Vaikka Lumia 1520 on ehtinyt jo älypuhelimen vuosissa miehen ikään, ei se silti ole vanhentunut merkityksettömäksi, etenkin kun sen hinta alkaa iän myötä olla melko kohdillaan. 1520 edustaa edelleen Windows Phone -malliston kärkipäätä ja on käyttöjärjestelmän ensimmäinen ja oikeastaan ainoa niin sanotuksi high-end-puhletiksi laskettava malli. Suurta näyttöä etsivälle ei oikeastaan ole siis WP-puolella muita vaihtoehtoja, jollei huomattavasti ominaisuuksiltaan vaatimattomampaa Lumia 1320:aa lasketa.
Applen iPhone 6 Plus on luonnollisesti parasta, mitä Apple pystyy tällä hetkellä äluhelimissa tarjota. Se on raudaltaan hyvin samanlainen kuin maltillisemman kokoinen iPhone 6, mutta korkeammalla resoluutiolla varustettu näyttö on suurempi ja kamerassa on optinen kuvanvakaimen. Lisäksi malleissa on ohjelmistopuolella eroja muun muassa vaakatasoon käännettynä, kun suurempi iPhone osaa hyödyntää suurta pinta-alaansa ja näyttää tablettimaisen näkymän perinteisen puhelinnäkymän sijasta.
Suoraan numeroita vertailtaessa on helppo löytää puhelimista paljon samankaltaisuuksia, kuin myös joitain merkittäviä erojakin. Näytön tarkkuuden, akkukeston (3G-puhelut, valmistajan ilmoittama) ja yhteyksien osalta puhelimet vastaavat karkeasti toisiaan. Lumian näyttö on himpun verran suurempi ja sen NFC-ominaisuuksia on mahdollista hyödyntää iPhonea monipuolisemmin. Applen suoritin puolestaan on kyvykkäämpi ja puhelimen sisäisen tallennustilan vaihtoehdot yltävät Lumiaa pidemmälle, joskin jälkimmäiseen voi hankkia muistikortilla lisää varastointikapasiteettia.
Kummankaan puhelimen rauta ei kaikilta osin ole markkinoiden parasta, mutta niiden järjestelmät on hyvin optimoitu, joten käytön sulavuudessa tuskin on suurempia eroja. Melko selvää on, että todella raskaissa tehtävissä iPhone 6 Plus pärjää Lumiaa paremmin. Silti olisi hätiköityä sanoa, ettei Lumia 1520:n suoritin olisi tehokas.
Applen puhelimen hyvänä lisänä on Touch ID, jonka myötä puhelimen lukituksen avaaminen ja tulevaisuudessa enenevässä määrin myös lähimaksaminen onnistuu sormenjälkeä hyödyntäen. Kyseessä on hyvin toimiva ominaisuus, jonka toivoisi pian muodostuvan älypuhelimissa standardiksi.
Laitteiden kameroiden napsimat kuvat ovat hyvin samantasoisia, vaikka Lumia 1520 pystyykin tallentamaan megapikseliylivoimansa turvin enemmän yksityiskohtia. Applen kameraohjelmisto on huippunopea ja tekee kuvauksesta erittäin suoraviivaista huolimatta kattavasta kuvaustilavalikoimasta (hidastus, time lapse, hdr, jne.). Lumian sovellus puolestaan tarjoaa helposti lähestyttävät ja kattavat manuaalisäädöt.
Hinta-laatu-suhteessa selkeä voittaja on Lumia, sillä sen saattaa saada itselleen jo alle 400 euron hintaan, kun iPhonesta joutuu toistaiseksi pulittamaan noin 800 € pienimmälläkin muistikapasiteetilla. Kokoisekseen siron iPhone 6 Plussan ostaja saa toki kaikki viimeisimmät herkut ja erittäin kattavan ekosysteemin.
