Vertailemme puhelinta paitsi kilpaileviin Windows Phone -laitteisiin myös vastaavan hintaluokan Android-puhelimien tarjoamiin käyttökokemuksiin, jollainen on myös kirjoittajan päivittäisessä käytössä.
Muotoilu
HTC:n uutuuspuhelimessa ei ole käytetty valmistajalta tuttua saippuapalamuotoilua, vaan suunnittelussa on lähdetty kokonaan uudelle tielle. 8X:n pehmeä muotoilu onkin ehdottomasti laitteen parhaita puolia. Muotoilussa näkyy innovatiivisuus ja se eroaa selvästi kilpailijoiden ja HTC:n aiemmasta suunnittelutyylistä. Puhelinta myydään useilla väreillä ja kirkkaat värivaihtoehdot eroavat selvästi esimerkiksi Samsungin tai Applen kliinisyydestä.HTC:n puhelimille tyypinomaiset pyöreät reunat tuntuvat 8X-mallissa käteen hyvältä ja unibody-rakenne tuo puhelimelle umpinaisen ja vankan rakenteen. Puhelin on todella helppo sujauttaa taskuun ja ottaa sieltä nopeasti pois. Muotoilun takia laitteen reunoilla olevat painikkeet ovat kuitenkin menettäneet tuntumansa. Varsinkin yläreunassa oleva käynnistyspainike on erittäin huomaamaton ja sen painallusta ei tunne kunnolla. Äänenvoimakkuuspainike sijaitsee reunalla ja toimii selvästi intuitiivisemmin sijaintinsa ansiosta. Kamerapainike on sijoitettu myös puhelimen reunalle siten, että sitä on helppo käyttää vaakasuunnassa kuvatessa. Pelkällä kosketuksella puhelimesta on kuitenkin vaikeaa löytää yhtään painiketta ja oikeanlaisen painalluksen tekeminen on usein haastavaa.
Tekniikka
HTC 8X käyttää mikro-SIM -korttia ja sille löytyy paikka puhelimen oikeasta yläreunasta. SIM-paikan saa auki pakkauksen mukana tulevalla pienellä työkalulla. Puhelimen alareunasta löytyy paikka latausjohdolle ja yläreunasta stereoaudioliitäntä. Verkkotekniikoista tuettuina ovat Wi-Fi, Bluetooth 3.1, NFC ja GPS/Glonass-paikannus. Mainittavaa on, että 8X ei sisällä puheohjattua navigointia.Uutuuden sisältä löytyy Windows Phone -kilpailijoiltakin tutut Qualcommin MSM8960-prosessori kahdella 1,5 GHz:n ytimellä ja gigatavu RAM-muistia. Akkuna on 1800 milliampeeritunnin litiumioniakku, joka kestää vähäisellä käytöllä toiseen päivään, mutta käytännössä akkua pitää ladata jokaisena vuorokautena.
Näyttö
HTC 8X:n ehdottomia vahvuuksia on puhelimen tarkka näyttö. Maltillisen kokoinen 4,3 tuumainen näyttö toimii resoluutiolla 1280 x 720 ja pikselitarkkuus on 342 pikseliä tuumaa kohti, joka eroaa selvästi parempaan suuntaan kilpailijoihin verrattuna. Näytön valmistuksessa on käytetty Gorilla Glass 2 -lasia ja Super LCD 2 -tekniikkaa. Näytön miinuspuolena voi pitää mustan sävyjen erottelua, mutta muuten näyttö toimii puhelimen tyylikkääseen muotoiluun yhdistettynä todella tyylikkäästi.Korkean pikselitarkkuuden ansiosta näytöstä on paljain silmin täysin mahdotonta havaita yksittäsiä pikseleitä. Puhelimen automaattinen kirkkaudensäätö saattaa toisinaan toimia hämmentävästi ja vaihdella kirkkautta tarpeettomasti, mutta kokonaisuutena näyttö lienee yksi parhaista markkinoilta löytyvistä. Näyttö toimii myös ulkoilmassa hienosti ja katselukulmat ovat laajat.
