Viime syksynä kuultiin uutisia, joiden mukaan Microsoft olisi tarjonnut HTC:lle ilmaiseksi Windows Phone -alustaa, mikäli se suostuisi tuomaan tarjolle dual boot -puhelimia (puhelimia, joissa on kaksi käyttöjärjestelmää). Tähän tietoon suhteutettuna The Informationin raportoima uutinen vaikuttaa uskottavalta.
Valinnan vapaus on aina hyvä asia, mutta puhelimien käyttöjärjestelmissä se tuottaa runsaasti ongelmia. Ensinnäkin puhelinvalmistajien työmäärä kasvaa, sillä samalle puhelimelle pitää tuoda saataville usean käyttöjärjestelmän päivitykset (ja parhaassa tapauksessa nämä pitää vielä erikseen hyväksyttää operaattoreilla).
Lisäksi puhelimien markkinointi on ongelmallista: jos ominaisuuden X sanotaan olevan puhelimessa, pitää sen olla käytettävissä kaikissa valittavina olevissa käyttöjärjestelmissä. Laitteiden kehityksessä voi ilmetä ongelmia, sillä käyttöjärjestelmien pitäisi olla yhteensopivia puhelimessa käytetyn raudan kanssa. Windows Phonen rautatuki on tähän asti ollut kovin suppea ja edennyt hitaammin kuin Androidissa.
Microsoft tiedostaa mahdolliset ongelmat ja on epätodennäköistä, että dual boot -puhelimia tulisi saataville kovin nopeassa aikataulussa. Toisaalta, markkinoilla on jo Androidilla ja Windows 8:lla varustettuja tabletteja – miksei sama logiikka voisi toimia puhelimissakin.
Kommentit (19)
Johan on ollut kyllä aikamoinen aivopieru!
Miltähän tuo mahtaisi kuulostaa,tai haista?
MS on ottamassa ikeenä kannettavakseen Nokian luurituotannon.
Kaipa haluavat niitä myös myydä,yli muutaman prosentin osuuden?
Jos taipuminen väistämättömään on ainoa tapa,tietysti menee harkintaan.
Tätähän minä olen peräänkuuluttanut jo pitkään.
En minä silti Androidia ottaisi... (^_^')
Nokian Lumia puhelin jäi hankkimatta juuri WP -käyttöjärjestelmän vuoksi. WP on kyllä yksinkertainen, nopea ja helppo, mutta persoonaton ja hyvin rajoittunut käyttöjärjestelmä. Androidin paljon puhuttu lagisuutta olen havainnut harvoin eikä ole haitannut. Ehkä se haittaa nykyajan ADHD ihmisiä, joiden pitää saada kaiken heti ja nyt. Androidin muokattavuus ja monipuolisuus on ollut erittäin positiivinen asia. Tärkein asia on Androidin avoimen lähdekoodin perusta, avoimuus ja vapaus. Tietoturvaongelmat ovat usein liioiteltuja, mutta parempi tietää vaaroista kuin luulla olevansa turvassa. Pahoittelut eksymiseni uutisen aiheesta.
Microsoft näyttää nyt pyrkivän kaikin keinoin älypuhelin markkinoille. Microsoft voisi myös harkita samaa asiaa tietokoneiden osalta. Käytän Windowsia vain pakosta (ase ohimolla).
Tämä on hyvä idea. Näinhän homma toimii periaatteessa esim tietokoneissa jo nyt: dual boot ainoastaan helpottaa kuluttajan hommia kun vaihtoehtoista käyttistä ei tarvitse asennella itse.
Nyt on ihan pakko kysyä, että miten Microsoft on sinun PC kohdalla onnistunut estämämään Linux tahi iOS käyttiksen asentamisen koneeseen?
Terveisin: Linux/Windows/iOS PC koneella.
Itse uutisesta sen verta, että näin sen pitää olla!
Mikäli tämä tapahtuisi, niin voisin jopa harkita Nokian puhelimen ostamista. WP:tä en halua, joten on Nokialaiset jäänyt kaupan hyllyyn. Uutisessa tosin puhuttiin WP:n antamisesta HTC:lle, joten eihän sitä tiedä tulisiko dualboot edes Nokian puhelimiin.
Valinnan vapaus on aina hyvästä.
