ZTE:n kertomat luvut ovat ensimmäiset julkiset tiedot Microsoftin harjoittamasta lisensointipolitiikasta. Aiemmin on arvioitu, että Samsung ja HTC maksaisivat Microsoftille laitekohtaisesta Windows Phone -lisenssistä 10 - 15 dollarin eli keskimäärin vajaan 10 euron verran.
Aasialaisten halpapuhelinvalmistajien kuten ZTE:n aiemmin suosima Android on valmistajalle käytännössä ilmainen, sillä Google ei peri lisenssimaksuja laitevalmistajilta. Hintaero Androidin ja Windows Phone -järjestelmien välillä selittääkin miksi esimerkiksi ZTE ei ole kyennyt tuomaan WP-puhelimia markkinoille samaan hintaan kuin Android-malleja.
Microsoft on kuitenkin toistuvasti esittänyt, että Android ei suinkaan ole ilmainen. Yhtiön mukaan Android sisältää Microsoftin patentoimaa tekniikkaa, jonka käyttäminen edellyttää lisenssin ostamista Microsoftilta. Yhtiö onkin onnistuneesti solminut lisenssisopimuksia suurimpien Android-valmistajien kanssa.
Erikoisessa tilanteessa Microsoft saa siis lisenssimaksuja lähes kaikista Samsungin ja HTC:n valmistamista puhelimista riippumatta siitä, käytetäänkö niissä Windows Phone -järjestelmää vai ei.
Lisenssimaksuja onkin pidetty pääasiassa Microsoftin taktiikkana vähentää Androidin houkuttelevuutta nostamalla sen käytön hinta käytännössä samalle tasolle kuin mitä WP-lisenssin ostaminen maksaisi. Esimerkiksi Samsungin on uskottu neuvotelleen Microsoftin tekniikoihin oikeuttavan "Android-lisenssin" hinnaksi noin 10 euroa per puhelin eli kustannukset pysyvät samalla tasolla.
Kommentit (12)
@Uutinen
>käyttöjärjestelmälisenssin hinnan muodostavan...
>..
>Android on valmistajalle käytännössä ilmainen
Mitä pitää sisällä WP lisenssi ja mitä pitää sisällä Androidlisenssi.
Android lisenssiin ei taida kuulua paljoa muutakuin koodi ja monessa tapauksessa sitoituminen Googlen lisukkeisiin.
Joo taitaa Microsoftin lisenssin mukana tulla esimerkiksi aika paljon kattavammat tukipalvelut yms.
Itse asiassa Androidiahan ei ole mikään pakko edes Googlelta lisensoida millään tapaa, vaan käyttöjärjestelmän saa halunsa mukaan lätkiä mihin vaan. Mutta jos Gmailit + muut Google-sovellukset kuten Marketin haluaa, niin Googlella on jo jotain kriteereitä.
@2
Kuten itsekin sanot, jos haluaa Androidin perussovellukset tai ylipäänsä käyttää Android-nimeä, on sitouduttava Googlen ehtoihin, jotka ovat vähitellen tiukentuneet. Itse käyttiksen toki saa vapaasti käyttöönsä, mutta kuten Kindle Fire osoitti, ei siitä kauheasti kiitosta Googlelta saa, eikä ehkä tarvitsekaan.
Androidista saa pelkän koodin, mutta vastineeksi ei saa patenttiturvaa, kuten moni on huomannut Microsoftia, Applea ja kohta varmaan Nokiaakin vastaan. Microsoft vastaa käyttiksestään ja sillä on ristiinlisensoimisdiilit ainakin Nokian ja Applen kanssa. Ja paljon rahaa ja lakimiehiä turvana.
2@
>Joo taitaa Microsoftin lisenssin mukana tulla esimerkiksi aika
>paljon kattavammat tukipalvelut yms.
En tiedä, mutta se WP paketti taitaa olla aika monipuolinen, + tukipalvelut. Julkisuudessa ei kai eritelty, mutta taitaa kuuluu muitakin lisenssejä kuin pelkästään MS:n omat "patentit".
>Itse asiassa Androidiahan ei ole mikään pakko edes Googlelta
>lisensoida millään tapaa, vaan käyttöjärjestelmän saa halunsa
>mukaan lätkiä mihin vaan.
Mitä siihen silloin kuuluu ? Pelkällä virtuaalikoneella ei pitkälle pötkitä.
Kuten hyvin tiedetään niin puhelimen tekemiseen tarvitaa vähän jokapuolelta lisenssoitavaa teknologiaa, vaikka kuinka tekisi kaiken koodin itse. ja vaikka OSn käyttöliittymät ja sovellus puoli ei loukkaisi muiden pehmo oikeuksia.
Jos WP paketti maksaa uudelle tulokkaalle 20 euroa, niin äkkiseltään kuullostaa aikahalvalta,
@4 "Mitä siihen silloin kuuluu ? Pelkällä virtuaalikoneella ei pitkälle pötkitä."
Käsittääkseni siihen kuuluu "kaikki" paitsi ne Googlen suljetut sovellukset. Kerneli, virtuaalikone, GUI, frameworkit, yms.
Tosin itseasiassa siitä (Java) virtuaalikoneesta Google ja Oracle vääntävät kovasti oikeudessa, saas nähdä mitä siinä käy, vähän pahalta vaikuttaisi Googlen kannalta.