Kamera
HTC:n uutuuden kameraa on helppoa käyttää ja puhelimen suunnittelussa on onnistuttu ottamaan huomioon valokuvaus. Puhelimessa on 8 megapikselin takakamera, joka jää aavistuksen Lumian lippulaivan lukemista. 8X sisältää saman f/2.0-optiikalla varustetun kameran kuin Android-malli HTC One X. Vaikka puhelimen kameran ominaisuudet eivät aivan pärjää Lumia 920:n vastaaville, niin peruskäyttöön se on vähintäänkin riittävä. Erityisesti HTC:n etukamera ja videokuvaus on tasokasta.Etukamerana HTC 8X tarjoaa 2,1 megapikseliä valoherkällä kennolla ja laajakulmaisella linssillä. Etukameralla on jopa mahdollista tallentaa Full HD -tasoista videota. Puhelimessa oleva erillinen kamerapainike mahdollistaa nopean kuvauksen, sillä päällä ollessaan puhelin hyppää painiketta painamalla suoraan kuvaussovellukseen ja kahdella klikkauksella pääsee ottamaan nopeasti kuvan. Videota kuvatessa automaattinen kohdennus saattaa välillä hakea jonkin aikaa oikeaa tarkkuutta, mutta lopputulos on hyvä. Puhelinkameroille ominaisesti 8X:n kamera pääsee loistamaan silloin, kun kuvataan hyvällä valaistuksella, sillä hämärässä kuvien laatu laskee selvästi.
Esimerkkikuvia
Kuva etukameralla:
Käyttöliittymä
Puhelimen valikot ovat hyvin responsiiviset ja missään vaiheessa ei ollut havaittavissa minkäänlaista nykimistä. Sovelluspuolella HTC tarjoaa perustyökalut ja -sovellukset valmiiksi, mutta ei mitään ylimääräistä. Windows Phonelle saatavien sovellusten määrä kalpenee iOS:n ja Androidin vastaaville ja häiritsevää on myös geneerinen tapa muuttaa sovellukset tietynlaiseen Windows Phone -muottiin. Näin esimerkiksi Facebookin tai YouTube-sovelluksen käyttäminen on Androidilla paljon luontevampaa kuin Windows Phonella. 8X:n alkuperäinen automaattisesti avautuva näppäimistö on selvästi laadukkaimpia mitä kosketusnäyttöpuhelimissa on tullut vastaan.Käyttöliittymä on natiiville Android-käyttäjälle todella erilainen kokemus. Vaikka alkunäyttö on muokattavissa, niin peruspiirteiltään se on aina samanlainen palikoista koostuva ja alaspäinrullattava valikko. Esteettisesti valikot ovat kuitenkin miellyttäviä ja kaikki paineltava on pyritty totetuttamaan sen verran isosti, että niihin osuminen ei tuota ongelmaa. Ongelmana ja samaan aikaan vahvuutena on geneerisesti samalla tavalla toimivat ohjelmat ja valikot.
Vertailua
Eräs 8X:n huomattavimmista piirteistä on todella kirkas ja poikkeuksellisen kovalle saatava ääni. HTC mainostaakin studiolaatuista ääntä sisäänrakennetulla Beats Audio -tekniikalla. Rap-artistinakin tunnetun Dr. Dren kanssa yhteistyössä kehitelty tekniikka tarkoittaa puhelimen takana olevan b-merkinnän lisäksi mukanatulevia Beats Audio -nappikuulokkeita, joita käytettäessä korostetaan esimerkiksi bassotaajuuksia. Kuulokevahvistimissa on myös normaalia enemmän tehoa ja se mahdollistaa isompienkin kuulokkeiden käyttämisen.Windows Phone -kilpailija Lumia 920 -puhelimeen verrattuna 8X tarjoaa selvästi kevyemmän vaihtoehdon. 130 gramman painollaan 8X sijoittuu samaan luokkaan 133 grammaa painavan Samsung Galaxy S3:n ja 135 grammaa painavan Samsung Ativ S:n kanssa. 112 grammainen iPhone 5 tarjoaa kevyen iOS-vaihtoehdon ja Lumia 920 painaa tunnetusti selvästi muita enemmän eli 185 grammaa.