Tarkoitin sitä, että tavallisella kuluttajalla olisi mahdollista saada tietokoneen kaupasta muillakin valmiiksi asennetuilla käyttöjärjestelmillä. Joissakin tapauksissa UEFI on aiheuttanut ongelmia Linuxin asennuksessa. Kyse on kuitenkin siitä, että Microsoft haluaa kuluttajalle vapauden valita haluamansa käyttöjärjestelmän puhelimeensa, mutta sama ei mielestäni toteudu tietokoneen puolella. Enpä oo montaa kertaa törmännyt kaupassa siihen, että tietokoneita olisi tarjolla eri käyttöjärjestelmillä (pääasiassa Win tai iOS). Kuluttajalla on älypuhelin puolella enemmän vapautta valita puhelintaan käyttöjärjestelmän osalta. Internetissä on paljon ohjeita, joilla pystyy vaihtamaan toisen käyttöjärjestelmän puhelimeen. Toinen juttu on sitten laitteistotuki. Tämän voi rinnastaa tietokoneen käyttöjärjestelmän asennukseen.
...kunnes kuluttajat valitsevat yhden käyttiksen yli muiden ja muut pikkuhiljaa kuihtuvat pois, jolloin myös kännykkämarkkinasta tulee yhden pelaajan markkina, jossa kenties Apple sinnittelee pienellä, mutta kannattavalla osuudella mukana. Tuohonhan ollaan Androidin suosion myötä menossa ja IMO tilanne on kuluttajalle kehno.
Ideaalitilanne, melkein kaikessa mahdollisessa, on mielestäni kolme tasavahvaa kilpailijaa -- tällöin kaikkien on pakko innovoida jatkuvasti ja pelkästään toisen kilpailijan apinointikaan ei riitä, vaan vaaditaan nopeaa ja "oikeaa" innovointia, jotta ei tipahdeta kelkasta. Mobiilipuolella tuohon olisi vielä saumat, jos vain Android ei pikkuhiljaa jyrää vaihtoehtoja alleen.
Käyttispuolella toki on kehittymässä myös ns. musta hevonen eli HTML5-pohjainen sovellusarkkitehtuuri, joka saattaa hyvinkin nopeasti tehdä siitä, mikä käyttöjärjestelmä missäkin laitteessa on, tavallaan epärelevantin.
Ohjeita voi olla, mutta onko edes muutamaa jolla voisi vaihtaa edes lähellä sillä tasolla kuin PCllä.
Ohjeet taitaa olla pitkälti alunperinkin Linux pohjaisiin joihin vaihdetaan jokin toinen Linux pohjainen.
Jos jollain ohjeella jokin IOSversio saatu johonkin vieraaseen asennettun, ilman UIta saati kunnon toiminnallisuuksia en laskis loppukäyttäjän jutuksi.
Ehkä katseet tuolla saralla on siinä että joihinkin yksittäisiin alunperin Androidilla myytyyn laitteisiin voisi joskus asentaa esim Jollan tai Ubuntun jopa niin että olisi käytettävä. Jollallakkin katse ehkä valmistajissa.
Jostain ne rahat pitää kaivaa ja maksaisiko loppukäyttäjä OStä erikseen.
OSX on Applen, eikä se ole sitä lisenssoinut muille, joten ei valmistajien vaihtoehot. Windows oli pitkään ainoa vapaasti saatava valmis vaihtoehto, joten valmistajille varsin luonnollinen. Käyttöjärjestelmän kehitys ja ylläpito on niin kallista että valmistajilla selaliseen harvoin rahkeita edes yrittää.
Apple on sinnitellyt ja jopa viimevuosina menestynyt.
Erilaisia Linux pohjaisia paketoijia on tarjoajia on vuosien saatossa ollut, varsinaiseen PC putkeen eivät päässeet. Ansainta vaikeaa.
Google tuoreempana yrittää, sillä vähän erilaista vipua, sillä rahkeita ja ansaintalokiikka. ja ideana se että muut valmistaa. ja homma ei tukeudu pelkkään PC kaltaiseen kamaan.
Huomasin, että kommenttini tuotti hieman sekaannusta.
Tietokoneen käyttiksellä tarkoitan sitä, että kaupasta harvoin löytyy tietokonetta, jossa on valmiiksi asennettuna jokin Linux distro. Jos käyttäjä haluaa itselleen sellaisen, niin se on asennettava.
Microsoft mainitsee nyt itsestään selvästä asiasta, mutta tietokoneen käyttöjärjestelmän osalta yritys ei tue tätä mainintaa (vrt. yrityksen toiminta).
Puhelimen osalta käyttäjä voi ostaa haluamansa käyttöjärjestelmällä varustetun puhelimen. Tällä tarkoitan iOS = iPhone, Windows Phone = Lumia + muut WP puhelimet ja Android = Android -puhelimet. Toisin sanoen osta se malli, jossa on haluttu käyttis.
