Jo nykyään monet puhelimet hiljenevät kääntämällä puhelin "naamalleen", mikä on monessa tilanteessa käytännöllinen ominaisuus. Hiljentäminen läimäyttämällä sen sijaan toimisi erityisen hyvin puhelimen ollessa esimerkiksi taskussa, jossa siihen voi olla hankala päästä käsiksi riittävän nopeasti. "Puhelinta käyttäessä tulee vastaan erilaisia tilanteita, joissa voi olla tarpeen hallita laitetta muilla tavoin kuin normaalin käyttöliittymän kautta", hakemuksessa kuvaillaan keksinnön taustoja.
Microsoft ei tähän mennessä ole tiettävästi hyödyntänyt tekniikkaa missään, mutta silti voidaan toivoa, että patenttihakemuksen "whack-based audio control module" olisi jo osa lokakuun lopulla virallisesti julkaistavaa Windows Phone 8 -järjestelmää.
Kommentit (15)
Eiköhän noita M$:n tuotteita tule muutenkin mätkittyä.
Iha hemmetin loistava keksintö. Tulee omaa samsungiaki aina mätkittyä, ku soittoääni raikaa liianlujaa väärässä paikassa, väärään aikaan ja näyttö ei jostaki syystä reagoi kosketukseen :D
Olihan Nokia 5500 sportissakin jo taputus ohjaus.
Jobsi myös hiljeni läimäyttämällä.
Nokia toimiikin vaan paremmin,kun sitä välillä läimäyttää!. =)
Joo, mäki jouduin kerran läimäyttää iPhoneani, saakeli meni paskaks :( noh, sen jälkee olen pitäytynyt nokiassa ku saa tehä mitä vaa eikä mee miksää ;)
Patenttien myöntäminen erilaisille heilautuksille, läimäytyksille, pyyhkäisyille, tökkäisyille ja muille liikkeille olisi syytä lakkauttaa. Ne eivät ole erityisiä keksintöjä, eivätkä muutenkaan sen luonteisia asioita, että meidän (yhteiskunnan/yhteiskuntien) kannattaisi myöntää kunkin liikkeen ensimmäisenä käyttöön ottaneelle yritykselle siihen monopolisuoja.
Patenttijärjestelmän tarkoitus on tukea keksintöjä ja ominaisuuksia jotka eivät ilman patenttisuojaa todennäköisesti tulisi markkinoille hyödyttämään kuluttajaa. On helppo nähdä, että ohjausliikkeet kehittyisivät ja tulisivat markkinoille ilman valmistusmonopoliakin, joten tässä tapauksessa patenttisuoja vain haittaa parempien tuotteiden tuloa kuluttajien saataville.
Tämä on jälleen yksi esimerkki nykymuotoisten patenttijärjestelmien huonosta toiminnasta ja kääntymisestä monessa tapauksessa tarkoitustaan, kuluttajien etua vastaan.
@7 naulan kantaan. Veikkaan että kovinkaan montaa sataa dollaria R&D -budjetista (Mikkisoftalla lienee luokkaa vajaa $10 miljardia/vuosi?) ei tuohon patenttiin ole käytetty vaikka laskisi mukaan ajan joka kuluu noiden kuvien piirtämiseen ja patenttihakemusten täyttämiseen...
Ja sitten tungosta takuussa kun puhelin hajosi lyönnistä.
Hyvä keksintö kyllä! Ja keksintönä, jota ilmeisesti kovin moni ei kuitenkaan oo ajatellut, suojaamisen arvoinen.
@7
Patenttien idea on suojata keksijän aineetonta omaisuutta. Ei minusta sinänsä suoraan "edistää kuluttajien etua".
Ymmärrän silti pointtisi ja olen osittain samaa mieltä. Silti kyseessä on jonkun tekemä keksintö ja kekseliäisyydestä pitäisi minusta palkita. Ilman patenttisuojaa tämäkin mahdollisesti keksijäänsä hyödyntävä keksintö valuisi todella nopeasti kilpailijoille.
@8
Helppo sanoa jälkeen päin. ;) Tuskin idea on kuitenkaan syntynyt mallia: "Tiimi koolle! Nyt keksitään yksi juttu! No miten olis luurin hiljentäminen taskussa? OK, hyvä idea, tee hakemus."