HTC 8X- tai Lumia 920 -mallissa ei ole mahdollisuutta lisätä tallennustilaa microSD-kortin avulla, joten Lumian 32 gigatavun tallennustila on merkittävä etu verrattuna 8X:n 16 gigatavuun. Muita huomattavia eroja ovat Lumian langaton lataus, tarkempi pääkamera ja Lumian aavistuksen monipuolisemmat ominaisuudet mm. GPS:ään ja kuvaamiseen liittyen.
Yhteenveto
HTC Windows Phone 8X on oivallinen kalliimman luokan puhelin, joka ei häviä kilpailijoilleen merkittävästi millään osa-alueella. On makuasia, haluaako panostaa puhelimen ulkonäköön ja erinomaisesti toteutettuun näyttöön vai kilpailijoiden parempiin kameroihin ja rautaan liittyviin pieniin eroihin.8X:n saa yhtä värikkäänä kuin Lumia 920:n, mutta selvästi pienemmässä koossa. Muihin kuin Windows Phone -puhelimiin verrattaessa kynnykseksi nousee käyttöliittymään ja sovellustarjontaan liittyvät mieltymykset. Siinä missä Windows Phone on toteutettu pääpiirteittäin yhtenäiseksi, niin Android-käyttäjät saavat huomattavasti enemmän muokattavuutta.
+ Design
+ Näyttö
+ Ääni
- Painikkeiden huono tuntuma
- Sovellukset ja valikoima
Kommentit (7)
Ai? Miten niin eroaa kilpailijoiden suunnittelutyylistä? Minusta tuo näyttää häkellyttävästi Lumialta. Muotoilu on vähintäänkin sinne päin, eli 8X ei tosiaan eroa selvästi kilpailijoiden muotoilusta. Ja myös nuo kirkkaat värit ovat kuin suoraan kopioitu Lumioista. En minä kyllä käsitä ollenkaan tuota kohtaa artikkelista... Copy & Paste on siis innovatiivisuutta??
Jotenkin nämä 8X:n ja Lumian muotoilun yhtäläisyydet muistuttavat kuuluisaa Applen ja Samsungin tapausta iPhonen ja Galaxy S:n muotoilussa...
Juu kyllähän tuossa nyt hieman paistaa HTC mainos läpi... tai ainakin arvostelun loppupäätelmistä saa sellaisen vaikutelman.
Jos itse arvostelussakin todetaan mm:
- painikkeet on hankalat löytää ja tuntuma niissä on huono
- navigoinnista puuttuu puheohjaus
- kamera peruslaatua, häviää L920:lle (saman hintaluokan kilpailija)
- ohjelmistopuolella vain perustyökalut mutta ei mitään ylimääräistä
- sisäistä muistia vain 16gigaa Lumia 920:n 32gigaa vastaan
- ei langatonta latausta
Niin tästä sitten saadaan loppupäätelmäksi tietenkin:
"HTC Windows Phone 8X on oivallinen kalliimman luokan puhelin, joka ei häviä kilpailijoilleen merkittävästi millään osa-alueella."
Missä osa-alueella sen olisi vielä pitänyt olla kilpailijaa huonompi, hävitäkseen arvostelijankin mielestä Lumia 920:lle...?
Juu, kyllähän se lumia kannattaa ostaa jos Windows phonen haluaa, koska Nokian omat sovellukset ovat niin loistavat (Nokia City-opas, Nokia kartat, Nokia navigointi, Nokia julkiset, Nokia tv, Nokia express, Nokia musiikki, luo soittoääni, PhotoBeamer, bluetooth jako sekä vielä joitain sovelluksia sekä muutama peli).
