Maailman kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja Huawei on Microsoftin kannalta merkittävä kohde ja yhtiöiden onkin kerrottu neuvottelevan lisensseistä. Kun suurin osa Android-valmistajista Samsungia myöten on taipunut ostamaan Microsoftilta lisenssin, Huaweillakaan ei pitäisi olla erityistä syytä tehdä tilanteesta hankalampaa kuin tarpeellista viemällä neuvotteluja lakitupaan saakka.
Sen sijaan Googlen omistaman Motorolan taipuminen lisenssisopimukseen on sekä Microsoftille että Motorolalle periaatteellinen kysymys, vaikka Motorola onkin viime vuosina kutistunut pikkutekijäksi puhelinmarkkinoilla. Jos Motorola suostuisi maksamaan lisenssimaksun Microsoftin vaatimista Androidissa käytetyistä tekniikoista, Google myöntäisi samalla, että Android ei todellisuudessa olekaan valmistajien kannalta ilmainen käyttöjärjestelmä, kuten yhtiön virallinen kanta kuuluu.
Microsoftin mukaan jo 80 prosenttia Yhdysvalloista myydyistä Android-puhelimista kuuluu Microsoftin lisenssin piiriin kuten myös "valtaosa" muualla maailmassa myydyistä puhelimista, sanomalehti The Guardian kertoo. Microsoft on toistuvasti toitottanut Android-lisensseistä kertoessaan yhtiön näkemystä lisensointimallin hyödyistä verrattuna asioiden puimiseen oikeudessa. Taktiikka on tähän mennessä toiminut hyvin, vaikka kukaan ei toisaalta tiedä, millaisia uhkauksia Microsoft on esittänyt neuvottelujen yhteydessä.
Motorola on toistaiseksi vastustanut Microsoftin vaatimuksia ja kuten Guardian huomauttaa, jopa taistellut vastaan omilla erityisesti Xbox-konsoliin kohdistetuilla patenttivaateillaan, jotka liittyvät langattomiin yhteyksiin ja h.264-videopakkaukseen.
Motorolan vaatimuksia kuitenkin vesittää niiden liittyminen standardien kannalta välttämättömiin tekniikoihin, jolloin lisenssiehtojen on oltava reiluja, kohtuullisia ja tasapuolisia. Guardianin mukaan Yhdysvaltain kauppakomissio käytännössä kielsi tammikuussa Motorolaa nostamasta oikeusjuttuja ellei yhtiöllä ole pitävää näyttöä siitä, että vastapuoli on täysin haluton lisenssineuvotteluihin. Microsoftin patentteja taas ei ole sidottu FRAND-ehtoihin eli yhtiö voi vaatia niistä markkinahinnan ja asettaa haluamansa ehdot.
Microsoft toivoo edelleen pääsevänsä Motorolan kanssa sopimukseen ilman apua lakituvasta, mutta tilanne ei vaikuta helpolta kun kyseessä on koko Googlen Android-bisnesmallin uskottavuus.
Kommentit (10)
Luulisi että Microsoft haluaisi edistää Android-puhelimien myyntiä, kun saahan se niistä todennäköisesti paljon enemmän rahaa kuin Windowsia käyttävistä puhelimista...
Olisi myös mielenkiintoinen tietää että mitä patentteja Microsoft omistaa joita muka loukataan Androidissa, käsittääkseni kukaan ei ole tätä kertonut...? (korjatkaa jos olen väärässä)
Eipä siitä tosiaan juuri mitään tiedetä. Paras tieto tulee Barnes & Noblen tapauksesta (http://www.groklaw.net/articlebasic.php?story=2011111122291296), ja sekin on hieman epämääräistä. Mutta tämäkin tapaus lopulta ratkottiin suljettujen ovien takana ja lopputulos jäi aika mysteeriksi.
Jossain vaiheessahan näkyi aika selvästi että Microsoftin saatua nyhdettyä joltakulta valmistajalta rahaa Androidista, ilmoittaa kyseinen valmistaja hetkisen kuluttua ryhtyvänsä valmistamaan myös WP laitteita. En näkisi mitenkään mahdottomana että näissä tapauksissa kyse ei olisi ollut niinkään rahasta vaan valmistajien ostamisesta WP:n taakse verhotusti.
Jossain vaiheessahan näkyi aika selvästi että Microsoftin saatua nyhdettyä joltakulta valmistajalta rahaa Androidista, ilmoittaa kyseinen valmistaja hetkisen kuluttua ryhtyvänsä valmistamaan myös WP laitteita.
Tämä olisi aika RAJUA kiristystä!!.
Jos näin olisi tai on,niin ei tarvitse edes harkita Windows Phonen (WP8) ostoa!.
@2
"Jossain vaiheessa" ja "joltakulta valmistajalta - kyseinen valmistaja"
Täsmennätkö? Ei tule itsellä mieleen ketään valmistajaa jolla olisi näin käynyt? En siis väitä etteikö olisi mutta olisi kiva kuulla.
Jos ei kerrota mistä patenteista on kyse niin silloin kyse on kiristyksestä. Eli Microsoft kiristää jollain muulla asialla muita, jotta saa rahaa tästä toisesta asiasta.
