Viime keväänä Android 4.x -käyttöjärjestelmä kasvoi pitkään suurimpaa kakunpalasta hallinnutta Gingerbreadia suuremmaksi. Noin kuukausi sitten julkaistujen tietojen mukaan Jelly Bean (Android 4.1 ja sitä uudemmat) syrjäyttyi Gingerbreadin yleisimpänä Android-versiona.
Android-laitteista 40,5 prosentissa on Jelly Bean, jonka yleisin versio on 34 prosentin osuudella 4.1. Uudempaa Android 4.2:ta löytyy vain 6,5 prosentista Android-laitteista. Heinäkuun lopulla esiteltiin kolmaskin JB-versio, eli Android 4.3, mutta se ei näy vielä luvuissa. Toisiksi yleisin alustaversio on Gingerbread 33,1 prosentin osuudella ja kolmanneksi yleisin on Ice Cream Sandwich (4.0.x) vajaan neljänneksen osuudella.
Apple kertoi kesäkuussa, että sen uusinta iOS 6 -käyttöjärjestelmää käyttää 93 prosenttia iOS-laitteista. Vanhemman iOS 5 -alustan osuus on kuusi prosenttia. AdDuplexin heinäkuun alussa julkaisemien tilastotietojen mukaan Windows Phone -alustan uusinta 8-versiota käyttää 61 ja vanhempaa Windows Phone 7:ää 39 prosenttia laitteista.
Kommentit (14)
tämä päovottämättömyys on androidille tosi huono, varsinkin kun tietoturva päivityksiä ei pahemmin jaella muutakuin jonkin aikaa lippulaivamalleille ja suurella viiveellä, nexus laitteet on ainoita androideja joille ne päivitykset tulee järkevämmin, mutta galaxy nexus ja nexus 4 isoimpina mokina on surkea akkukesto ja pieni tallenustila, ei edes 32 gigaa tai 16 gigaa ja micro sd korttipaikkaa. ja suomessa vielä paljon korkeammat hinnat kuin muualla varsinkin nexus 4, toivonmukaan seuraavassa nexus olisi edes akkukesto parempi.
motorola tai joku muu valmistaja voisi tehdä hyvän brändin itsestään jos lupaavat nexus tason ja aikataulun päivityksiä puhelimilleen.
jos ostaa halvemman androidin tai windows phone 8 puhelimen tai halvemman iphonen niin ei kannata androidiin odottaa edes tärkeimpiä tietoturvapöivityksiä vuoden jälkeen.
tosin jos vaihtelee puhelimia usein niin sitten ei ehdi puhelin vanhentua, mutta suurinosa ostaa vaikka kytkyllä varsinkin yhdysvalloissa pariksi vuodeksi mutta kytkyn viimeisen puolen vuoden aikana saattaa puhelin olla tietoturvariski.
@1 Pieni toivomus kirjoituksesta; selkeämmät lauseet ja helpompi luettavuus. Asiahan on ihan totta kyllä. Tuossa vaan esimerkiksi eka virke kirjoitusvirheineen ja lauseen pituuden takia pomppaa silmille.
Tuo yli 40% ei kyllä varmastikaan pidä paikkaansa kaikista Android-laitteista, koska tieto tulee vain Play-kaupan tilastoista. Mites ne käyttäjät jotka eivät käytä Play-kauppaa? Vanhemmat ihmiset jotka eivät päivittele puhelimiaan ja ei todellakaan ole uudempia kalliita malleja, se marginaalinen porukka joka ei käytä verkkoyhteyksiä käytännössä lainkaan jne..
Toisaalta yleisesti tietoturvan kannalta näillä käyttäjillä taas ei ole läheskään niin suurta riskiä joutua ongelmien kohteeksi, tietenkään. Käytännössä kaikki riskithän taitavat olla ohjelmien asennuksesta niin näillä ryhmillä vaara on minimaalinen.
@2 pahoitteluni jos et saanut selvää, et ole ensimmäinen asiasta huomauttanut heh
mutta ne jotka eivät saa wlania käytettyä saattavat käyttää ihme sivustojen .apk tiedostoja joissa haittaohjelmia.
ja kyllä mobiilikäyttöjärjestelmiin on joitakin selaimen kautta tulevia pöpöjä. siis jos iphonen jailbreak on selaimen kautta tehtäessä mahdollinen niin yhtä hyvin voi muultakin sivulta tulla käyttäen haavoittuvuuksia.
