Astrobiologian opiskelija Meredith Perry on kuitenkin keksinyt tekniikan, jonka avulla puhelinta voidaan ladata missä päin tahansa tiettyä huonetta (laturin sijainnista riippumatta). Hänen perustamansa uBeam-yhtiön lataustekniikka perustuu ultraääneen, jonka aiheuttama värähtelyenergia muunnetaan laitteissa sähköksi. Perry kuvailee tekniikkaa "energiansiirron Wi-Fiksi". Laturiksi riittää vain viisi millimetriä paksu lähetin, joka on helppo piilottaa huoneen sisustukseen.
Selvän käytettävyysedun lisäksi uBeamin tekniikan vahvuuksiin voidaan lukea myös se, että ratkaisu ei perustu induktioon tai muuhunkaan magneettiseen ilmiöön. Historia on osoittanut, että monet ihmiset suhtautuvat hyvin pelokkaasti kaikkeen sähkömagnetismiin liittyvään. Ääniaaltoihin ja ultraääneen tällaista pelkokerrointa ei liity.
UBeamillä on myös heikkoutensa, sillä lataus ei toimi esimerkiksi seinien läpi. Jos latauksen haluaa toimivan jokaisessa huoneessa, pitää jokaiseen huoneeseen asentaa oma lähetin. Tekniikka ei ole vielä kokonaan valmis, mutta se saapunee markkinoille kahden vuoden sisällä. UBeamin mukaan heidän suunnitelmana on myydä laitteita kuluttajille, hotelleille, ravintoloille jne. Heidän strategiaan ei ilmeisesti kuulu, ainakaan vielä, alkaa teknologiatoimittajaksi laitevalmistajille (kuten Applelle tai Samsungille).
Kommentit (7)
Tämähän on käytännössä langatonta sähkön siirtoa, vaikka itse energia ei liiku "ilmassa".
Todella hieno keksinyö, ja mietinkin että olisiko tätä mahdollista soveltaa muihinkin laitteisiin?
Periaatteessa tämä voisi toimia missä tahansa pienelektroniikkalaitteessa. Ensimmäisenä tietysti tulee mieleen kaukosäätimet, lämpömittarit ja muut vastaavat kodin pienlaitteet, jotka sijaitsevat usein hyvin rajatulla alueella.
Jos tuo ainoa "heikkous", niin se hyvin pieni ongelma.
Tämä kuullostaa suurimmalta ongelmalta, suomeksi tuollainen tarkoittaa ikävän usein sitä että kahden vuoden päästä sama uudestaan, neljänvuoden päästä unohdetaan.
Jos tukea ei tule puhelimiin, niin mitä sillä sitten tarkoitus ladata ?
Totta, mutta käytännössä jos miettii "allergisia", niin pelko että voimakkaat energiaasiitävät ultraännet sen toivotumpia.
Hyviä esimerkkejä, luulisi olevan vielä helpompia, "isoja" ja vähän virtaavieviä. samoin erilaiset anturit, sun muut. kiinteästikkin paikallaan olevat.
-hinta pitää olla kohdallaan
Eiköhän tämänkin pääasiallinen ongelma ole surkea energiatehokkuus. Sen myötä ainakaan EU-markkinoille ei ole mitään asiaa, täällä kun latureilta vaaditaan tiettyä energiatehokkuutta. Esim. normaalin 5V/1,5A laturin energiatehokkuuden on oltava yli 70%.
Jos tämä laturi toteutetaan siten, että se lähettää ultraääntä tasaisesti joka suuntaan, sillä ei päästä edes murto-osaan vaaditusta hyötysuhteesta. Ääni pitäisi pystyä kohdistamaan hyvin tarkkaan matkapuhelimen suuntaan, mikä taas vaatisi puhelimen sijainnin hyvin tarkkaa seurantaa (puhutaan senttien tarkkuudesta...). Tämä taas vaatisi täysin uutta paikannusteknologiaa ja sen integroimista sekä laturiin että puhelimeen.
Lopputulos: ei varmasti ole markkinoilla kahden vuoden päästä.
Kuulostaa ihan siltä, että kohta on joka toisella ihmisellä aivosyöpä.
Aiheuttaakä ultaraäänet aivosyöpää ? vai kuullostaa se vain siltä ?
user_org voi mennä kuullottamaan ihan keskenään. En ymmärrä miten kuullottaminen liittyy tähän keskusteluun.