Nykyajan kosketusnäyttöpuhelimen keräävät rasvaisia sormenjälkiä jatkuvasti. Siellä missä on rasvaa, on myös bakteereja. Tämä yhdistettynä jatkuvaan käyttöön, taskun ja laitteen aiheuttamaan lämpöön ja kontaktiin kasvojen kanssa, saa Cainin mielestä riskin kasvamaan merkittävästi. Hänen mielestään on yhtä todennäköistä saada tartunta puhelimesta kuin vessan ovenkahvasta.
Puhelimen pinnalta välittyvät bakteerit voivat aiheuttaa vaikkapa vatsaoireita ja influenssavirus voi tarttua aivastuksesta tai käsistä kosketusnäytön pinnalle. Samat ongelmat piilevät tietysti myös esimerkiksi näppäimistöissä tai lankapuhelimissa, mutta riskit ovat suuremmat matkapuhelimen kohdalla.
Wall Street Journal päätti ottaa asiasta selvää tarkemmin ja järjesti testin, jossa tutkittiin kahdeksan sattumanvaraisen, toimistolta löytyneen matkapuhelimen bakteerikantoja. Vakavempia bakteereja, kuten stafylokokkia tai kolibakteeria, ei löytynyt, mutta ulostelähtöistä saastumista oli tapahtunut. Mittausten perusteella bakteerimäärät olivat 2700 ja 4200 yksikön välissä, kun juotavassa vedessä vastaavat koliformisten bakteerejen lukemat voivat olla maksimissaan yksi yksikkö sataa millilitraa kohden.
Testit ajaneen HML Labsin johtaja, mikrobiologian emeritusprofessori Donald Hendrickson pitää tuloksia "melko huonoina". Tutkimukseen kuului myös puhelimen puhdistus, jossa kokeiltiin neljää puhdistusainetta. Pelkkä vesi oli selvästi heikoin puhdistaja, alkoholilla puolestaan päästiin eroon bakteereista lähes sataprosenttisesti. Kaksi puhdistukseen tarkoitettua ainetta sijoittuivat veden ja alkoholin väliin.
Laitteen tehokas puhdistaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, mikäli seuraa valmistajan käyttöohjeita. Useimpien matkapuhelinvalmistajien neuvo on, ettei laitetta puhdisteta muuta kuin kuivalla liinalla. Markkinoilla on tosin UV-valolla bakteerit tappava sauva, mutta sellaista varmaan harvoilla on käytössään.
Vaikka bakteereja siirtyy tehokkaasti kosketusnäyttöpuhelinten välityksellä, ei ole syytä suurempaan huoleen. Valtaosa bakteereista, joita puhelinten pinnoilta löydettiin siirtyvät päivittäin ihmisistä toisiin riippumatta puhelimen käytöstä. Suurin huoli lienee on pienillä lapsilla, joilla on tapana maistella ventovieraidenkin puhelimia.
Kommentit (2)
Suosittelen hankkimaan puhelimen näytölle suojakalvon jos on pelko että näyttö ei kestäisi alkoholia.
Itse laitan käsidesiä käsipaperille jolla pyyhin koko puhelimen. Teen näin myös peliohjaimille ja tarkoituksena ostaa/kokeilla tietokoneen näppäimistölle Cyberclean - puhdistus sieni.
Noh todellakaan ei ole, suurempi huoli on jos pienet lapset eivät saa maistella sitä sun tätä.
Eri asia jos jotkut tutkimuksen mukaa käyttävät puhelintaan anaalisesti.