Google Playstä löytyy jo yli miljoona sovellusta, mistä pitäisi löytyä valinnanvaraa tilanteeseen kuin tilanteeseen. Aivan kaikkea Androidille ei ole kuitenkaan saatavilla.
Mobiilimaailmaa seuraavat ovat saattaneet törmätä laajalti omaksuttuun iOS first -sovelluskehitysstrategiaan, missä kehittäjät rakentavat sovelluksensa ensin iPhonelle ja vasta sen jälkeen – ehkä – myös Androidille.
IOS first -mallin noudattamiselle löytyy paljon perusteluita. Yksi keskeisimmistä syistä on iPhonen markkinajohtajuus Yhdysvalloissa (minne sovelluskehitys on keskittynyt) ja high-end-puhelimissa ylipäänsä. IPhonen omistajien on huomattu maksavan herkemmin sovelluksista kuin edullisempien Android-puhelimien omistajien. App Storessa on siis helpompi tehdä rahaa kuin Google Playssä. Lisäksi kalliiden puhelimien omistajat ovat myös hanakampia sovellusten lataajia ja käyttäjiä (edullisia älypuhelimia käytetään peruspuhelimien tavoin). Sovellusten varsinainen kehitystyö voi Applen ekosysteemissä olla myös helpompaa/edullisempaa Androidin fragmentoitumisen takia.
Näiden seikkojen vuoksi Android-käyttäjät voivat joutua odottamaan useitakin kuukausia ennen kuin App Storen latauslistoilla keikkuvat uutuussovellukset tulevat heidän ulottuville. Jutun lopusta löytyy pienehkö lista sovelluksista, joita Androidille ei ole vielä julkaistu (sisältää myös joitain Microsoftin ja Applen sovelluksia, joita ei ole tuotu Androidille poliittisten syiden vuoksi).
Toinen Androidia vaivaava ongelma on tablet-optimoitujen sovellusten puuttuminen. Isomman näyttöalan suomat mahdollisuudet käyttöliittymäsuunnittelussa jätetään hyödyntämättä, sillä sovelluskehittäjät ovat tyytyneet vain venyttämään älypuhelinsovellukset isommille näytöille.
Esimerkiksi maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook ei ole vielä vaivautunut optimoimaan Android-sovellustaan tableteille (iPadille sellainen löytyy). Twitteristä tuli tablet-versio Androidille vasta viime vuoden lopulla.
Olemme julkaisseet vastaavanlaisen listauksen myös Windows Phonen sovelluskaupasta.
Valokuvaus ja video
- Albumatic
- Camera+
- Diptiq PDQ
- Kinomatic
- LoryStripes
- Matter
- Mextures
- Pro Camera
- Tangent
- Union
- Vemory
- YouTube Capture
Musiikki
- Agogo
- ITunes
- GarageBand
- Groove
- MixRadio
Hyötyohjelmat
- Acompli
- Boxer
- Calendo
- Cobook
- Dark Sky
- Fantastical 2
- InboxCube
- Notability
- Office for Android (tablet)
- Prismatic
- Tempo
- Triage
- Vesper
Pelit
- Device 6
- Infinity Blade 3
- République
- Oceanhorn
- Supernauts
- Tiny Wings
- Two Dots
Muut
- Amazon Prime Instant Video
- Facebook Paper
- NYT Now
- Nokia HERE
- Paper by 53
- Sobrr
- Steller
- Tweetbot
- Truth
Kommentit (21)
Listaa katsoessani en voi sanoa missaavani mitään tärkeää.
Lukuunottamatta officea ja muutamaa Nokian sovellusta, ei nuo nimet sano yhtään mitään.
Peleihin voisi lisätä Supernautsin, josta itsekin olen melkoisen katkera, koska peli näyttää tosi mielenkiintoiselta :( http://supernauts.com/
Ihan totta, lisäsin sen listaan :)
Hei Apple Fanboy!
