Jonkinlaista esittelyä teknologiasta odotetaan loppukuun MWC-messuilla. MonWindowsPhonen tietojen mukaan aurinkoenergiaa hyödyntävällä näytöllä varustettu laite saattaisi tulla markkinoille jo ensi syksynä. Tämä voisi, mikäli tieto yhtiöiden sopimuksesta pitää paikkansa, tarkoittaa Nokian puhelinta.
Laite saadaan hyödyntämään valosta kerättävää energiaa asettamalla siihen kykenevä komponentti itse näytön ja laitteen väliin. Tekniikka on saatu toimimaan varsinaisen auringonvalon lisäksi myös keinovalolla.
Engadget uutisoi hiljattain Wysipsin saavuttaneen komponentillaan 90 prosentin läpinäkyvyyden.
Nokian ja Wysipsin yhteistyöstä ei ole saatu virallista tietoa, mutta sen julkistusta odotetaan tämän kuun lopulla. Wysipsin omat sivut mainostavat "ensimmäistä näkymättömällä aurinkoenergialla toimivaa älypuhelinta" esiteltäväksi juurikin Mobile World Congressissa.
Kommentit (15)
Tommonen ku tulis seuraavaan Galaxy Noteen ni ois aika jännä nähdä kuinka paljon se akunkesto parantuis? Onhan kyseessä kuitenkin yli 5" näyttö.
Hyvä Nokia. Nyky luurien kanssa kaikki mikä auttaa akun kanssa on plussaa. Langaton latauskin on loppujen lopuks melkosen hieno juttu. Vaikkei mikään mullistus ollutkaan... Tai miten sen ottaa, varmaan kohta joka valmistaja seuraa Nokiaa. ;)
Tämä voi olla ihan tervetullut uudistus ottaen huomioon nyky luurien olemattomat akunkestot. Toivottavasti pelaa paremmin kuin aurinkokennolla varustetut akut joskus 90-luvun loppupuolella.
Nykyluuri on muuten yhdyssana.
Oho. Ja 20% missä käytössä? Aurinkopaneelin hyödythän korostuvat vasta kun puhelimen käyttö on vähäistä ja lataukselle jää paljon aikaa.
Eli jos tuolla varustettu puhelin makaisi suurimman osan päivästä ikkunalaudalla auringonpaisteessa ja kännykkää käytettäisiin vain satunnaisesti muutaman kymmenen minuuttiä päivässä niin voisi olla ettei sitä tarvitsisi laturiin laittaakaan.
Toisaalta insinöörit ovat voineet laskea tilanteen täysin päinvastoinkin eli jos puhelinta ei käytetä, akkukesto paranee 20%. :)
Ei tule ratkaisemaan akunkeston ongelmia, mutta on yksi askel lähemmäs sitä. Mikä on todella hyvä juttu. Mitä enemmän nykyelektroniikkaan saadaan energiatehokkuutta sen parempi. Kaiken lisäksi aurinkoenergia on ilmaista, niin hyvällä tuurilla säästetään luontoa siinä samassa.
5@
>Oho. Ja 20% missä käytössä? Aurinkopaneelin hyödythän korostuvat
>vasta kun puhelimen käyttö on vähäistä ja lataukselle jää paljon
>aikaa.
Surffailu/videonkatseluaikaa tuskin helpottaa, kuvauksen mukaan taitaa lisätä virrankulutusta.
>Toisaalta insinöörit ovat voineet laskea tilanteen täysin
>päinvastoinkin eli jos puhelinta ei käytetä, akkukesto paranee
>20%. :)
Nyky luurit pystyvät niin pieneen virrankulutukseen että 20% kasvu valmiusaikaan kuullostaa niin vähältä uhrauksiin verrattuna, että tuskin edes tehtäisiin.
Jos prosentti selkeästi isompi niin joihinkin malleihin voisi sopia. jos vielä sammutettuna kykenee lataamaan niin alkaa olemaan ideaa.