Asiani perustana on se, että kumpi on hankalampaa: Käydä ostamassa Linux käyttöjärjestelmällä valmiiksi asennuttuna olevan tietokoneen vai Windows Phone -älypuhelimen? Microsoft hallitsee dominoivana tietokone käyttismarkkinoita ja haluaa nyt kuluttajille vapautta valita puhelimen käyttiksen. No, aiheesta eksyttiin ja pointtini ei taida tulla selväksi, mut annetaan asian olla... Ne, jotka eivät näe asiaa tarjoamastani näkökulmasta, niin sille ei mahda mitään.
P.S. Jos Microsoft todellakin tukisi uutisessa maninittua ajatusta, niin Nokian raudalla oleva Android puhelin olisi todella hieno asia. Siis Lumia puhelimiin Androidit vaihtoehdoiksi.
Ostokiekolta tuplaamani W8 Pron:n päälle latasin Ubuntun.
708 Megaa piti polttaa DVD:lle asennustietodostoa.Sitten imuroi 18 Gigaa lisää asentuessaan.
Ei kuitenkaan auettuaan löytänyt jo asennettua Saunalahti Mobiililaajakaistaa.
Olisiko toiminut Rj 45 LAN- piuhalla,en tiedä.Minulla kuitenkaan ei.
Poisto oli työläs,kaikki uusiksi.
MS kaiketi alkaa olla jo vanha?
Fordin Alan Mulally tuskin kieltäytyi aiheetta MS-pomon pestistä?
"Android jyrää kaikissa niissä segmenteissä mistä Apple ei tunnu olevan kiinnostunut..."
Ja niissäkin segmenteissä, joista Apple on kiinnostunut...
Apple on ollut jo pitkään parasta tulosta tekevä PC-valmistaja, sinnittelystä ei ole tarvinnut puhua viimeiseen noin 12 vuoteen, joiden aikana se on kasvanut markkina-arvoltaan yhdeksi maailman suurimmista yrityksistä.
Jos katsoo PC-valmistajia (Microsoft on asia erikseen), voi aika perustellusti sanoa että Apple voitti PC-sodan, vaikka markkinaosuus oli ja on edelleen pieni (tosin edelleen kasvava).
Markkinaosuus on helppo mittari, mutta sitä ei pidä tuijottaa sokeasti, kuten Apple ja moni muu menestynyt yritys osoittavat.
Kiinnostavaa ehkä niille jotka lukee alan uutisia kiinnostuneena, mutta onko oikeasti arvoa sillä mikä käyttis puhelimessa/PC:ssä on?
Esson baarikeskustelut puhelimesta mitä yleensä kuulee on näytön koko, kuvien laatu kameralla ja akun kesto, harvoin kehutaan esim jotain ohjelmaa jonka asentanut tai vastaavaa.
Tietokoneen käyttöjärjestelmissä on Linuksilla sama rooli kuin Windowssilla puhelimissa.
Ehdottomasti on, koska kyse ns ekosysteemistä.
Teboililla ja ABCllä painottuu enemmän sovelluksiin ja palveluihin, ekosysteemiin.
Merkittävä osa tietää leirin, mutta näytönkokoa ei tiedetä.
Osalla kuvienlaatu tärkeä, mutta siinä valinnanvaraa leirien sisälläkin.
Ei ole, tietokonepuolella Linux paketointeja (poislukien Google) voisi verrata Jollaan sun muihin.
Kyllä sillä on merkitystä. Käyttöjärjestelmät eivät ole samanlaisia, niissä on valtavia eroja monissa asioissa. En tarkoita että kaikkille ihmisille sillä on merkitystä, mutta monille on. Jopa saman käyttöjärjestelmän eri versioilla on merkitystä.
Mutta yleisesti se että kuluttaja voi valita käyttöjärjestelmän on minusta hyvä asia. Tällöin kukaan ei ole pakotettu johonkin tiettyyn laite/softa yhdistelmään.
Ko. henkilöt ovat luultavasti sen sortin käyttäjiä jotka eivät koskaan tee puhelimellaan mitään muuta kuin soita ja tekstaa. Tehokäyttäjälle nimenomaan softa on se millä on ensisijaiseti merkitystä. Softa määrittelee sen, mitä voit tehdä luurillasi. Rautaominaisuudet määrittävät vain sen, kuinka hyvin voit tehdä niitä juttuja jotka softa mahdollistaa.
Tästä syystä paras puhelin maailmassa on edelleen antiikkinen N900, ja sen voi syrjäyttää vain toinen avoimen käyttöjärjestelmän puhelin.