Apple on hyödyntänyt aiemmin biometriikkaa laitteissaan varustamalla iPhone 5s -älypuhelimen sormenjälkitunnistuksella. Tuoreimpien tietojen mukaan yhtiö on vastikään patentoinut myös kasvojentunnistusteknologian, jota odotetaan käytettävän turvalukituksessa käyttäjän tunnistamiseen, mutta mahdollisesti myös laitteen ohjaamiseen kasvojen ilmeillä, kirjoittaa TechCrunch.
Kasvojen tunnistamista voidaan hyödyntää myös laitteen tarjoaman tiedon säätelyyn: mikäli laite tunnistaa käyttäjän kasvot, se voi esimerkiksi puhelun saapuessa tarjota soittajasta enemmän tietoja kuin mitä se näyttäisi puhelimen käyttäjän kasvojen ollessa vieraat. Sama ominaisuus pätee sähköpostien ja tekstiviestien näyttämiseen.
Lähde myös arvioi teknologian mahdollistavan käyttäjän toiminnan seuraamisen, jonka pohjalta laite voi kytkeä automaattisesti päälle esimerkiksi näytönsäästäjän.
Kommentit (6)
"Apple patentoi kasvojentunnistusteknologian" eli kukaan ei sitten voi enää tehdä kasvontunnistusta jos ei maksa applelle?
@1 Tottakai voi, kyllähän googlekin omansa patentoi.
@2 ;-) Kunhan nipotin. Otsikko ja eka kappalekin kun antaa ymmärtää, että Apple patentoi kaiken asiaan liittyvän, eikä jotain tiettyä toiminnallisuutta tai menetelmää.
@3 Eikös tuon otsikon voi ymmärtää kahdella tavalla: 1. Apple patentoi kasvojentunnistusteknologian. (Koko teknologian). 2. Apple patentoi (sen tietyn, yhden tietyn) kasvojentunnistusteknologian.
Mutta tuohan olisi hyvä lisä sen sormenjäljen päälle. Sekä sormenjäljen että kasvojen pitää olla oikeat, että puhelin aukeaa.
Varmasti otsikon *voi* ymmärtää kuten ensimmäinen kommentoija halusi ymmärtää, mutta se kyllä vaatii aika tarkoitushakuista tulkintaa. :) Kasvojentunnistuksessa, kuten kaikissa muissakin yhtä laajoissa kokonaisuuksissa ei ole yhtä teknologiaa jonka voisi täysin patentoida, vaan se koostuu sadoista ellei tuhansista erilaisista teknologioista. Luonnollisesti Applen patentti on vain pieni raapaisu koko teknologiaan.
Applen patentti näyttäisi patentoivan pari menetelmää ja loput noin kolmekymmentä kohtaa olivat samojen menetelmien permutaatioita. Patenttihakemukset pyritään kaupallisista syistä kirjoittamaan varsin laajoiksi, mutta käytännössä niiden tuoma suoja on pienempi. Ja varsin todennäköisesti tämänkään patentin, vaikka se nyt myönnettiinkin, kaikki kohdat eivät ole päteviä. Sopivasti tulkiten varsin moni juttu voidaan katsoa tätä patenttia rikkovaksi, mutta ainakin lakimiehillä on jatkossakin töitä.
Patentteja on kuitenkin nykyaikana oltava, etenkin USA:ssa, jos ei muuten niin puolustautumaan muiden patenttihyökkäyksiltä. Eli se, että tällaista patenttia on vuonna 2008 haettu ja se on nyt saatu ei suorananaisesti muuta mitään, mutta jossakin tapauksessa sitä saatetaan joutua käyttämään joko offensiivisesti tai defensiivisesti jotain kilpailijaa vastaan. Toivottavasti tähän ei kuitenkaan jouduta.
Enää puuttuu sylkinäyte, niin alkaa olla henkilön geneettinen profiili valmis.