@5
Oisko väärin olettaa, että ns. peruskäytössä. Tietenkään kenno ei voi ladata, jos puhelin on koko ajan korvalla tai taskussa.
@7
Meinasitko, että aurinkokenno lisäisi kulutusta surffailessa? Miksi?
Kai kenno voi valoa vastaanottaa vaikka luuri olisi käytössäkin...
8@
>Meinasitko, että aurinkokenno lisäisi kulutusta surffailessa? Miksi?
>Kai kenno voi valoa vastaanottaa vaikka luuri olisi käytössäkin...
Oletus että aurinkokennon käyttö himmentää ja sen seurauksena tarvitaan enemmän taustavaloa ja päivänpaistetta varten asentamaan myös kirkkaammat komponentit.
Jos tekniikka otetaan käyttöön isonäyttöisissä päiväntasaajamalleissa joissa päivävalaistus ei tapahdu taustavalolla niin tilanne toinen.
Aa, ok. :) Totta, että kennon läpinäkyvyys on joka tapauksessa kriittinen ominaisuus. Jossain kohtaa se saataneen lähelle 100%:a kuitenkin.
Helppoa ei varmasti tule olemaan. Optimiaurinkokennohan toimisi kai tässä tapauksessa siten, että se päästäisi kaiken näkyvän valon läpi ja muuttaisi sitten jotain muuta, esim. pelkästään ultraviolettisäteilyä tai infrapunaa sähköksi. Tässä tilanteessa kuitenkin hyötysyuhde jää vääjäämättä hieman huonommaksi, koska näkyvää valoa ei voisi hyödyntää eikä myöskään molempia sekä IP:aa että UV:a ilman erilaisia aurinkopaneelikerroksia(?)
Vastaa
Toinen vaihtoehto olisi kehittää sellainen aurinkopaneeli, joka olisi toiselta puolen (sisäpuolelta eli näytön puolelta) katsottuna täysin musta ja absorboisi itseensä kaiken ulkoapäin tulevan valon ja muuttaisi sen sähköksi, mutta toiselta puolen (ulkopuolelta) katsottuna se ei heikentäisi ollenkaan näytön puolelta tulevaa valoa vaan päästäisi kaiken läpi. Tämän etu olisi se, että tulevalla aallonpituudella ei olisi välttämättä merkitystä, vaan kaikkia aallonpituuksia voisi mahdollisesti muuttaa sähköksi -> suurempi hyötysuhde eli enemmän sähköä per neliösenttimetri.
Tuo viimeinen olisi ainakin vaikea kehittää ihan lähiaikoina. Itse en ainakaan keksi keinoa enkä ole edes kuullut materiaaleista, jotka olisivat toiselta puolen "mustia" ja toiselta puolen läpinäkyviä. :)
Nyt väittävät luvun olevan jo 90%. Tuskin se siihen jää. Ja eihän kenno tarvi päästää valoa puhelimeen päin ja toisaalta sen ei tarvi olla päästämättä valoa toiseen suuntaan. Taustavalaistuja luurien näytöt on kait pääasiassa kuitenkin. Ja tietenkin tämmösen aurinkokennonäytön kanssa sen täytynee olla taustavalaistu kuitenkin.
Nokian puhelimet latautuivat aurinkoenergialla jo viime vuosituhannella. 16xx malleihin oli saatavilla aurinkokennoakku.
Sen vaihdettavan akunhyväuoli oli siinä että akun saattoi jättää aurinkoon lataantumaan.
On noita muitakin vuosien saatossa ollut, mutta lataustehot on mitä on, joten ei menestyksiä.
Mulla oli Nokia 1600-sarjalainen aurinkokennolla. Oli mun eka puhelin. :) Hieno laite, vähän iso toki. :D
Kennot on toki siitä kehittyny ja näytön "sisällä" oleva kenno on sijainniltaan parempi, kunhan puhelimen muistaa ottaa taskusta...