Yritän ymmärtää fanaattisen uskontonne perään,onhan se niin kun maksaa kuusi seitsemän kertaisen summan puhelimesta jossa on tismalleen samat toiminnat kuin Androidissa niin jotenkinhan sitä typeryyttä on perusteltava,eikö totta?
kyllä kuule officen saa androidille
Jostakin syystä applekäyttäjät ovat kuitenkin niitä joiden ei tarvitse turvautua mihinkään säälittäviin uskontoargumentteihin näissä väittelyissä...
EDIT: Bioshock kannattaa ehkä myös lisätä listaan, iOS-versio on tulossa pian™ mutta anteroversiosta ei ole puhuttu mitään.
Ihan varmasti näin. :)
Premissisi hintaeron suuruudesta vaikuttaa virheelliseltä, ja täten päättelyketjun loppuosa ei päde.
Oletko samaa mieltä myös Samsung Galaxy S5:n ja vaikkapa Samsung Galaxy Trendin hintaerosta? Jos puhutaan pelkistä numeroista, vastaava iPhone maksaa jonkun verran (ei 6-7x) enemmän kuin Android, mutta kun tekniset speksit eivät ole koko asia. Muotoilu, käyttöjärjestelmä, laatuvaikutelma, käytettävyys, ohjelmistoekosysteemi ja vastaavat ovat ihan oikeita ominaisuuksia, vaikka niitä onkin erittäin vaikea mitata numeroin.
Mene trolli nyt hel*etiin täältä. Ketään ei kiinnosta.
Mutta asiaan, enpä ainakaan itse näe jääväni paitsi mistään. Ja kyllä androdille löytyy myös ohjelmia mitä ei ios:lle saa. Suurin osa noista ohjelmista on minulle täysin tuntemattomia.
Täydellinen lista, Office for Android ei ole Androidille. Tehdäänkö iOS:lle sovelluksia, jotka suunniteltu Androidille - for Android viittaa pahasti siihen, että tuki löytyy Android-alustalle. Toki iOS-käyttäjä haluaisi käyttää samoja sovelluksia. Mutta järkevämpää olisi kertoa molempien alustojen sovellus X tarkoitukseen sen sijään, että tehtäisiin nolla uutinen. Ja vaikka samalla verrattaisiin ominaisuuksia - mutta tämä vaatisi työtä ja aikaa.
Nokiallahan on nykyään vapaat kädet, joten hyvinhän he voisivat tuoda HERE -palvelunsa myös Androidille.
Nokian HERE:llä on muuten huima n. 80% osuus uusien autojen integroitujen navigaattoreiden kartoista. Yhteistyössä on mm. Toyota. Hetki sittenhän tässä olikin uutinen, että HEREn arvo on kohta yhtä suuri kuin Nokian puhelinten arvo oli niiden myynnin aikaan. Ehkä uusi Nokia ei olekaan niin mitätön?
Laatuvaikutelma halpiskännykän tasolla, ei todellakaan tule premium-fiilis ainakaan semmoiselle joka osaa vähänkin käyttää aivojaan (ja nettiä). Muotoilu on makuasia ja itse käyttiksellä ei ole ainakaan ennen voinut tehdä paljon mitään. Oikeastaan käteen siis jää kallis perusluuri jolla on parhaimmat softat. Kehitystä on toki tapahtunut, mutta ottaen huomioon kuinka hyvin iphoneja on myyty niin ei voi kuin ihmetellä massan tyhmyyttä. Anteeksi jos satut omistamaan :)
Itseltäni löytyy iOS- sekä Android-laite. Muotoilukieli ja materiaalivalinta Applella on ollut aina hallussa. Vaikka ei pitäisi siitä, mutta ymmärtää voi aina.
Applen kohdeyleisö on erilainen kuin muilla. Erityisesti Applen laitteissa on kyse siitä, että joku tehnyt valintaa käyttäjän puolesta; pystyt tekemään tällä vain tämän, muu ehkä onnistuu muutaman voltin kautta. Tällaisessa ympäristössä käyttäjä on valmis antamaan paljon anteeksi, koska vain luvatut asiat toimivat. Alkuajan Androidit olivat enemmän haulikolla räiskästyjä, joka ei juurikaan sovi kenelläkään ja onnistui vain ärsyttämään.