- Vertailussa
- Nokia Lumia 1520
- Apple iPhone 6 Plus
- Mitat
- 162,8 x 85,4 x 8,7 mm
- 158,1 x 77,8 x 7,1 mm
- Paino
- 209 g
- 172 g
- Runko
- Muovia
- Metallia
- Käyttöjärjestelmä
- Windows Phone 8.1
- iOS 8
- Näyttö
- 6", 1920 x 1080 pikseliä, ClearBlackIPS LCD
- 5,5", 1920 x 1080 pikseliä, IPS LCD
- Suoritin
- Qualcomm Snapdragon 800 (neliydin, 32-bit), 2,2 GHz
- Apple A8 (tuplaydin, 64-bit), 1,4 GHz
- RAM
- 2 GB
- 1 GB
- Yhteydet
- LTE (150 / 50 Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4.0, NFC
- LTE (150 / 50 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth LE, NFC (vain Apple Pay)
- Tallennustila
- 32 GB + microSD
- 16/64/128 GB
- Kamera
- 20 MP (takana), OIS
1,2 MP (edessä) - 8 MP (takana): vaihe-eroautomaattitarkennus, OIS
1,2 MP (edessä)
- Sormenjälkilukija
- Ei ole
- Touch ID
- SIM-kortti
- nanoSIM
- nanoSIM
- Akku
- 3400 mAh (ei vaihdettavissa)
- 2915 mAh (ei vaihdettavissa)
- 3G-puheaika
- 25 h
- 24 h
Kommentit (10)
Ei sitä tarvi vertailla tajutakseen että oikea valinta on iPhone 6+. en ymmärrä miks aina tälläsiä päivänselviä vertailuja jotka on sama ku kysyis "kumpi pitäisi ostaa: Lada vai Ferrari?"
Ei tuo nyt mitenkään itsestäänselvä asia ole kumpaankaan suuntaan. Varsinkin nokialaisen hinta tekee siitä hyvin houkuttelevan.
Juuri näin prunester! Lähes kaikki speksit puhuvat ainakin Nokialaisen puolesta. Itse ottaisin Lumian, koska hintalaatu suhde on ylivoimainen verrattuna iphoneen. Ditton kannattanee joskus kokeilla myös jotakin muuta puhelinta kuin sitä isin ostamaa iluuria. Eiks niin!
Ottaisin 1520 vaikka iphone maksaisi saman verran.
Itseppä olen oman puhelimeni maksanut :P Androidia on kokeiltu ja oli hirveää roskaa. WP:hen en edes koske kun M$:n tuotteet tietää huonoksi kokeilemattakin. iPhone ehkä maksaa enemmän mutta onkin paljon laadukkaampi joka osa-alueella
Hintaan tuossa ei kannata tuijottaa, iPhoneen saa uuden käyttiksen joka vuosi seuraavan 5 vuoden aikana, Lumiaan ehkä vielä yhden...joskus ja sen jälleenmyynti arvo on jossain 80€ paikkeilla. Sitäpaitsi äpsit ja niiden jatkuva kehittyminen on ne mitkä tekevät laitteesta laitteen, muutenhan luurit ovat teknisesti hyvin samanlaisia. Eli Lumiaan ei tässä vaiheessa enää kannata rahojaan tuhlata, se häviää muutenkin ilman kunnon ekosysteemiä.
Mitenkäs toimii iPhonessa Fonecta Callerin "Kuka soittaa" toiminto? Eipä vaan selvitä soittajaa puhelun saapuessa! Tuo on ainakin itselleni niin tärkeä ominaisuus, että iPhone saa jääd hyllylle kunnes Apple avaa rajapintojaan sen verran että saapuvan puhelun tunnistaminen alkaa toimimaan.
Liian pieniä tabletiksi ja liian isoja puhelimeksi. Lisäksi kumpikin on amerikkalaista sontaa joten en näe yhtään syytä ostaa kumpaakaan.
Vuoden vanha Lumia pesee iPhonen spekseissä ja hinnassa.
Mitä ovat nämä raskaat tehtävät jossa applen 1.4ghz 2-ydin
pärjää 2.2ghz 4-ydintä tehokkaammin?
? Lumia 1520 on suunniteltu Salossa ja tuli myyntiin Nokian aikaan. Toki molemmat luurit on valmistettu kiinassa, kuten kaikki elektroniikka.
.. Lumia saa seuraavana käyttiksenä Win10, eikä tarvitse sen jälkeen lisää käyttiksiä kun Win10 päivittyy uusilla ominaisuuksilla ilman "suurta" käyttispäivitystä.
Todennäköisesti kaikki mahdolliset tehtävät mitä noilla puhelimilla voi tehdä koska iPhonessa on prosessoritehoa reilusti enemmän. Ytimien lukumäärä ja kellotaajuus eivät ole tehon mittareita eikä erilaisten arkkitehtuurien prosessoreja voi verrata niiden perusteella.