NTT DoCoMon mukaan ensi vuosikymmenen alkuun voitaisiin esitellä viidennen sukupolven mobiilidatayhteydet, jotka mahdollistaisivat merkittävästi suuremmat nopeudet ja kapasiteetin kuin nykyinen verkko.
Japanilaiset eivät ole ilmeisesti lähdössä leikkimään asialla, vaan verkkoyhtiön visio on, että nopeus kasvaa LTE:stä satakertaiseksi ja kapasiteetti peräti tuhatkertaiseksi.
Tietystikään teknologiaa ei ole edes ratifioitu vielä, joten toteutusta ei kannata odottaa henkeä pidätellen, mutta kukapa ei moisia nopeuksia haluaisi.
Kommentit (6)
mitä hyötyy jos radiotiellä noin lujaa menee jos runko yhteydet laahaa perässä
@1 Eiköhän runkoverkot ala vähenemään aikalailla jos tuollainen tulee.. eihän niitä nykyisiäkään kupariverkkoja tykätä millään päivittää niin kiinteiden verkkojen nopeuskehitys on aikalailla pysähtynyt..
@2 Et siis tietä hölkäsen pöläystä operaattori verkoista :D
@2,3
Ei ne -runkoverkot- nyt mihinkään katoamassa ole...
No tällääpäin missä itse asun (isohkon kaupungin vieressä) on ainakin ns. kiinteän verkon kehitys niin jäissä kun vaan voi olla, että siinä mielessä. Kuparia nyt ns. harvoin päivitetään vaan tilalle lyödään kuitu jos lyödään.
http://www.itviikko.fi/uutiset/2013/05/...rmoa/20137275/7
Taas täällä kommenttiosiossa huudetaan runkoverkkojen alasajoa, ikään kuin se mitä pikkukylillä tapahtuu vaikuttaisi langattomien kehitykseen. Japani ei ole Suomi, saati pikkumarkkina.
Operaattorit ajavat liikennettä kuidussa ja kuparissa, koska se on halvempaa, vikasietoisempaa, nopeampaa ja ei ruuhkauta firman varaamia langattomia taajuuksia. Näistä syistä runkoverkko on ja pysyy ainakin niin kauan piuhassa ja kuidussa, kuin vapaassa ilmassa pelaava optinen tiedonsiirto ei ole oikein toimivaa. Radioliikenteessä on fyysisiä rajoitteita, jotka tulevat aina olemaan optiseen tai sähköiseen kytkentään verrattuna. Taajuuden kasvaessa bitti liikkuu vauhdikkaammin, mutta kantama heikkenee sekä kohina lisääntyy. Suuret käyttäjämäärät luovat suurta liikennettä ja kaista ruuhkautuu, tämä tosin pätee kaikkeen tiedonsiirtoon.
Uutisessa mainittu systeemi tarvitsisi toimiakseen paljon valokuitua. En sulje pois laser-satelliitti -tsydeemejä, mutta ne taitavat olla melko lastenkengissään. Japanissa on rahaa ja näemmä tahtoa tehdä ja kehittää.
@uutinen
> että nopeus kasvaa LTE:stä satakertaiseksi
Eli enintään 10 kertainen vs aito alkuperäinen 4G minimissään ?
Hitaampaa ei kai kehtaisi kutsua 5Gksi.