Henkilökohtaisesti en pidä iOS:ssa niin tiukoista rajoista ja olin vahvasti toista mieltä skeuomorfismista, mutta ymmärrän erittäin hyvin miksi se toimi aikanaan.
Monet saattavat hyvinkin olla eri mieltä Applen kanssa ja kritisoida sitä tiukkapipoisuudesta, mutta hyvin heillä tuntuisi menevän.
Pystytkö perustelemaan? Ainakin omaan silmääni ja käteeni on useamman iPhonen muotoilu toiminut. Muovia ei ole lainkaan (poikkeuksena 5c ja pari wanhaa mallia), lasia ja metallia on. Myös yksityiskohdat ovat viimeisteltyjä, niin softassa kuin raudassakin. Laitteen toiminta tuntuu sulavalta.
Puhut selkeästi jostain ihan muusta laatuvaikutelmasta kuin minä, voisitko hieman avata mitä tarkoitat? Miten iPhonen premium-fiilis muuttuu jos käyttää aivojaan ja nettiä? Koen käyttäväni molempia aika paljon.
Mitä tarkoitat? Ei kai "itse käyttiksellä" tarvitse paljoa tehdäkään?
Kallis "perusluuri", jossa liki joka vuosi mm. nopein prosessori. Viime vuonna vielä sattui olemaan parhaiten toimiva sormenjälkitunnistinkin, myös kamera on jokusen vuoden ollut erittäin hyvä kompromissi helppokäyttöisyyden, laadun ja nopeuden suhteen. Single thread benchmarkeissa iPhone 5s voittaa edelleen liki kaikki Androidluurit, esimerkiksi Samsung S5:n noin 40%:lla. Sillä on merkitystä, läheskään kaikki softa ei rinnakkaistu triviaalisti.
Ja kaikki tämä sen kokoisessa boksissa, jossa Android-maailmassa yleensä jaetaan ikivanhaa rautaa ja käyttisversiota.
Miksi siis iPhone on mielestäsi "perusluuri"?
Parhaimmista softista olen samaa mieltä. Minulle se on yksi asioista, josta olen valmis maksamaan.
Voisitko taas vähän avata väitteitä? Ihmiset ovat "tyhmiä" koska ovat valmiita maksamaan vähän enemmän ja saamaan mm. parhaat softat ja käytettävyyttä pienessä, kivan näköisessä paketissa? Ja softapäivityksetkin tulevat monta vuotta heti ja varmasti.
Ovatko "massat tyhmiä" myös, jos maksavat juustosta/viinistä/autosta/kellosta/vaatteista enemmän kuin minimin, koska kokevat tuotteen laadukkaammaksi, mukavammaksi, paremman näköiseksi tai makuiseksi kuin joku halvempi vaihtoehto?
Elyséessä ja Bollingerissa on yhtä paljon prosentteja, molempia myydään. Ei, en normaalisti osta Bollya vaan Taltarnia, mutta maistan eron, enkä kykene leimaamaan jotakuta muuta "tyhmäksi" vain, koska hän tekee erilaisen valinnan kuin minä, en kumpaankaan suuntaan.
Omistan kyllä, muttei tarvitse pyytää anteeksi. En ole "massa". Teen ostopäätökseni omien tarpeideni ja budjettini mukaan.
Androidjonneilla tilanne päällä kun ei kaikkea saakaan. 😃
Office for Android on Androidille - en ymmärrä miksi se luettelossa. Muille löytyy vaihtoehto - sama asia kuin sanoisi "Windowsissa asiat toimivat eritavalla kuin OS X:ssä", johtopäätös on, että OS X on huonompi... eiku. Peleissä toki Android kärsii hieman.
