Uberin johtoajatus on tarjota verkkopalvelu, jonka kautta ihmiset voivat pyytää lähistöllä olevaa vapaata autonomistajaa kyyditsemään heidät haluttuun määränpäähän. Palvelun kuljettajaksi voi periaatteessa hakeutua kuka tahansa. Uber on taksinomainen palvelu, mutta se ei kuulu tavallisen taksitoiminnan piiriin. Ei siis ihme, että taksipiirit eri puolilla maailmaa ovat vastustaneet Uberia.
Uberin mukaan se yleensä palkkaa ihmisiä käynnistämään toiminnan uudessa maassa ja alkaa vasta sitten arvioimaan laajentumista maan lainsäädäntöön perehtyneiden asiantuntijoiden kanssa. Suomen byrokratia voikin aiheuttaa ongelmia Uberille. Taksiliiton toimitusjohtajan Lauri Säynäjoen arvion mukaan Uber-kuljettajien on hankittava samat luvat kuin taksikuljettajienkin.
Käytännössä tämä tarkoittaisi viiden vuoden välein uusittavaa taksinkuljettajan ajolupaa. Lisäksi kuljettajan pitää suorittaa paikallistuntemuskoe kaikilla niillä paikkakunnilla, joissa hänellä on asemapaikka. Toisin sanoen jos Uber-kuljettaja ajaisi viikot Turussa ja viikonloput Tampereella, on hänen suoritettava paikallistuntemuskokeet molemmilla paikkakunnilla. Taksiluvat on kiintiöitetty paikkakuntakohtaisesti ja viranomainen määrittelee lupien määrän vuosittain. Ajopiirturia takseilta ei (ainakaan vielä) vaadita, mutta ajopäiväkirjaan tulisi tehdä merkintöjä. Vuosittain kalibroitavan alkolukon käyttövaatimus on toistaiseksi rajoitettu takseissa koululaisten ja päiväkotilaisten kyyteihin.
Kommentit (11)
Tuo on kuulemma nykissä jo tosi kovassa huudossa...
Ideana jännä, tosin riskejäkin on.
Byrokratian lisäksi potentiaalisten Uber-kuskien toimintaa rajoittavat Suomessa tehokkaasti kalliit ajoneuvot, kalliit vakuutukset ja korkea polttoaineen hinta.
http://taksissa.vuodatus.net/lue/2008/07/mista-taksa-muodostuu
Ei rajoita, koska sama kilpailijoillakkin.
Jos pitää olla "taksilupa" niin se on se tekiä joka rajoittaa, eli käytännössä vain toiminnan vain olemassaoleville takseille. se taasen hintasäännöstelty.
Ei rajoita, koska sama kilpailijoillakkin.
Jos pitää olla "taksilupa" niin se on se tekiä joka rajoittaa, eli käytännössä vain toiminnan vain olemassaoleville takseille. se taasen hintasäännöstelty.
Kyllä se rajoittaa. Mitä pienemmät kulut olisivat alussa, sitä todennäköisemmin hommaan lähtisi mukaan uusia yrittäjiä.
Kuten tuossa linkkaamassani jutussa mainitaan 30-luku
Taksien ylitarjonnasta ja sen seurauksista on jo kokemusta Suomessakin. 30-luvun laman tullessa taksialalla oli suurta ylitarjontaa. Tämä johtui toisaalta siitä, että liikennelupia jaettiin rajoittamattomasti ja toisaalta autoliikkeiden kovasta kilpailusta. Taksin sai alleen jopa ilman käsirahaa.
Luvanhakijoita on jonoksi asti,eli mukaan ei mahdu kaikki halukkaatkaan. Eli vaikka autosta annettaisi nykyistä enemmän verohelpotuksia, niin lupa se mistä aloitus puristaa..
Alueesta riippuen voi olla ikävän suria kuluja (esim. tilaus) ja velvoitteita jotka tuovat hintapaineita, vastapainoksi on kilpailunrajoituksia, jolloin kulut voidaan viedä hintoihin. Nuo voi olla ne mitkä jossain kuolevassa taajamassa voi johtaa siihen että viimeinenkin paikallinen taksi luovuttaa.
Toisaalta hakijoita on jonoksi asti...
... ja toisaalta ei sittenkään, vaan kulut painaa.
Taksilupia ei todellakaan haeta jonoksi asti. Ainakaan koko maassa. Meillä paikallisesti haetaan kokoajan uusia kuljettajia koulutukseen ja töihin. Viimeisimpään koulutukseen oli niin suuri tunku, että koulutusilmoitus oli lehdessä kuukausia viikottain.
Uusia lupia on nihkeästi ja jos sellaisen haluaa niin odottavan aika on pitkä, ja kiertokonsteja jotkut käyttää.
Kuten aijemmin postattu niin joissain taajamissa voi olla tilanne että viimeinen olemassaolevakin luopuu kannattavuus syistä. Kyse ei silloin ole aloittamisen kustannuksista vaan muusta.
Jos sinne uutta lupaa saisi niin voi olla ettei ottajia.
En epäile, se sitten eri tarina. Kuskeja halutaan ja välillä niistä ollut kovaakin pulaa.
Yrittäjille hienoa että kiinnostunutta työvoimaa tarjolla, taantumat yleensä tuonnut tarjontaa (ja kouluttajat tarjonneet palveluitaan(, korkea suhdanne vähentänyt.
Jossain taajamissa? Please...
Pitää myös muistaa, että ammattikuljettajalla ja taksiyrittäjällä on eri luvat. Taksiyrittäjällä on oikeasti aika monesta asiasta kiinni luvan saanti. Puhutaan ihan kustannuksista. Autokin pitää olla tietynlainen. Ei ihan 80-luvun umpimätä Sunny kelpaa.
Pienissä, on siis joissa pienissä käynyt niin.
No jaa, perus puitteet voi itse pistää kuntoon, eli ei vaikein rasti, eli ei se ole se mihin saanti tökkää.
En tarkoita etteikö Taksi touhussa olisi tehostamisen varaa.
Please. Älä jauha taas.
No jaa tosiaan. Koeta nyt oikeasti perustaa se oma firma ja tule vasta sitten jauhamaan. Siinä vaiheessa, kun maksat kaikki velvoitteet, niin tiedät mistä puhut.
Kyllähän se nyt on ihan selvää, ettei houkuta taksifirman pyörittäminen näillä kuluilla, tai mikään mukaan yrittäminen.