja tarvittavat tiedostot löytyvät xda sivulta, ainoa puute enään on se että knox0x0 tilaa ei voi säilyttää jos haluaa asentaa muita kuin samsung pohjaisia custom rommeja koska cwm tai twrp recoveryjen asentaminen ei onnistu jollei ole valmis luopumaan takuusta.
Aivan upea uutinen!
... joskin ihme kommentteja seassa:
a) Valmistaja bloat hidastaa laitteita testatusti - sama rauta ja 'Nexus' niin ovat raketteja
b) Googlea saa vihata vapaasti, mutta Chrome, Maps, Play store, Gmail, Hangouts, Google Voice, Kalenteri, Earth, Google search, Device Manager, Youtube, jne - pelkkää priimaa! Valmistajien versioilla ei mitään jakoa tässä
c) Android antaa valita oletus sovelluksen ja käyttämättömät voi haudata sovellusvalikkoon. Ei ne kauhesti tilaa haukkaa
d) Nexus laitteiden Android päivittyy. Valmistajilla omat lisukkeet esteenä aika usein - esim Samsungin tapauksessa
e) Onko jokin muka Google Playtä parempi sovelluskauppa?
Osa kirjoituksista on varmaan Apple/Windows käyttäjiltä, koska ei nuo perusteet ole hallussa... iLaitteissa on paljon valmistajaroskaa joita ei edes voi korvata oletus sovelluksina
Kerro ihmeessä mikä on roskaa ilaitteissa?
Jos puhelimen saaminen softaltaan kunnolliseksi vaatii tällaisen rumban, eikö vain olisi järkevämpää valita. Joku toinen puhelin ja/tai valmistaja? Luulisi Androidvalmistajien kentästä löytyvän vaihtoehtoja.
Öö, kaikki mikä ei ole puhelimen toiminnan kannalta välttämätöntä?
Omistamasta yhtään ios laitetta voin kuitenkin netin perusteella nimetä muutaman esiasennetun softan minkä väittäisin olevan bloatwarea -> ibooks,podcasts,newstand ja game center, tuollaiset softat voi ladata jos on tarvetta niille.
Hangouts on kylläkin aivan täysin turha ohjelma, ei mitään käyttöä. Mikä tuo Google Voice edes on?
*krhm* Play Kirjat, Play Lehtikioski, Play Pelit...
Tietenkin käyttää. Oikeastaan valtaosa peruskäyttäjistä ja miks ei kokeneemmistakin.
Nimenomaan. Valtaosa käyttäjistä on täysin tyytyväisiä valmistajien omiin ohjelmistoihin tai mitä nyt puhelimessa sattuukaan olemaan. Samsungin selainhan on muuten lähempänä Androidin vakioselainta kuin Chrome. Varsin hyvä selain oikeastaan.
Ohan se kyl lähellä Perus-aosp selainta mut kuraa kuitenkin. Varsinkin ku tuli ilmi se aukko. Tietysti makuasioita mut mä ainakin tykkään ku esim. salasanat synkronisoituu chromessa riippumatta onko kyse tietokoneesta vai kännykästä.
Käteväähän tuo synkkaus olisi mutta PC:n Chrome on niin käyttökelvoton viritys että käytän Firefoxia PC:llä.
Juuri sen takia varmaan desktop-puolella Chromen markkinaosuus on vähintään kaksinkertainen verrattuna Firefoxiin.
Nyt kyllä luulet hieman liikoja taviskäyttäjistä. Ei peruskäyttäjä edes tiedä koko synkan olemassaolosta. Käyttävät vain sitä mitä nörttituttu eniten hehkuttaa tai mikä muillakin on.
löytyy toki mutta irroitettavalla akulla ja sd-kortilla varustetut puhelimet alkaa olemaan jo vähän harvinaisempia.
jos google julkaisisi vaikka nexus 6 (2015) editionin, jossa ainoat muutokset tuohon viimevuoden malliin olisivat vaihdettavissa oleva akku ja sd-korttipaikka niin, myyn vaikka mummoni jotta saisin moisen ihmeen ostettua.