HTC on omalta osaltaan vahvistanut tulevan Androidin versionumeron ja paljastanut myös muutamia ominaisuksia, joita tuleva päivitys todennäköisesti pitää sisällään. Ensimmäinen on tuki Bluetooth Low Energy -standardille, joka osa Bluetooth 4.0 -tekniikkaa. Se on tarkoitettu nimensä mukaisesti säästämään tehoa ja sitä voidaan käyttää jatkuvaa yhteyttä tarvitsevien lisälaitteiden kuten sykevöiden tai vaikka avaimista huolta pitävien avaimenperien yhteydessä. Vaikka muutama Android-laitte tukeekin jo Bluetooth LE:tä, se ei ole vielä virallisesti tuettuna käyttöjärjestelmän puolelta.
Toinen odotettavissa oleva ominaisuus on tuki OpenGL ES 3.0 -rajapinnalle, jolle löytyy rautatuki jo Qualcommin Snapdragon 600 -piiristä. Tuen myötä grafiikan laatu ottaa taas askeleen kohti konsolitasoista grafiikkaa taskukokoisesta laitteesta.
Tarkemmat tiedot Android 4.3:n uusista ominaisuuksista saadaan todennäköisesti jo ensi viikolla, kun Google I/O alkaa 15. päivä.
Kommentit (23)
Toi OpenGL ES 3.0 -rajapinta tuki on hyvä lisä!. ;)
...lisäys!. ;)
iOS:ssä on ollut bluetooth 4.0 jo parisen vuotta
Kiitos tästä tiedosta joka ei liity uutiseen mitenkään.
Jos et tajunnut bluetooth 4.0 on myös Android-puhelimissa, mutta pian se käyttää vähemmän virtaa
Low energy bluetooth 4.0 ollut iOS:ssä jo parisen vuotta. Android tulee vähän jäljessä...
Mitäs iOS:n NFC-tuelle kuuluu? tai langaton lataus? Jonkin tietyn yhteysprotokollan profiilin virallinen tuki ei kuulosta kovinkaan merkittävältä, varsinkin kun tuki kuitenkin löytyy osasta puhelimista.
“To clarify, we’ll have some surprises for the meeting but we’re not claiming unannounced new features here – we’ll be demoing features and APIs already available on HTC devices.” – Dario Laverde
As HTC stated above, they’ll have a few surprises, but nothing “breaking” or unannounced. He also confirms that these features and APIs are already available on devices, like the HTC One. So while we can expect some pretty neat new things with Bluetooth low-energy, this is nothing that will be specific to Android 4.3 Jelly Bean. We do however expect some interesting new features with the latest version of Android, and will be live at Google I/O to bring you all the details.
http://androidcommunity.com/htc-bluetoo...tures-20130505/
Juu, ja ei se tuki ios:äänkään ole vielä ollut julkisesti saatavilla olevassa versioissa paria vuotta. Kun, tälle linjalle lähdetään, niin voi sanoa, että Apple oli "vaan" 5 vuotta Nokiaa jäljessä Bluetooth LE:n / Wibreen osalta. Tämäkään ei liity alkuperäiseen uutiseen juuri mitenkään. On vaan esimerkki siitä, että niin se Applekin seuraa muita.
@9
Korjataan aiempaa kirjoittajaa sen verran, että todellakin iOS:n BLE tuki on vasta 19kk vanha. Eli siinä vaiheessa kun Android 4.3 alkaa yleistyä on siitä varmaan kulunut vain kolmisen vuotta. Ja sinä aikana jokseenkin kaikki Applen julkaisemat uudet puhelimet, tietokoneet, iPadit ja iPod Touchit ovat sitä tukeneet. (Ja tietenkin kehittäjille näkyvä rajapinta on kaikissa sama)
Se on tapa, jolla on mahdollista luoda niitä paljon puhuttuja ekosysteemejä. Pelkkä teoria tai pelkkä raudan lisääminen laitteeseen ei tällaisissa tapauksissa tuota juurikaan näkyvää lisäarvoa kuluttajille eikä kolmansille osapuolille.
Kuinkas monta Wibree/BLE tuotetta Nokia sai kauppoihin viimeisten 7 vuoden aikana? Kuinka monta prosenttia Nokian myymistä laitteista on kyseistä standardia osannut? I rest my case.
apple on 15 vuotta myöhässä hyvien puhelimien valmistamisessa verrattaen nokiaan.
@11
Ihan totta ja tabletiessa se oli 10 vuotta jäljessä Microsoftia ja 5 vuotta jäljessä Nokiaa. Ja Nokialla oli periaatteessa kaikki iPhonen menestyksen elementit käsissä ennen iPhonea. Niistä ei vaan osattu tai haluttu tehdä voittavaa yhdistelmää.
Ei riitä olla ensimmäinen, tuotteen pitää myös olla hyvä – mieleluusti jollain mittarilla paras ja oikea-aikainen. Lisäksi sitä pitää pystyä myymään kannattavasti, tai olla joku toisenlainen ansaintalogiikka.
Johan alkaa olemaan fanipojilla hankalaa kun pitää leijua BLE- tekniikalla. Tosin hankalaahan tuo on enää mitään erikoista applen tuotteista löytää..