Eipä voi sanoa kuin, että käytössä Samsung galaxy tab 8.9 ja versio 3.2 eli honeycomb. Päivityksiä piti tulla ties koska ja ei varmaan enää tule kun galaxy tab 3 markkinoilla. Kiitokset Samsungille ja viimeinen vehje mitä sen merkkisenä ostin. Saipahan lapset kivan lelun.
vanha HTC meni vaihtoon koska kahden vuoden aikana ei tullut luvattua päivitystä täysin dealbreaker bugiin joks söi akun alle päivässä. Tää androidin pirstaloituminen lähentelee naurettavuutta
@4 Kyllä sitä tablettia voi ihan hyvin käyttää vaikka siihen ei tulisi enään päivityksiä.
Jos jää katkera maku suuhun niin kannattaa tutustua Custom rom:eihin.
@5 HTC on aina ollut tosi huono päivittämään tuotteitaansa. Joten sama vinkki tähän Custom Rom.
HTC puhelimeissa on aina ollut parasta että niihin on tosi helppo laittaa kaikki Root:aukset, Recoveryt ja Rom:mit.
Aika idiootin varmoja. =D
@6 Kyllä kaikkia android-valmistajat on huonoja päivittämään tuotteitaan (pl. Nexukset), varsinkin halvemman pään laitteissa. Samsungilla ainoastaan lippulaivat saa ajallaan (puoli vuotta jäljessä...) päivityksiä, eikä nekään niin rivakasti kun uudet mallit saadaan markkinoille. Muilla taas tuki vieläkin heikompaa...
Androidilla on ~80% markkinaosuus, näistä käyttäjistä todella harvalle mikään custom rom on todellinen vaihtoehto. Customeita harrastaa niin pieni osuus käyttäjistä, että todellakaan ei valmistajat voi sen varaan laskea. Motorola ja uudet vanilla sampat ja htc:t voivat olla se tulevaisuus, jolla sirpaloituminen saadaan hallintaan, muuten keinot on aika vähissä. Toisaalta ketäpä se kiinnostaa, kun laitteet myy muutenkin.
@7 Täysin totta. Samsung sentään päivittää lippulaivamallit, eikä jätä mitään kaksi vuotta vanhoja ohjelmistoja. Sonyn yli vuoden vanhaan lippulaivaan saatiin eilen Jelly Bean 4.1. En oikein edes jaksa uskoa, että päivittävät 4.2. Taidan seuraavalla kerralla ostaa Nexuksen, kun eivät yhtiö osaat päivittää puhelimiaan.
Samsung on omasta mielestä sekunda kamaa... ne vanhenee käsiin jo 3 kuukaudessa. Samsungilta on tullut tässä vuoden aikana 3 uutta Samsung Galaxyn lippulaivaa kun ostin Galaxy Noten. Eli aika turhan nopeaa tahtia. Itse hankin seuraavaksi varmaan iPhonen...
@4 Itsellä oli tyuo kyseinen vekotin (3G-malli GT-P7300), ja kyllä se viralliseen ICS:ään päivittyi. Ei muuta kuin tabi PC:hen kinni ja uusin kies rullamaan.
Valmistajat vitkuttelevat päivittämisen kanssa (jos vaivautuvat ollenkaan), kun oma tauhka pitää saada siihen päälle. Itse en muita Android-laitteita harkitsisikaan, kuin Nexus-sarjalaisia. (Tai muita, joihin tulee vanilja suoraan.) Ja epävirallisiin ROMeihin siirtymisen pitäisi olla vaihtoehto, ei välttämättömyys jos haluaa uusinta Androidia kohtuullisella aikataululla.
Asus transformer pad tf300tg. Yli vuoden vanha laite ja päivitystä pukkaa. aluksi muistaakseni Ice Cream Sandwich ja Jelly Bean:iksi päivittyi lähes heti hankkimisen jälkeen kun muillakin oli saatavilla, päivityksiä tullut vuoden aikana muistaakseni 4. nyt mennään 4.2.1 versiolla. Toki järjestelmäpäivitykset ei kauheasti tunnu, enemmän sovellusp:t, josko 4.3 tois muutosta myös käytettävyyteen.
Lisäisin vielä edelliseen, android on todella hyvä tablet käyttöjärjestelmä mutta puhelimeen kannattaa valita windows.
Näin sähkäri datanomi maanviljelijä pohjalta.
Jelly Bean 4.1
Jelly Bean 4.2 (oho!)
Jelly Bean 4.3 (OHO!!)
...
Tätä menoa JB menee pian yli 50%
kun seuraavaa eli Key Lime Pie'ta ei julkaistakaan
vaan aina vaan uudi Jelly Bean
Hyvä kikka hajaannuksen peittämiseksi