Yun mukaan puhelimen käyttäjä ei pysty mitenkään näkemään QHD- ja Full HD -näyttöisissä puhelimissa eroja, ei ainakaan mitään näytön kuvanlaatuun liittyvää. Samaan aikaan kun puhelimen näytön tarkkuus kasvaa, kasvaa virrankulutuskin. Käyttäjälle tämä näkyy heikompana akkukestona. Yun mukaan ei ole mitään järkeä laittaa puhelimeen QHD-näyttöä, koska se ei tarjoa mitään parempaa Full HD -näyttöön verrattuna, vaan pikemminkin päinvastoin. QHD-näytöt ovat hänestä pelkkä markkinointikikka, jolla kuluttajat yritetään saada vakuuttamaan että "isompi = parempi".
QHD-näyttöjen haukkuminen ei johdu Yun mukaan siitä, etteikö Huawei pystyisi tuomaan markkinoille supertarkalla näytöllä varustettua puhelinta. He pystyisivät siihen kyllä, mikäli he vain haluaisivat.
Kommentit (12)
Tottahan se puhuu, ihmissilmä ei enään pysty huomaamaan eroja noilla tarkkuuksilla.
^Paitsi android-käyttäjien silmät. Heidän mukaansa kaikki paitsi tämä resoluutio on aivan kuraa. Ovat aika helposti vietävissä mainosmiesten toimesta
Lähes yhtä älytöntä on tuo puhelimien prosessorien kilpavarustelu. Mitä kuluttaja tekee 4 coresella 2.5 GHz prossulla, joka pyörii täysillä kellotaajuuksilla muutamia sekunteja ennen kuin kellotaajutta on pakko laskea ylilämmön välttämiseksi? No näyttääppähän paperilla hyvältä. :D
Ainakin 1080:n ja 720:n eron puhelimissa huomaa. Vaikka näiden välillä ero on huomattavasti suurempi, ei musta kuulosta mitenkään mahdottomalta jos myös 1440:n ja 1080:n välisen eron huomais esim. 6 tuuman näytöllä 30 sentin etäisyydeltä.
Itse ainakin elän sillä logiikalla että "riittävä" tarkkuus on sellainen, ettei eroa huomaa (eikä tämäkään riittäisi jos silmät pystyisi vaihtamaan - loppujen lopuksi mikään ei riitä), mutta tietenkin näytön pitää olla järkevässä suhteessa muiden komponenttien sekä hinnan kanssa.
Samsung saisi mielummin siirtyä käyttämään RGB-matriisia nyt käytössään olevan PenTile RGBG-matriisin sijaan, sillä näytöistä saisi huomattavasti tarkempia ja ei olisi turhaa resoluutiota puhelimella laskettavanakaan.
Jos pikseleistä pystyy tekemään pinempiä (1080p->1440p), niin on kyllä naurettava tekosyy väittää, ettei punaisista ja sinisistä alipikseleistä voi mukamas tehdä tarpeeksi pientä RGB-matriisia varten 1080p paneelissa.
Onko tähän jotain lähdettä, vai arvasitko vain?
Nykyään giga mega termein myydään puhelimia kun vielä hetki sitten tietokoneita. Muulla ei oo merkitystä kuin että kenellä isoimmat gighertsit vaikka kokonais suorituskyky olisi ihan kuraa.
Nyt on Ridge kyllä asian ytimessä. Kuka <6" 1080p näytöllisen luurin nähnyt voi rehellisesti sanoa tarvitsevansa vieläkin tarkempaa? On aivan älyvapaata tuhlata tehoja ja akkua niiden lisäpikseleiden laskemiseen, kun niistä ei ole mitään iloa muussa kuin markkinoinnissa.
Juttuhan onkin siinä, että 1080-näyttöihin siirryttäessä on tarkkasilmäisimpienkin kohdalla menty sen maagisen rajan yli, jonka jälkeen lisäresoluutiosta ei ole enää hyötyä. Toki isommissa näytöissä näin ei ole, mutta nyt puhutaankin puhelimien näytöistä.
Koko homma haisee vähän siltä, että markkinoinnille on pakko antaa joku koukku, jolla myydä taas vuoden päästä se sama laite uudella nimellä. Ja koska mitään oikeasti uutta ja hienoa ei keksitä, niin numeroiden kasvattaminen on se keino. Prosessorissa on lisää ytimiä ja megahertsejä: Näytössä on 0,1" lisää kokoa ja se on tarkempi. Muistia laitetaan 1 giga lisää. Kameraan tungetaan muutama megapikseli lisää. Niistä on uudet puhelimet tehty.
Pakko sanoa, mutta kyllä itekin on Richard Yun kanssa samoilla linjoilla. 720p -> 1080p oli selkeä ero, tekstistä saa paremmin selvää yms., mutta siitä ylöspäin? Minen ainakaan usko näkeväni eroa muuten, kuin suurennuslasilla ja mitä hyötyä siitä silloin on?
Isomman resoluution sijaan ainakin mie itse haluaisin vähemmän virrankäyttöä, parempaa värintoistoa, parempaa luettavuutta kirkkaassa valossa, ja 3D-nörttinä 3D-toistoa, joka ei vaadi erillisiä laseja. Pienempi virrankäyttö tosin noista lienee se kaikkein hyödyllisin, kännyköiden akut hupenee edelleen samaa vauhtia ko valtion budjetti.
No tuo jäähdytys, tai sen puute, on oikea ongelma matkapuhelimissa ja muissa pienissä laitteissa. Hieman toki kärjistin sitä tuossa aikaisemmassa viestissä. Esimerkiksi Arstechnica kirjoitti taannoin aiheesta lyhyesti.
"Supertarkat näytöt puhelimissa on idiotismia"
Asia ratkeaa vasta siinä vaiheessa, kun on käytännössä (siis puhelin kourassa) tarkasteltu kyseisiä näyttöjä.
Jutun otsikko sen sijaan edustaa – jos ei "idiotismia" – niin ainakin aika kehnoa toimittamista. Koska lähteenä käytetyssä artikkelissa ei puhuta idiotisimista (eikä tämän artikkelin otsikkoa edes ole merkitty lainaukseksi), niin kyseessä täytyy olla toimittajan oma mielipide, ja sellaisethan eivät tunnetusti uutisartikkeleihin kuulu.
Käytän S4 Active puhelinta Miracastin avulla Full HD television kanssa.
Aikanaan otaksun ehkä jopa siirtyväni peräti UHD televisioon.
Pikkuruutu on OK, mutta kun siirrytään isoihin näyttöihin,
niin eron huomaa ihan eri tavalla.
Pelkässä puhelinkäytössä pidän 1920x1080 näyttöä varsin sopivana
ja standardini kaikissa laitteissa on tällä hetkellä juuri tuo.
3840x2160 sitten aikanaan kunhan UHD televisiot yleistyvät,
niin - ja läppärit.