Googlen Project Aran kautta muutkin ovat innostuneet ajatuksesta tuoda markkinoille koottavia puhelimia. Kiinalainen ZTE esitteli tämän vuoden alussa Eco-Mobius-nimistä konseptilaitetta ja Suomessakin on perustettu pari hanketta kehittämään vastaavanlaisia puhelimia: Circular Devices Oy:n Puzzlephone sekä tuoreempana tulokkaana ex-nokialaisen perustama Vsenn.
Vsennin tuotoksessa on käytännössä mahdollista vaihtaa kolme komponenttia: kamera, akku ja prosessori/keskusmuisti. Näyttö on siis kiinteä, mutta Twitterissä julkaistun kuvan perusteella sitä välttämättä ole ihan heti tarvettakaan vaihtaa: Vsennin rungossa on 4,7 tuuman Full HD -näyttö. Takakuoren voi kuitenkaan vaihtaa omaan tyyliin sopivaksi. Vsennin mukaan heidän puhelinta voi käyttää missä päin maailmaa tahansa ja se maksaa vähemmän kuin markkinajohtajien tuotteet. Android-pohjaisen puhelimen julkaisupäivästä ei ole kuitenkaan vielä puhuttu mitään, eikä sen ulkonäköäkään tunneta vielä.
Syyskuun alussa perustetun Circular Devices Oy:n Puzzlephone koostuu käytännössä kolmesta eri osasta, joista näytöllä sekä kaiuttimilla varustettu runko on ensimmäinen, pääelektroniikasta koostuva osa toinen ja akku kolmas (akkuosaan voidaan lisätä toissijaisia komponentteja). Puzzlephonen ulkonäköä on jo esitelty julkisesti (alla oleva video).
Kommentit (3)
Jos nyt edes akun voisi vaihtaa nykypuhelimiin ilman työkaluja, niin sekin olisi plussaa.
Joku standardi olis kyllä syytä kehitellä tuohon.. muutenkaan blockphone tuskin suurimpiin massoihin vetoaa, kuten ei tietokoneitakaan valtaosa kokoa itse. Vähän floppi voisi tulla jos jos valmiiksi pienehköillä markkinoilla on liian monta tekijää.. Kehittäjätkään tuskin jaksaa tehdä kaikkea kaikille alustoille tässä asiassa, joten liian suuri vaihtoehtojen määrä taitaa suoraan karsia valinnanvaraa.
Googlen projekti taitaa olla pisimmällä ja vaikuttaa oikein käytännölliseltä. Sinänsä ymmärrän kyllä muita valmistajia, etteivät he lähde vain tekemään komponentteja kilpailijan alustalle.. mutta ei tämäkään pidemmän päälle tule varmaan toimimaan. En tiedä onko sellaiseen olemassa mitään riippumatonta tahoa, mutta jos on, sellainen saisi kyllä tosiaan kehitellä jonkin standardin miten näitä hoidetaan.
Hieman ehkä pessimististä spekulaatiota, mutta toimivaa blockphonea innolla odottavana tämä on pahin pelkoni.
Edit. Kaikenkaikkiaan tilanne voisi olla vähän sama kuin, että hp, asus, fujitsu, dell ym julkaisisivat kukin oman mallin pöytätietokoneen rungon toiminnasta. Valinnanvara/malli taitaisi olla siinä tapauksessa melko pieni. Nythän homma toimii, kun lähtökohtaisesti kaikkea saa kaikelle (prosessorikannat ym tietenkin eri juttu), mutta yleensä ottaen nykyinen pöytäkoneiden tasoinen komponenttivalikoima olisi oikein mukava asia koottaville puhelimille.
Väylissä on standarteja, tosin onko sillä asiakakiden kannalta väliä.
Harva tosiaan kokoaa, eikä tämä ajatus kai sitä liippaa. Ennemmin sitä että voi vaihtaa kolmepalikkaa, vertaa RAM, kovalevy (sis SSD), mitäs muuta helposti vaihdettavaa kuluttaja koneissa enään onkaan. ja noidenkin vaihtaminen tehty osassa koneissa vaikeaksi, ellei jopa mahdottomaksi. Edes kuluttajapöytäkoneissa ei aina ole asiakkaan itse vaihdettavaa sen enempään.
Outo valinta, sillä käytönnössä juuri se näyttö olisi se komponentti mitä joudutaan vaihtamaan, melkeinpä enemmän kuin akkua.
Komentti perustuu siihen että näen markkinoita enemään näytön korjattavuudella, kuin sille että jotain RAMi saati CPU vaihdettaisiin tasoltaan paremmaksi. Jälkimmäiset ei yleensä hajoa niin että korjaamisessa mieltä.
Kamerassa voisi olla piani ajatus, mutta kumpi kalliimpaa, laittaa kelpokamera, vai laittaa huono vaihdettava kamera, jonka sitten "isolla" rahalla voisi vaihtaa kunnolliseen.
Akku , sellainen jonka vaihtaminen kapasiteetiltaan isompaan voisi kiinnostaa, kuten joskus 15-20v sitten. Siinäkin idea sama kuin aikoinaan, saadaan mainoksiin mitat pienenakun kanssa ja isot max toiminta-ajat jättiakun kanssa.
Tarjottu rauta pitää olla toki valmistajan ja OSn tukemaa, eli devaajille nuo mainitut kolme juttua ei ole silloin mikään erityistä tukea vaativa juttu.
Harrastajille ja miksei kauapallsiellekkin laite kehittäjille, Jolla puhelimen ratkaisu, eli rautaraja (väylä + energia) ja puolikas (takakuori), johon voi kehitellä melkin mitä huvittaa, 3D tulostuksen ja vastaavan aikaan aivan harrastajien ulottuvlla ja pienet sarjatkin mahdollisia, laadukkaasti kohtuu hintaan.
Edellä oleva toisi siis rakentelijoille tyydytystä.