Safiirilasi on yksinkertaisesti selitettynä erittäin kestävää kirkasta ainetta, joka toimii naarmuja ja iskuja vastaan paremmin kuin tavallinen lasi. Luonnollisesti valmistajien käytössä on ollut jo pitkän aikaa eri sukupolvien Gorilla Glass -lasit, joita valmistaa Corning, mutta safiirilasi on vielä tätä kestävämpää.
Kyseesssä ei ole edes varsinaisesti lasi vaan kristalli. Safiiri valmistetaan erittäin korkeassa lämpötilassa ja se koostuu kristallisoiduista alumiinioksideista. Nämä leikataan timanttisahoilla ja hiotaan lopulliseksi "lasiksi". Valmistusprosessista huolehtii Applen kohdalla Yhdysvaltojen Arizonassa sijaitseva GT Advanced Technologies.
Tämän uudenlaisen näytön pintamateriaalin hyviin puoliin naarmun- ja iskunkestävyyden lisäksi lukeutuu sen keveys. Lisäksi siitä on mahdollista tehdä erittäin ohuita kappaleita, joissa säilytetään silti loistava kestävyys.
Safiirin huonoimpana puolena on hinta ja saatavuus. Safiirilasi on erittäin työlästä valmistaa, joka mahdollisesti vaikutti siihen, ettei sitä käytetä uusissa iPhoneissa. Tämä tietysti tarkoittaa myös, että sen hinta on katossa verrattuna esimerkiksi Corningin valmistamiin Gorilla Glass -laseihin. Safiirilasia onkin nähty aiemmin esimerkiksi huippukalleissa Vertu-puhelimissa. Kyocera on valmistanut safiirilasia vuosikymmeniä, mutta sen hinta on edelleenkin arviolta 5-10 kertaa Gorilla Glass -lasia suurempi.
Safiirilasia nähdään nyt siis uusissa Applen Watch-älykellossa. Lue uusimmat tiedot siitä ja muista Applen uutuuksista täältä.
Kommentit (4)
Tietysti safiiria on käytetty perinteisesti kelloissa, siis 'tyhmissä' kelloissa, sekä optiikassa jo vuosikymmeniä.
Ilmeiseti tuo korostettu kalleus iTuotteissa viittaa nimeenomaan puhelimen 'lasia', joka on iso ja hankalan mallinen valmistaa.
iWatchin (sori, tämä tuotemerkki taitaa olla varattu sinne ongelmissa olevaan Svetsiin); korjaan, Apple Watchin, lasi ei siis ole erityisen ainutlaatuinen eikä kallis.
Tai onhan se lasista, myös Gorilla-lasista, valmistettuun nähden kalliimpi.
Iskunkestävyyden paremmuudesta G-lasiin nähden en olisi aivan varma...
Myös safiiri (korundi) on haurasta eli murentuu iskusta.
Mikään uusi keksintö se ei tosiaan ole, useimmissa hieman kalliimmissa rannekelloissa sitä on käytetty iät ja ajat. Ja kellon kokoisessa laitteessa lasin lisähinta on tietysti pienempi kuin puhelimen kokoluokassa. Varmastikin safiiri ansaitsee paikkansa juuri jatkuvasti käytössä ja kulutuksessa olevan laitteen pinnassa - olettaen siis , että Applen ajatelma paljastuu toimivaksi ja laitetta tosiaan pidetään aina kädessä.
edit: Jaa-a, eipä näkynyt tuo edellinen teksti vielä kirjoittaessa. No mahtuuhan tänne toistoakin.
Ei safiiri ole erityisen haurasta. Siis se on nimen omaan kovaa ja se on samalla sen vahvuus, kuin heikkouskin. Safiiri ei mene erityisen helposti iskusta rikki, mutta toki helpommin mitä nykyiset puhelimien lasit, koska se on joustamaton kovuutensa takia. Kovuutensa takia se on kuitenkin käytännössä tuollaisessa käytössä naarmuuntumaton, eikä se myöskään todennäköisesti ihan äkkiä tuossa käytössä särykkään. Nykyisten puhelimien mittasuhteissa taas lasin keskelle tuleva isku saattanee särkeä helposti safiirin.
eikös samsungilla ole ollut satiirilasi käytössä jo pitkään, eli mainosten mukaan kestää lähes mitä tahansa, mutta käytännössä saattaa hajota jo ensimmäisestä kolhusta.