Onko tuota Bluetooth LE:ä sitten toistaiseksi hyödynnetty laajalti? Kovasti tuntuu, että välillä se on hyvä että sisällytetään uutta mutta toistaiseksi "hyödytöntä" tekniikkaa, mutta mollataan kun kilpailija tekee niin.
Vedän toki kommenttini takaisin, jos BLE:ä on laajamittaisesti hyödynnetty vaikkapa 19kk sitten.
@14
En suoraan sanottuna ymmärrä mitä halusit kommentillasi sanoa. Mutta väännetäänpä rautalangasta.
Tapa A: tuodaan uutta tekniikkaa muutamiin harvoihin puhelimiin ilman käyttiksen softatukea, tai jopa ilman softatukea lainkaan.
Tapa B: tuodaan uusi tekniikka laitteeseen joka myy kymmeniä miljoonia kappaleita vuodessa, täydellä käyttiksen tuella ja pidetään huolta että sama tuki on kaikissa mahdollisissa laitteissa seuraavien vuosien aikana.
Jos olet vaikka sykemittarin valmistaja (ihan oikea esimerkki, useampia Suomessakin), kumpi tapa on kannaltasi sellainen että uskallat ottaa riskin tuomalla markkinoille tuotteen, joka käyttää uutta tekniikkaa. Jos näitä riskinottajia ei löydy ei mahdollisuutta ekosysteemin muodostumiselle ole. Mitään takeita ei tietenkään onnistumisesta ole, mutta ainakin on yritetty kunnolla.
@14 Kiva että väänsit rautalangasta. Mutta jätit kyllä vastaamatta aiihen kysymykseen, jonka tuossa viestissäni esitin.
Asetellaanpa kysymys uudestaan: Oliko BLE 19kk sitten laajasti käytössä?
@16
Siihen on hyvin vaikeata vastata, koska en tiedä miten haluat määritellä "laajasti käytössä". Sen määritelmästä riippuen vastaus voi olla ihan mitä vaan, niin 19kk sitten kuin tänäkin päivänä.
@17
Tulkitsen tuon vastauksen, että ei kovin laajasti. Koska jos jokin asia on laajasti käytössä, niin on se yleensä selkeää eikä pahemmin määrittelyn varassa.
@18 "Tulkitsen tuon vastauksen, että ei kovin laajasti"
En ole yllättynyt että haluat tulkita sen niin. Onko Bluetooth LE mielestäsi tänä päivänä "laajasti käytössä"?
Haluaisiko sitten tulkita mitä halusit oikein sanoa sillä kysymystä edeltävällä kappaleella? Minä ainakin mollaan kaikkia, niin Applea kuin kilpailijoitakin jos tekniikka tuodaan laitteeseen huonosti, siis pelkkänä tekniikkana, ilman kunnollisia käytännön sovelluksia ja/tai sen käyttö on tehty tarpeettoman hankalaksi, esim. ei kunnollista käyttiksen tukea. Onko tekniikka päivänä 1 "laajasti käytössä" tai ei on jokseenkin irrelevanttia.
@18 "Tulkitsen tuon vastauksen, että ei kovin laajasti"
En ole yllättynyt että haluat tulkita sen niin. Onko Bluetooth LE mielestäsi tänä päivänä "laajasti käytössä"?
Haluaisiko sitten tulkita mitä halusit oikein sanoa sillä kysymystä edeltävällä kappaleella? Minä ainakin mollaan kaikkia, niin Applea kuin kilpailijoitakin jos tekniikka tuodaan laitteeseen huonosti, siis pelkkänä tekniikkana, ilman kunnollisia käytännön sovelluksia ja/tai sen käyttö on tehty tarpeettoman hankalaksi, esim. ei kunnollista käyttiksen tukea. Onko tekniikka päivänä 1 "laajasti käytössä" tai ei on jokseenkin irrelevanttia.
En minä sitä mitenkään "halua tulkita", tuo nyt taitaa olla aika ilmeinen tulkinta siitä, mitä kirjoitit. Vai tuliko tuo poliitikoille tyypillinen epämääräisyys ihan vahingossa? Epäilen :)
"Minä ainakin mollaan kaikkia, niin Applea kuin kilpailijoitakin"
Ymmärsithän ainä tuon pointtini. Tai ainakin pyrit sen tuossa lainaamassani lauseessa kovasti kiistämään.
@21
Olemme sitten varmaan samaa mieltä siitä, että Apple toi BLE tuen iOS:iin ja muihin tuotteisiinsa lähes esimerkillisesti ja Andoidiin se on tullut sekä myöhässä että puolivillaisesti. Tätä taustaa vasten kryptiset kyselysi "laajasta käytöstä" näyttävät pelkältä sumutukselta.
Enpä tiedä asiasta tarpeeksi, ollakseni samaa tai eri mieltä. Siksi kysyinkin sinulta siitä. Tosin sen voin myöntää, että kun Apple tuo jonkin ominaisuuden, se yleensä tuodaan hyvin.
Ja nyt kyllä onnistuit hämmentämään minut. Miten yritin "sumuttaa", ja mitä oikein tarkoitat tuolla?