Microsoft kertoi Nokia Conversations -blogissa avaruusvirasto OSA:n (Open Space Agency) työntekijän James Parrin uudesta projektista. Parr unelmoi omasta tähtiobservatoriosta takapihallaan ja päätti kyhätä itse robotisoidun teleskoopin. Laite sai nimekseen Ultrascope ja se hyödyntää Nokia Lumia 1020:n 41 megapikselin kameraa ammattilaistasoisten kuvien ottamiseen tähtitaivaasta.
Arduino-alustaan pohjautuva teleskooppi on koottuna noin metrin korkuinen ja 65 senttimetriä leveä jalustaltaan. Laite kytketään kannettavaan tietokoneeseen, jonka avulla se määrittää kansainvälisen avaruusaseman sijainnin taivaalla ja asemoi teleskoopin automaattisesti oikein. Tämän jälkeen teleskooppi on valmis kuvaukseen, jonka tulokset siirtyvät pilveen jälkikäsittelyä varten.
Introducing: the 3D printed #Lumia powered Ultrascope http://t.co/E4wJ6A8mJy #MakeItHappen pic.twitter.com/wFOnOZPFaj
-- Nokia (@nokia) 9. lokakuuta 2014
Mikä parasta, Parr valmisti teleskoopin osat 3D-printterillä ja lupaa julkaista betatestauksen jälkeen osien kaavat, joten periaatteessa kuka tahansa, jolla on hieman teknistä osaamista ja 3D-tulostin käytössään, kykenee rakentamaan Ultrascopen itselleen. Parr on myös ryhtynyt yhteistyöhön Microsoftin kanssa kehittääkseen Lumia 1020:lle ohjelmistoa teleskooppia varten.
Kommentit (5)
Jep jep, kunhan joku väkästelisi 1020:een riittävän ison akun jolla tuollaisia ihmeellisyyksiä voisi käyttää. En yhtään ihmettele enää, miksi 1020:lle julkaistiin heti myös vara-akkukotelo - oma akku luurissa kun on oikeasti liian pieni virtasyöpölle Windows-käyttöjärjestelmälle.
Älä aina valita kaikesta.
Windows Phoneki virtasyöppö? Niinpä niin taas..
Tulisi nyt se L1030. Tuon 1020 akku ja prosessori eivät olleet edes julkaisun yhteydessä tarpeeksi hyviä - saati sitten nyt - ja toivon todella, että 1030 tuo muutoksen siihen. Toki myös mielenkiintoista nähdä, mitä pystyvät itse kennolle tekemään.
Toinen, mitä odotan, on 1530. Jos se mitään perii edeltäjältään, niin sen kamera on melkein 1000-sarjalaisen tasolla.
Taivaalle voi tiirailla millävaan.Broidilla on 1020 ja 930, jälkimmäisellä saa kuulemma valokuvan kun tarvitaan,edellisellä kuhan kerkee.Kuulostaa siis passelilta tähtien asentojen tarkkailuun.
K-Zoom kuvaa noita pätevämmin,varsinkin etäältä.