Lisäksi MS on ilmeisesti halukas käyttämään R&D budjettiaan patentin hankkimiseen ja mahdollisesti ylläpitämiseen. Laajennettuna ympärimaailmaa se kustantaa vähintään tuhansia, varmaan toistakymmentä tuhatta euroa vuodessa.
Hienosti poistettu kuvasta patentboltin tekijänoikeusmerkinnät. http://bit.ly/OBTooS
@11, kuvat tarjolla kaikkien katseltaviksi myös täällä: http://1.usa.gov/S26zu9 (vaatii selaimelta lisäosan TIFF-kuvien katseluun).
@ 10:
"Patenttien idea on suojata keksijän aineetonta omaisuutta. Ei minusta sinänsä suoraan "edistää kuluttajien etua"."
Tämä lienee suuren yleisön joukossa yleinen väärinkäsitys. Ei keksijöiden ideoiden suojaaminen ole itsessään mitenkään yhteiskuntamme ja yhteisömme tehtävä; keksinnöthän pysyvät turvassa aivan helposti muutenkin – riittää kun ei kerro niistä muille. Ei tähän tarvita patenttijärjestelmää tai muita virityksiä.
Tietyin edellytyksin kuitenkin huomattiin aikoinaan kannattavaksi antaa keksinnöille määräaikainen monopolisuoja niiden taloudelliseksi hyödyntämiseksi. Katsottiin nimittäin, että jos minkäänlaista suojaa ei ole, keksintöjä julkistetaan ainakin eräillä teollisuudenaloilla vähemmän. Toinen tärkeä syy patenttijärjestelmän perustamiseen oli se, että teknologisen tietämyksen ja kehityksen arveltiin nopeutuvan, kun keksintöjä ei pidetty pöytälaatikossa, vaan ne saatettiin yleiseen tietoon. Olennainen osa patenttijärjestelmäähän on se, että patentin saanut taho joutuu kuvaamaan patentin saaneen teknisen ratkaisun julkisuudessa tarkasti. Näin tieto uusista hyvistä teknisistä ratkaisuista leviää laajalle.
On meidän ihmisten päätettävissä (edustajiemme kautta), millaisen kaupallisen monopolioikeuden haluamme yritysten saavan keksintöihinsä. Ainoa järkevä kriteeri asialle on se, mikä meitä eniten hyödyttää. Ratkaisu ei ole eettinen, sillä keksinnön tekijä voi ilman patenttijärjestelmääkin vapaasti päättä, paljastaako hän keksintönsä muille. Sillä hetkellä kun ilman patenttijärjestelmää alkaa tulla markkinoille yhtä hyviä ja halpoja tuotteita yhtä nopeasti kuin patenttijärjestelmän kanssa, on patenttijärjestelmä syytä romuttaa. Näin on esimerkiksi ohjelmistoteknologian kohdalla; patenttijärjestelmästä on laajalti todettu olevan ohjelmistoteollisuuden kehitykselle enemmän haittaa kuin hyötyä.
Käyttämäsi, enemmän Yhdysvalloissa jalansijaa saanut ilmaus "henkinen omaisuus" (intellectual property) on vailla selkeää merkitystä ja siksi asiasta käytävässä keskustelussa turha. Sellaista asiaa kuin henkinen omaisuus ei oikeasti ole olemassakaan (ainakaan siinä mielessä kuin ilmausta patenttien ja tekijänoikeuskysymysten yhteydessä viljellään). ideaa ei voi omistaa, mutta yhteisö voi myöntää siihen pohjautuvien tuotteiden valmistukseen tilapäisen yksinoikeuden yleisen hyödyn nimissä.
Tähän patenttiasiaan liittyen The Vergen Nilay Patel kirjoitti hyvän analyysiin (Yhdysvaltain) patenttijärjestelmän ongelmista yms. Patel on tekniikkajournalistiksi eksynyt lakimies, eli näiltä osin asia pitäisi olla hallussa. Täällä tuo teksti: http://www.theverge.com/2011/08/11/broken-patent-system/
...ja minäkin voisin patentoida puhelimen hiljentämisen seinään paiskaamalla. Tosin menetelmä on ollut jo julkisessa tietoisuudessa ja käytössä niin kauan kuin puhelimetkin...