Irlannin toimintojen kautta Apple on onnistunut kikkailemaan itselleen poikkeuksellisen alhaisen verotusprosentin. IT-jätin mukaan sen ulkomaan toimintojen verotusaste oli viime vuonna vain 3,7 prosenttia. Applelle onkin iPhonen ja iPadin menestyksen myötä kertynyt ulkomaille yli 100 miljardin dollarin kassavarannot, jotka se haluaa toistaiseksi pitääkin ulkomailla Yhdysvaltojen verokäytäntöjen takia.
Yhdysvaltojen verosäädösten mukaan ulkomailta kotimaahan tuloutettavasta omaisuudesta on maksettava 35 prosentin vero. Applen tapauksessa se tarkoittaisi 35 miljardin dollarin pulittamista. Yhdysvaltalaiset senaattorit ovat kuitenkin alkaneet keskustella kertaluontaisesta "veroviikonlopusta", jonka aikana amerikkalaiset yhtiöt voisivat siirtää varansa kotimaahan alennetulla verokannalla.
Applen verokäytännöistä on kirjoitettu The New York Timesiin erinomainen artikkeli, joka voitti vuonna 2013 Pulitzer-palkinnon.
Kommentit (1)
Veronkierto on suuri ongelma erityisesti euroopassa ja yhdysvalloissa joissa julkinen talous kärsii ja sitä kautta myös kansan suuri enemmistö.
Eu vaaleissahan oli esillä vasemmistolla että tulisi minimi verotus pääomatuloille euroopan unionissa jotta veronkiertoa ja verosuunnitellua saataisiin vähennettyä. 1000 miljardia euroa eu auleella ja yhdysvalloissa varmasti myös tosi suuri, ei olisi valtiolla velkaongelmia kun saataisiin moraalittomat kapitalistit kuriin(ok veronkiertoon kuuluu myös paljon alemman tason kiertoa esim suomessa partureissa ja pizzerioissa ongelmia, rakennuksilla veronkierto on vähentynyt onneksi kun asiaan on kiinnitetty huomiota)