Kyseessä on ensimmäinen vuosi kun Android-merkkien yhteenlaskettu tulos laski merkittävästi.
Samsungin laskulle on jo aiemmin annettu monia syitä, mutta niistä tärkeimmät on intialaisten ja kiinalaisten Android-merkkien hurja kasvu niiden omilla kotimarkkinoilla. Samsungin brändi ja tuotteet eivät ole pärjänneet tarpeeksi hyvää halvalla tuottavien kiinalaisyhtiöiden rinnalla. Ison loven Samsungin puhelinmyyntiin on tehnyt esimerkiksi Xiaomi, joka hyvästä liikevaihdosta huolimatta ei ole osoittautunut vielä erityiseksi rahasammoksi.
Halpavalmistajat käytännössä syövät parhaillaan Samsungin eväitä, mihin korealaisyhtiön on ehkä pakko vastata hintakilpailulla. Samsung ei ole onnistunut luomaan yhtä vahvasti integroituja tuotteita kuin Apple, minkä vuoksi Samsungin asiakaskuntakin voi helposti vaihtaa venettä ja valita laitteensa hinnan perusteella. Hintakilpailu voi taas johtaa Android-myynnin hetkelliseen kurjistumiseen, missä katsotaan kenen rahkeet ja rahapussi kestävät leikkiä.
Sharma huomauttaa, että kyse ei ole ainoastaan puhelinmerkkien ongelma, vaan on myös Googlen edun mukaista, että laiteliiketoiminta pysyy terveellä pohjalla. Itsensä hengiltä kilpaileminen johtaa Sharman arvion mukaan siihen, että pystyyn jää Samsung ja muutama kiinalaismerkki.
Sharman tekemistä muista mobiilimarkkinahavainnoista voi lukea lisää täältä.
Kommentit (10)
Juuri näinhän se menee. Applen erottuvuus markkinoilla tulee todella hyvin esiin. Markkinat on täynnä android valmistajia jotka puskee samanlaista luuria markkinoille ja tekevät sitä yhä halvemmalla ja halvemmalla ja ainoa kilpailukeino on puskea hinnat alas. Applen ei vastaavaa tarvi tehdä koska ne pystyy tarjoamaan tuotteen joka erottuu kaikesta muusta.
Todennäköistä onkin, että esim samsungin parhaat päivät on jo takana ja sellaista voittoa mitä ovat tehneet tuskin enää näkevät ainakaan puhelimilla.
Android oli helppo valinta mobiilivalmistajille, mutta tällä hetkellä näyttää että siitä ei ole oikeen tietä ulos ja ainoa mahdollisuus on tosiaan pudottaa hintoja jos haluaa myydä ja kilpailla asikkaista.
On huvittavaa miten android käyttäjät aina jaksaa jauhaa siitä androidin valtavasta markkinaosuudesta ja että android voittaa. Android on käyttöjärjestelmä :D kuka siinä sitten voittaa kun kaikki jaetaan kymmenien valmistajien välillä.
Android-käyttäjä tässä voittaa. Parempaa halvemmalla. Sama ei ihan toteudu Apple-leirissä.
LG murskaa samsungin länsimaissa ja halpismerkit aasiassa.
Samsungilla paljon etuja verrattuna muihin android valmistajiin: isot volyymit joten saa halvemmalla komponentteja sekä voi käyttää itse tuotettuja esim amoled näytöt, vedenkestävyys jota tarjoaa ainoastaan kunnolla sony ja sormenjälkiskanneri jossa kolmannen osapuolen tuki joita myös keskiluokan s5 mini mallissakin on mutta htc ei ole kuin huonon kokeilun tehnyt ja ainoastaan huawei on tehnyt ascend mate 7 jossa se toimii hyvin vaikka on takapuolella(kosketus ei pyyhkäisy) jossa tosin ei kolmannen osapuolen tukea.
Veikkaan tosin että nyt 2015 valmistajien pitäisi ruveta kilpailemaan ketä tarjoaa parhaiten päivityksiä, motorola moto e jonka hinta alle satasen ja moto g joka alle 200 euroa saa hyvin päivityksiä. Mutta kiinalaisen kanssa on perävalotakuu tutuksi tullut ohjelmistossa, mutta myös muut valmistajat poislukien motorola tukeneet tosi surkeasti.
Pitäisi koittaa kilpailla laadulla eikä hinnalla...
Samsung on kyllä paisunut niin isoksi, ettei se ketterästi kykene enää vastaamaan markkinoiden tarpeisiin. Aivan kuten Nokia vuosia takaperin. Saa nähdä, keretäänkö lastia keventämään, ennen kuin törmäys tapahtuu.
Ehkä, ehkä ei.
Googlen Android on ollut ns kiinalaisten, eli siis halppis valmistajien unelmien täyttäjä.
