Puhelimien ja tablettien suorittimia kehittävillä yrityksillä on ollut selkeä tendenssi ottaa haltuunsa puhelimen matkapuhelinverkkoon yhdistävät piirit. Alan isoista pelureista vain yksi on jättäytynyt kehityksen ulkopuolelle: Apple.
Ensimmäisissä iPhoneissa Apple turvautui Infineonin kehittämiin modeemeihin, mutta vuoden 2011 alussa tämä muuttui. Apple halusi kasvattaa iPhonen myyntiä ja tuoda tarjolle Verizonin CDMA-verkossa toimivan puhelimen. Tässä yhteydessä Apple vaihtoi modeemitoimittajan Qualcommiin, jonka piirejä se käyttää edelleenkin puhelimissaan. Qualcommin piirit ovat alan edistyneimpiä, minkä lisäksi yhtiöllä on kapasiteettia vastata Applen vaatimuksiin.
Ala on kuitenkin kehittymässä siihen suuntaan, että modeemi ja puhelimien varsinainen suoritin (Application Processor) ovat fuusioitumassa samalle piirille. Eikä ihme, sillä jokainen mobiilisuorittimia myyvä yhtiö haluaa varmasti myydä samaan syssyyn myös modeemiteknologian laitevalmistajille.
Kehityssuunta saattaa ajaa Applen miettimään sen omia A-sarjan suorittimia uudelta kantilta. Lisääkö se A-suorittimiin modeemin lisenssoimalla tekniikan ulkoa (kuten grafiikkaohjaimenkin) vai tulisiko sen hankkia resurssit oman modeemin kehittämiseksi? Mikäli se päätyy ensimmäiseen vaihtoehtoon, niin Qualcomm saattaa olla ainoa, joka pystyy tarjoamaan Applen kaipaamat teknologiat. Vaihtoehtojen vähyys ja Qualcommin haluttomuus myydä modeemitekniikkaa erillisenä pakettina saattaa näkyä lopulta lisenssin hinnassa. Toisaalta iPhonen ja iPadin vuosimyynti on jo nyt sillä tasolla, että oman modeemiteknologian hankkiminen voi osoittautua kustannustehokkaaksi valinnaksi.
Digitimesin keväällä liikkeelle laskemien huhujen mukaan Apple olisi kuin olisi kehittämässä omaa modeemia iPhoneen ja iPadiin. Lisää vettä myllyyn kaatoi AppleInsider-sivusto, jonka kaiveluiden mukaan Apple olisi viime vuosina palkannut kymmeniä työntekijöitä Qualcommilta ja Broadcommilta. Mikäli huhut Applen kiinnostuksesta modeemiteknologiaa kohtaan pitävät paikkansa, voisi yhtiö hyvinkin ostaa Broadcommin modeemibisneksen, joka on parhaillaan myynnissä. Tällöin Applen tuotteissa voisi jokupäivä näkyä Nokian entisten insinöörien kädenjälki. Broadcomilla on edelleen Suomessa noin 500 työntekijää, joiden työpaikat ovat nyt katkolla.
Oman modeemiteknologian kehittäminen on äärimmäisen haastavaa ja vie paljon aikaa, koska matkapuhelinverkoissa käytettävät teknologiat vaihtelevat runsaasti ja ala on siksi erittäin pirstaloitunut. Jos Apple haluaa laajeta tälle saralle, on se lähes pakko tapahtua yrityskauppojen avulla. Apple tunnetaan myös yhtiönä, jonka tuotteissa integraatio on viety erittäin pitkälle (kaikki tärkeimmät komponentit suunnitellaan itse). Oma modeemiteknologia sopisi Applelle kuin nenä päähän.
Kommentit (1)
Yleensähän näihin otsikkokysymyksiin pitäisi vastata EI, mutta tässä tapauksessa Apple voisi olla ihan potentiaalinen ostaja. Toivottavasti kauppa syntyy, Apple saa osaamista ja Suomalaiset alan osaajat eivät joudu kortistoon.