Ensinnäkin linkit itse sovellukseen olisi erittäin hienoa, Truth on niin mukava metsästää. Edelleen kannattaisi vertailla molempien alustojen sovelluksia sen sijaan, että ”Tää puuttuu, paskaa”.
Valokuvaus ja video
Albumatic - Galleriasovellus vain iPhonelle
Camera+ - oma versio iPhonelle ja iPadille. Androidissa me olemme kuulleet sanan "universaali"
Diptiq PDQ - Ei löydy Suomi App Storessa
Kinomatic - Videoeditori vain iPhonelle
LoryStripes – Lisää efektejä kuviin, eipä löydy Androidille sellaisia... eiku
Matter – Lisää 3D-malleja kuviin, miksi...
Mextures - vain iPhonelle
Pro Camera – En löytänyt.
Tangent – Efektejä kuviin, kyllä vaihtoehto löytyy Androidille
YouTube Capture – Tuolle ei löydy vaihtoehtoa.
Musiikki
Agogo – En tiedä löysinkö oikean sovelluksen, mutta se ei ollut musiikkia... vain iPhonelle
Itunes - Niinpä
GarageBand – Tässä Android toki häviää
Groove – Tuota ei löydy, mutta vaihtoehtoja on
MixRadio – Erittäin ruma radiosovellus, joka on päivitetty viimeksi 2013 ja vain iPhonelle... toimii jos et ole päivittänyt iOS-laitettasi koskaan.
Hyötyohjelmat
Acompli – löytyy vaihtoetoja, mutta kotisivujen mukaan tulee Android-versio
Boxer – Vaihtoetoja on olemassa.
Calendo - Vain iPhonelle.
Cobook – Yhteyskirja... niin uniikkia, että vi...
Dark Sky – Niin helppo löytää. Googlettakaa ”sininen taivas” ja kertokaa kun löydätte sen mitä minä tarkoitin.
Fantastical 2 – Oma versio iPhonelle ja iPadille
InboxCube
Notability
Office for Android – Tämä löytyy
Tempo – Just se sovellus... ei löydy
Triage – Just se sovellus... ei löydy
Vesper – Tehtävälistasovellus ja vain iPhonelle? Todoist on parempi ja toimii kaikilla alustoilla.
Muut
Amazon Prime Instant Video – Ei löydy. Jenkki juttu?
Facebook Paper – Ei löydy Suomi App Storesta
Nokia HERE – Tämä toki puuttuu. Google-käyttiksen käyttäjä todennäköisesti käyttää Google-palveluita.
Paper by 53 – Tämä olisi hieno saada Androidille.
Tweetbot – Ei näytä olevan yhtään iOS 7 -tyyliä.
Truth – Etsi kissa Googlesta, kerro kuin löydät saman kissan kun minä.
En viittinyt kommentoida jokaiseen sovellukseen, mutta pointti tuli selväksi.
Sekin sana on tässä kontekstissa varmaan ollut Applen käytössä ensiksi. :) Vakavasti puhuen, iOS:lle on ihan mahdollista tehdä universaaleja Appeja, kehittäjä päättää miten haluaa toimia.
Syitä kahdelle appille ovat esim. eri hinnoittelu, historialliset syyt, tai se, että selvästi isommalle laitteelle on haluttu tehdä niin erilainen appi, että on teknisesti järkevää pitää ne erillään toisistaan.
En ole viime aikoina Android tabletteja juuri koittanut, mutta ainakin vuosi tai pari sitten "universaalius" tarkoitti pahimmillaan sitä, että näkymät vaan skaalattiin suuremmaksi. Näin ei saavuteta parasta käyttökokemusta, vaan ollaan hyvin lähellä sitä, että ajetaan puhelinappia skaalattuna, joka onnistuu iPadilla, muttei ole lähelläkään optimia.
Muistiosovellus, vain iPhonelle, tulossa Macille, sen jälkeen mahdollisesti iPadille.
iPhone versio on "iOS 7 -tyyliä", iPad ei. Mutta mikä tärkeintä, molemmat ovat *erinomaisia* Twitter -klienttejä.