Tuo totta, isot määrät tuo vipua komponentti hankintoihin. Toisaalta tarvitaan myös paljon komponnetteja, mikä rajoittaa valikoimasta palikat joissa "liian" pienet saatavuudet.
Laaja mallivalikoima tuo myös tilaa mailmanlaajuuiseen jakelukanavaan.
Toisaalta Samsungin ja muiden vastaavien on tuolla vaikea kuroa sitä kustannusetua mitä ns halppivalmistajilla on (eikä vähiten erilaisten lisenssien puuttumisen osalta). Lisäksi usein halppisvalmistajista toimivat lähinnä kansallisilla markkinoilla joissa heitää saatetaan tukea erinaisin keinoin.
Totta, tosin vain yksi palanen, ns isot mailmanlaajuiset merkit menee brändillä, johon laatu ja tuki on avain asemassa.
Se tosin lisää kustannuksia edelleen vs nuo halppis valmistajat.
Muut isot valmistajat ovat jo ja samsung rupeaa nyt pienentämään tuotevalikoimaa jolloin jos saa paljon myytyä tulee halvemmaksi tehdä hyvin päivityksiä, jolloin ei tule tappioita tehdä hyvin päivityksiä.
Jos samsungilla paljon malleja hintaluokassa 70-200 euroa nyt ja ensi vuonna paljon vähemmän niin voi niitä tukea paremmin esim motorolla moto e, moto g ja g2 jotka saa hyvin päivityksiä, mutta jos olisi samassa hintaluokassa moninkertaisesti malleja ei olisi varmasti tarpeeksi myytyjä tietyn mallin puhelimia joita olisi kustannustehokasta tukea.
Parempi brändin ja kustannustehokkuuden kannalta tehdä muutama malli 70-200 euron hintaluokkaan joita jokaista myydää reilusti kuin tehdä yli kymmenen mallia samaan hintaluokkaan ja joita myytäisiin keskimäärin vähemmän per puhelinmalli jolloin hyvän päivitystuen tarjonta maksaakin suhteessa enemmän.
Samsungin volyymietu valuu pitkälti siihen, että se julkaisi esim. viime vuonna yli 50 uutta älypuhelinta.
Myös omien komponenttien käyttö on vähän yskinyt, kun kilpailijoilta on saanut parempaa hinta/laatusuhtetta. Itse tuotetut voisi hinnoitella halvemmaksi, mutta konglomeraatin toinen osa tuskin haluaa kauheasti subventoida toista osaa.
Amoled näytöt ovat keskimäärin kauheata schaibaa, etenkin Samsungilta. Myös samsungin käyttämä sormenjälkiskanneri on luokaton. Ehkä jo tänä vuonna joltain muultakin valmistajalta kuin Apple, tulee järkevä sormenjälkitunnistin.
Siihen olisi hyvä olla liiketoiminta, jolla on kunnollinen kate. Järkevintä olisi varmaan alkaa tuottaa lisäpalveluita jotka eivät toimi kilpailijoissa, jolloin saataisiin selvä kilpailuetu ja pidettyä käyttäjistä paremmin kiinni, jotta seuraavalla kerralla ei ostettaisi sitä halpaa kiinaluuria.
Tällaista Samsung ja käsittääkseni mm. myös Xiaomi ovat jo harrastaneetkin.
Iso valmistaja voi silti myydä lukuisia yksittäisi malleja enemmän kuin pienempi toimija , vaikka sillä pienellä olisi vain muutama malli.
Mailmanlaajuisesti voi olla vaikea pärjätä muutamalla mallilla.
- Hinta, varsinkin edulllisemmassa päässä turhien ominaisuuksien karsiminen näkyy suoraan hinnassa(kustannuksissa). Tästä syntyy tarve useille vaihtoehdoille.
- Operaattori ja kansalliset versio, mutta niiden lisäksi myös jotkin jakelukanavat haluaa omia malleja. Taustalla voi olla ihan aitoja erilaisia vaatimuksia, mutta myös pelkkiä erottautumis ja hinta juttuja (siis eri malli-> hintavertailu vaikeampaa).
- Isolla valmistaja halua myös vähentää riippuuvuutta ja riskiä yksittäisistä komponentti toimittajista. Sama kauppamalli eri komponentteja, tai eri malleja.
Samalla perus raudalla (piirilevy) voi toteuttaa joukon malleja, Softan kannalta erot voi olla enemmänkin valintoja.
Laajan mallikirjon ei tarvitse aina tarkoittaa että pävitysten tekeminen olisi erityisen työlästä, testaaminen toki maksaa aina jotain, vaikka kyse olisi samasta mallista mutta eri operaattori versiosta.
Mutta jos suomalaisella jälleenmyyjällä on kymmeniä eri mallisia Samsungin matkapuhelinta hyllyllässä, mutta ei silti sitä millaista joku haluaa, niin ehkä voisi vähän kumpikin optimoida.