Niin puhelinhan on ihan erinäköinen sivusta ja päädystä katsottuna kuin Nokian klopo ja edestä päin melkein saman lainen kuin HTC:n vanhempi versio titan .Miten se lankaton lataus sujuu autossa eihän se siinä pysy kuin köyttämällä.Ja sivu nappuloita ei ole kuin kaksi ja ei taatusti huono käyttää.Mitä tallenetaan 32gigan kortille niin harvalle tulee täyteen edes se 16gigaa että turhaa saivartelua.Ja HTC:n puhelimet ovat huomattavasti kestävämpiä.Epäilen vaan että nuo värit tulevat tuolta Windowsin puolelta eikä valmistajalta.Onhan tuo paino erokin jo niin suuri että on tosi fani kun tuollaista viitsii taskussa kantaa.
No itse näen tuon lauseen niin kuin se on kirjoitettu: 8X ei häviä millään (yksittäisellä) osa-alueella merkittävästi kilpailijoilleen. Silti se häviää kuitenkin (lähes) kaikilla hieman. Tämän takia kokonaisuutena se saikin hieman ATIV S:ää ja Lumia 920:tä huonomman arvosanan.
Vau, keksit yhden käyttöympäristön, jossa langaton lataus ei ole parhaimmillaan, jonka pohjalta katsoit että koko ominaisuus on turha. Eikös tällä logiikalla (=logiikan puutteella) myös WLAN:n pitäisi olla turha, sitä kun ei oikein pääse liikkuvassa autossa hyödyntämään. Ja samoin USB jne. portit, kun kännykkää täytyy harvemmin liittää tietokoneeseen autolla ajettaessa. Ja oikeastaan kaikki tietoliikenneyhteydethän ovat turhia, ne kun lakkaavat toimimasta viimeistään kun ajaa tunneliin.
Samaa mieltä. 8X:ssä kun ei ole offline-navigointia minkä takia karttoja tarvitsisi tallentaa puhelimen muistiin.
Tähän en osaa ottaa kantaa, mutta ainakaan vanhoissa Nokioissa ei ole ollut moittimista (5800 on pari vuotta ollut lasten leluna, mutta silti toimi hyvin kun taannoin tarvitsin varapuhelinta hetkeksi), ja kyllähän Lumia 920:kin aika kovaa käsittelyä kesti Youtubesta löytyvissä testivideoissa.
Kyllä ne taitavat tulla kilpailijoilta. Nokian puhelimista värejä on löytynyt aina, ja WP-leiriin ne tulivat Lumia 800:n mukana kunhan ne oli saatu kopioitua N9:stä. Sitä ennen WP-puhelimet olivat noudattaneet sitä samaa kaavaa kuin HTC:n Android-puhelimetkin: niitä sai monessa pirteässä harmaan sävyssä.
Varo vaan ikinä saavuttamasta korkeampaa taloudellista asemaa. Se vasta on ikävää, kun joutuu kantamaan taskussa monta sataa grammaa painavaa lompakkoa. Kyllä on jalat iltaisin hapoilla...
Minusta esimerkkivideoita ei olisi hyvä laittaa YouTubeen, sillä ko. palvelu tuntuu pakkaavan materiaalia aika rajusti verrattuna alkuperäiseen. Vimeokin olisi parempi. Paras tietysti raakatiedosto ladattavaksi jostain.
Miksi kaikki Windows puhelimet on arvostellut eri toimittaja? Olisiko ollut järkevämpää kuitenkin pistää nämä Windows puhelimet rinnan, eikä esimerkiksi niin, että jokainen mutuilee omassa artikkelissaan käsissään oleva kapula vs. Android teesiä?
Esim. nyt jää täysin hämärän peittoon että onko näissä HTC:n ja Samsungin puhelimissa jotankin sellaista eroa Nokiaan mitä specseissä ei selviä. Lumioissa on ainakin erinomainen navigaattori ja nokian musiikkipalvelu mitä ei ole mainittu yhdessäkään arvostelussa.. mutta onko näillä muilla valmistajilla jotain omaa ohjelmistoa?
Tässä artikkelissa hehkutetaan HTC:n näyttöä yhdeksi parhaimmista, mutta kyllä tuossa Nokiankin artikkelissa näyttöä kehutaan. Kumpihan näistä on oikeasti sitten parempi?