No ei kauhean selväksi, ulkoasu ja joidenkin sovellusten erilliset versiot eivät miellyttäneet. Lähes jokaisesta yritit löytää jotain ainakin pinnallisesti negatiivista.
Mikä se pääpointti oli?
Siitä olen samaa mieltä, että pelkkä tällainen listaus ei ole kauhean hedelmällinen, pitäisi arvioida ohjelmia, niiden toimintaa, muuta laatua ja vaihtoehtoja, mutta luonnollisesti se veisi niin paljon työtunteja, että siihen ei liene realistista mahdollisuutta.
Tietyissä kategorioissa, kuten peleissä ja musiikissa (etenkin sen tuottaminen) iOS:lla on selvä etumatka, ja ensimmäisissä se tullee jonkin verran kasvamaan jos ja kun iOS 8 ja Metal saavat tuulta alleen.
Androidille ei saa ios:ääkään!! Mutta kun androidille on olemasssa android os. Sama muissa sovelluksissa.
Täysin turha lista. Ja ilman linkkejä.
Olisit edes vaivautunut etsimään vastineen android os:stä, jos alat tekemään tällaista listaa. Tai vain laittanut ekaksi että ei saa iossää, joten pointti olisi tullut selväksi heti. Wannabee toimittajien juttuja vailla päätä ja häntää...
Määrällisesti tablettisoftia on varmaan "heikosti", mutta kun me emme kukaan ole määrän perään, vaan laadun ja sellaisia on paljon - toki määrää on helpompi mitata kuin laatua.
Pinnallista? Tarkoitatko ettei sovelluksen ulkoasulla ole merkitystä - sillä on ja netistä löytyy paljon tietoa siitä, kuinka merkittävät kehittäjät panostavat erittäin pieniin asioihin. Toki jokainen voi määrittää ovat vaatimuksensa, mutta kun käytän iPadia, jolloin en halua Windows 95 -ikoneita tai sitä iOS 4 -lookkia. Applelta yms. löytyy tyylioppaita, joilla on ihan tarkoituksensa.
Kuten aikasemmin sanoin samaan tyylin: "Windows ei ole OS X - Katso kuvat" -uutiisen arvo on huono. Ei tietenkään Androidille löydy kaikkia iOS-sovelluksia, sama toisin päin. "Neekeriukko - uhka vai mahdollisuus" -nollauutisilla ei ole mitään tarkoitusta.
Kannattavampaa olisi vaikka uutisoida lyhyesti Kickstarter-projekteista, jotka liittyisivät mobiililaitteisiin. Vaikka ei tekisi perinpohjaista arvostelua sovelluksista, mutta kertoisi vaikka "tämä X löytyy Windows Phonelle, Androidille löytyy vastaava Y".
No nimenomaan se laatu oli silloin heikkoa, kun asenne tuntui olevan, että jos softa lähtee käyntiin ja täyttää koko näytön on homma sillä selvä. Ehkä asiat ovat nykyään paremmin.
En tietenkään tarkoita. Tarkoitin, että analyysisi listatuista ohjelmista vaikutti varsin pinnalliselta ja ohuelta.
Pienet yksityiskohdat ovat tärkeitä, mutta niistä ei ole iloa jos kokonaisuus ei toimi. Jos ja kun softakehittäjä (esim. Tapbots. Mahdollisesti myös Twitter, tosin en heidän iPad softansa nykytilasta tiedä, pari vuotta sitten se oli käyttöliittymältään yksi parhaista iPad-softista) on tehnyt käyttöliittymältään toimivan iPad version otan mielummin sen kuin naiivisti skaalatun iPhone-softan, vaikka softan lookki olisikin jotain muuta kuin Applen aivan uusimmat suositukset.
Oma näkemykseni on, että funktionaalisuus tulee ennen ulkonäköä, Applella on viime vuosina homma mennyt juuri toisin päin, valitettavasti.