@4
Kyseessä on siis ihan oma mutuni silloin kuin sitä tapahtui - jotenkin alkoi tuntua että näitä diilisopimuksia seurasi aina vähän ajan päästä ilmoitus myös Windows-puhelinten ottamisesta valikoimaan, mutta en muista erityisemmin yksityiskohtia, ja toki kyseessä on ihan hyvin voinut olla yhteensattumakin. Itseasiassa nyt kun katsoin noita mitkä firmat ovat milloinkin alkaneet Microsoftille maksaa niin ei siellä kyllä taida hirveästi tuollaista olla näkyvissä, vaikka kieltämättä niin Samsung kuin HTC:kin panostustaan diilin jälkeen joksikin aikaa kasvattivat. Nuo isoimmat kiinalaiset jotka olin jotenkin tähän juttuun yhdistänyt ovat näemmä joko vasta saaneet asiat sovittua (ZTE) tai neuvottelut vielä kesken (Huawei). Olin varmaan sotkenut soppaan vielä uutiset noiden neuvotteluiden alkamisesta. No, hälläväliä.
Mutta, toisin kuin täällä on jo keritty heitellä, vaikka noin olisikin asian laita, ei siinä mielestäni olisi mitään sen kummemmin erikoista tai väärää. MS ei ole tunnettu puhtaasta pelistä, ja valmistajien halukkuutta päästä sitä miellyttävään sopimukseen varmasti edesauttaa intressit muillakin alueilla, mutta yhtä kaikki jotain painoarvoa Microsoftin vaateilla luultavasti on että vaikkapa Samsungin kokoinen firma suostuu sopimukseen (ei toki sumutuskaan mahdoton ajatus ole). Mutta olisi aivan luonnollista firmojen välisessä bisnessopimuksessa korvata osa oletetusta hyvityssummasta investoimalla sopimuskumppanin tuotteeseen. Sinänsä en sitä kiristyksenä tai muuna voisi mitenkään nähdä.
Mutta joo. Tuosta B&N tapauksesta aikoinaan pääteltiin että MS:n väitteet voi olla aika hataralla pohjalla, ja kun soppaan sotketaan firmojen yleiset intressit ja vaikkapa Samsungin halukkuus pitää Google vähän varpaillaan, pidän täysin mahdollisena että niissä sopimuksessa lukisi vähän muutakin kuin mitä julkisuuteen annetaan ymmärtää. Käytännössä vasta Googlen vieminen raastupaan kertoisi mistä oikeasti on kyse.
Uskoisin että Motorolakin myöntyy/joutuu maksamaan, joskin luultavasti oikeusistuimen kautta.
@6
Tuo on kyllä totta, ja mielestäni kuluttajille vain hyväksi että yritykset eivät välttämättä aina tee rahansiirtoja, vaan myös innovointia/investointia toiseen yritykseen ja sen tuotteisiin/alaan.
Kukapa näistä tietää mitkä on asioiden oikeat laidat ja taustat varmuudella. Ainut varma on vain se, että kaikki firmat tavoittelevat (tottakai) mahdollisimman paljon voittoa, erona on vain se kuinka ne toimivat tavoitteen saavuttamiseksi.
Tuo HTC:n panostus oli varmaan ihan kokeilu mahdolliselle uudelle polulle WP8 myötä, olihan sillä ennestään useita WP-puhelimia, mutta kai piti hieman kokeilla saisiko bisnestoiminnalle uutta nostetta kun Samsung kahmii kaiken Androidin tuoman asiakaskunnan ja rahan. Nokia vei vaan pidemmän (joskin ei kovin pitkän silti) korren tuossa kisassa. Pitäisin HTC:n tilannetta vaikeampana kuin Nokian tällä hetkellä. Mahdollisuuksia on kyllä nousta, mutta se vaatii Samsungin rattaisiin kapuloita.
1@
> Luulisi että Microsoft haluaisi edistää Android-puhelimien myyntiä,
> kun saahan se niistä todennäköisesti paljon enemmän rahaa kuin
> Windowsia käyttävistä puhelimista...
Google/Motorolan kannattaisi maksaa vaikka vähän reilummin jos sillä saisi MSn luopuun.
3@
> Jossain vaiheessahan näkyi aika selvästi että Microsoftin saatua
> nyhdettyä joltakulta valmistajalta rahaa Androidista, ilmoittaa
> kyseinen valmistaja hetkisen kuluttua ryhtyvänsä valmistamaan
> myös WP laitteita.
Nokia ei ole Android valmistajia.
HTC, Samsung, vanhoja CE/WP valmistajia.
Uudet valmistajat, Huawei ja ZTE, WP lisenssi, ZTE sopi vasta aivan hiljan uutisen lisensseistä.
Toivottavasti Microsoft tukehtuu vielä omaan ahneuteen kiristämällä lisenssisopimuksillä Android valmistajilta (Microsoft saa varmasti jokaisesta myydystä Android puhelimesta yli puolet tuloista ja valmistaja "nuolee näppejään")!!.Ja mitä Googlelle jää???.