WP:n etuna on parempi patenttisuoja ja hintakin voi olla jollekin kohdallaan. Sen kanssa on kuitenkin naimisissa Microsoftin kanssa, käyttiksen muokattavuus on olematon (ilman erillissopimuksia, kuten Nokialla), rautatuki on aika heikko (LTE, multicore, prosessorivalmistajat) ja Microsoft määrittää muutenkin paljon millaiset speksit puhelimessa on oltava. Myöskään sen haluttavuus kuluttajien ja operaattorien suunnalta ei ole vaikuttanut kauhean suurelta.
Androidin etuna taas on hinta, jos ei oteta huomioon mahdollisia patenttimaksuja. Erittäin hyvä muokattavuus. Ja sen saa monenlaiseen ja monenhintaiseen rautaan. Toki joissakin tapauksissa on alistuttava Googlen tahtoon tai olla käyttämättä Android-tuotemerkkiä. Isompien kustomointien pohjaksi saattaa joutua ottamaan vanhemman Android-version, sillä Androidin kehitys ei ole tuntunut olevan kauhean avointa kehityksen aikana, toki lähdekoodit on avattu versiojulkistuksen jälkeen (vaihtelevalla viiveellä)
5@
>Käsittääkseni siihen kuuluu "kaikki" paitsi ne Googlen suljetut
>sovellukset. Kerneli, virtuaalikone, GUI, frameworkit, yms.
...
>Ja sen saa monenlaiseen ja monenhintaiseen rautaan
Toki, mutta ne rautapuolen jutut, ainakin perinteisesti ne eivät ole linux mailmassa välttämättä avointa.
Rautatoimittaja voi toimittaa pehmotukea erilaisilla hinnoilla ja ehkä myös lisenssejä joihinkinasioihin.
Jotkin merkittävät toimijat ovat toki lisenssoineet vanhoilta pelureilta asioija, mutta kaikkia ei sellaiset kiinnosta ja niille Android on ilman muuta ollut lottovoitto ja se tuskin on Googleakaan häirinnyt...
Eli jos WPn hintaa päivitellään ja verrataan niin vertailukohtana soisi olevan samansisältöinen kokonaisuus. Ei se WPkään ole kallista jos sen "warettaa".
WPtä jossain mainostettu että siihen kuuluu kaikki, jos se tosiaan on suurinpiirtein noin, niin se on halpa. Vertaa vaikka sitten siihen mitä muut isot maksaa lisensseja omista ei WP toteutuksista.
Applekin rupiaa uutisen valossa näyttämään hyväntekijältä. Onnea nokiametrolle paikkaan jonne aurinko harvemmin paistaa. V**tu ei tule koskaan olemaan edes vahingossa wp tai nokia logolla olevaa luuria 15 ihmisellä jatkossakaan xd
@6
Joo, voihan WP:ta pitää halpana, jos se riittää, varsinkin jos myyntimäärät ovat suhteellisen pieniä.
Jos taas haluaa käyttiksen halpoihin puhelimiin, tabletteihin tai vaikka tuplaydintuen, ei sitä saa millään valtakunnan rahalla, puhumattakaan valmistajan omista kustomoinneista.
Ja tuskinpa Microsoftin hintaankaan kaikki lisenssimaksut kuuluvat.
Nokian katteet siis HUOMATTAVAN alhaiset!!. ;)
8@
>Joo, voihan WP:ta pitää halpana, jos se riittää, __varsinkin jos
>myyntimäärät ovat suhteellisen pieniä.__
Verrattuna mihin ? en tuota myyntimäärät suhteellisenpieniä heittoa tajunnut ? jos vertaa siihen että tekisi oman käyttöjärjestelmän niin sen udullisuutta pitää hakea jostain muusta jolla sitten komsoi oman käyttiksen kustannuksia. Määriä se tarvii, mutta määrät ei vielä tee omasta halvempaa.
WP siis voi olla edullinen, vaikka määrät olisi isoja.
@10
Verrattuna oman työn hintaan. Softalisenssin hinta skaalautuu varsin lineaarisesti suhteessa myyntimäärään (nouseva suora), oman työn hinta on jokseenkin vakio (vaakasuora kuvaaja). Jollain volyymillä x kuvaajat risteävät. Tuossa kohdassa oma työ muuttuu halvemmaksi kuin lisenssin osto, alle sen ovat lisenssit halvempia.
Ja oma työ ei välttämättä tarkoita sitä, että tehdään kaikki alusta asti itse, noita aihioita kun on saatavilla aika tavalla. Tizen, WebOS (tulossa), Symbian, Android.
Ja tietenkään hinta ei ole ainoa suure, jota joudutaan miettimään.
11@
>Verrattuna oman työn hintaan. Softalisenssin hinta skaalautuu
>varsin lineaarisesti suhteessa myyntimäärään (nouseva suora), oman
8@
>Joo, voihan WP:ta pitää halpana, jos se riittää, __varsinkin jos
>myyntimäärät ovat suhteellisen pieniä.__
11@
>työn hinta on jokseenkin vakio (vaakasuora kuvaaja).
Kun WP maksaa suhteellisen vähän, niin ei taida riittää edes suhteellisen paljon että oma käyttöjärjestelmä alkaisi kustannusten osalta tuntua edulliselta.
Jos käyttää jotain muuta käyttöjärjestelmää jonka saa halvemmalla niin pienemmätkin määrät voi riittää, mutta WPn suhteellisen edullinsen hinnan alittaminen voi olla haastavaa, ehkä taloudellisia etuja pitää hakea jostain muualta.